Houses and streets in Syria War knows no stone or man
Photo by Mahmoud Sulaiman on Unsplash

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι διεξήγαγε σχεδόν 480 αεροπορικά πλήγματα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 48 ωρών, στοχοποιώντας στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές εγκαταστάσεις και οπλικά συστήματα στη Συρία μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο ανέτρεψε συμμαχία ανταρτών με αιχμή του δόρατος την οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), τον πρώην συριακό βραχίονα της Αλ Κάιντα.

«Τις τελευταίες 48 ώρες, ο στρατός έπληξε την πλειονότητα των αποθεμάτων στρατηγικών όπλων στη Συρία, αποτρέποντας το ενδεχόμενο να πέσουν στα χέρια τρομοκρατικών στοιχείων», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Στους στόχους συγκαταλέγονταν 15 πολεμικά πλοία, συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων, αεροδρόμια και δεκάδες εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων στη Δαμασκό, στη Χομς, στην Ταρτούς, στη Λαττάκεια και στην Παλμύρα.

Εντολή στον IDF να δημιουργήσει μια ζώνη χωρίς όπλα στη νότια Συρία

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς δήλωσε σήμερα ότι ζήτησε μαζί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου από τον στρατό να δημιουργήσει μια ζώνη χωρίς όπλα στη νότια Συρία, μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

“Μαζί με τον πρωθυπουργό, ζήτησα από τον στρατό να δημιουργήσει μια ζώνη χωρίς όπλα και τρομοκρατικές απειλές, στη νότια Συρία, χωρίς μόνιμη ισραηλινή παρουσία”, δήλωσε ο Κατς κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ναυτική βάση στην πόλη της Χάιφας στο βόρειο Ισραήλ. Δεν διευκρίνισε πού ακριβώς θα δημιουργηθεί αυτή η ζώνη αλλά πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να “εμποδιστεί η οργάνωση της τρομοκρατίας στη Συρία”. Ο ισραηλινός στρατός διαψεύδει πληροφορίες για προώθηση ισραηλινών αρμάτων μάχης προς τη Δαμασκό.

Ισραηλινά πλοία κατέστρεψαν τον συριακό στόλο, επιβεβαιώνει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας του Ίσραελ Κατς επιβεβαίωσε σήμερα ότι ισραηλινά πυραυλοφόρα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησαν «επιχείρηση μεγάλης κλίμακας» εναντίον του συριακού στόλου.

«Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες επιχειρήσεις στη Συρία για να πλήξει και να καταστρέψει στρατηγικές δυνατότητες που απειλούν το κράτος του Ισραήλ. Το Ναυτικό εκτέλεσε επιχείρηση χθες βράδυ για να καταστρέψει τον συριακό στόλο με μεγάλη επιτυχία», είπε ο Κατς κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ναυτική βάση στη Χάιφα.

Ο υπουργός προειδοποίησε παράλληα τους νέους ηγέτες της Συρίας να μην ακολουθήσουν «τον δρόμο του Άσαντ».

Σύροι πρόσφυγες επιστρέφουν στην πατρίδα τους, ελπίζοντας ότι “η καταπίεση τελείωσε”

Ο Αλά Τζαμπέρ κλαίει ενώ περιμένει να περάσει τα σύνορα για να επιστρέψει στη Συρία, μαζί με τη 10χρονη κόρη του, δεκατρία χρόνια αφού ο πόλεμος τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το σπίτι του.

Ο Τζαμπέρ επιστρέφει από την Τουρκία, χωρίς τη σύζυγό του και τρία από τα παιδιά του – όλοι τους σκοτώθηκαν στους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν πέρυσι την περιοχή.

Πατέρας και κόρη έφυγαν αφού οι Σύροι αντάρτες ανέτρεψαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ανοίγει η μεθοριακή διάβαση του Γιαλανταγί, ώστε να περάσουν κάποιοι από τα 3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρα.

«Όπως έκλαψα και για τα παιδιά που έχασα στον σεισμό, σήμερα κλαίω επειδή αφήνω πίσω μου το Χατάι και την Τουρκία», είπε ο Τζαμπέρ, ένας πρώην ναυτικός που έφυγε από τη Συρία το 2011.

Από τους σεισμούς του 2023 σκοτώθηκαν περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι στη νότια Τουρκία. Μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν αυτή της Αντάκιας, όπου ζούσε ο Τζαμπέρ με την οικογένειά του. Η επαρχία αυτή ακόμη προσπαθεί να ανακάμψει μετά την καταστροφή.

Το Σαββατοκύριακο, οι αντάρτες κατέλαβαν τη Δαμασκό και ο Άσαντ διέφυγε στη Ρωσία, έπειτα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου. Η Τουρκία διαβεβαιώνει ότι δεν στήριξε και δεν είχε καμία ανάμιξη στην επίθεση των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης, την οποία υποστήριζε επί χρόνια.

Οι Σύροι στην Τουρκία έχουν ενθουσιαστεί με την προοπτική ότι θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο Τζαμπέρ δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον, ενώ συμπλήρωνε τα απαραίτητα έγγραφα για τον ίδιο και την κόρη του Σιρίν, σε μια κινητή μονάδα, στα σύνορα. Στη μεθοριακή διάβαση Γιαλανταγί επικρατούσε ησυχία.

«Θεού θέλοντος, τα πράγματα θα είναι καλύτερα απ’ ότι ήταν επί διακυβέρνησης Άσαντ. Ήδη βλέπουμε ότι η καταπίεση τελείωση. Επιστρέφουμε επειδή τώρα πιστεύουμε ότι αυτοί που πήραν την εξουσία ήδη κάνουν κάτι για να τερματιστεί η καταπίεση», είπε. «Ο σημαντικότερος λόγος για να επιστρέψω είναι ότι η μητέρα μου ζει στη Λαττάκεια. Εκείνη μπορεί να φροντίζει την κόρη μου, ώστε εγώ να εργαστώ», είπε, προσθέτοντας ότι αισθάνεται ευγνωμοσύνη για την Τουρκία που τους φρόντισε, παρέχοντάς τους πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, καταλύματα και δουλειά.

Η διάβαση Γιαλανταγί, κοντά στο βορειοδυτικό άκρο της Συρίας, ήταν κλειστή από το 2013, λόγω των συγκρούσεων.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eleven − 9 =