sokratis-famellos

Μετά από δύο χρόνια απόλυτου κυβερνητικού αλαλούμ στους δασικούς χάρτες, η τελευταία παράταση στη διαδικασία αντιρρήσεων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τραγέλαφος, αν δεν ήταν μία ενεργοποιημένη νάρκη στο κράτος δικαίου και στην προστασία του περιβάλλοντος της Ελλάδας.

Θυμίζουμε ότι, χάρη στην επιμονή και στις προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα μας τον Μάιο του 2019 είχε αναρτήσει δασικούς χάρτες για το 55% της έκτασής της και είχε κυρώσει το 44% (όταν το 2015 το ποσοστό των κυρωμένων δασικών χαρτών ήταν μόλις 0,8%), είχαν επίσης ανατεθεί όλοι οι υπόλοιποι δασικοί χάρτες μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς (45% της χώρας). Ο προγραμματισμός προέβλεπε ολοκλήρωση των μελετών το 2019 και ανάρτηση και κύρωση της συντριπτικής τους πλειοψηφίας το 2020.

Ο προγραμματισμός όμως αυτός τινάχτηκε στον αέρα με την επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ να παγώσει το έργο των δασικών χαρτών με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4685/2020. Σήμερα, δύο χρόνια μετά από την έμπνευση του κυρίου Χατζηδάκη να «αναμορφώσει» τους δασικούς χάρτες, έχουμε ακόμα αναρτήσεις με ελλείψεις και φυσικά όχι κυρωμένους δασικούς χάρτες.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προέβη στην ανάρτηση των αναμορφωμένων (μόνο κατ’ όνομα) δασικών χαρτών τον Φεβρουάριο του 2021 όμως, την ανάρτηση ακολούθησε κύμα αντιδράσεων καθώς οι αναρτημένοι χάρτες περιείχαν πληθώρα πρόδηλων σφαλμάτων.

Υπό την πίεση των πολιτών, η πολιτική ηγεσία έδωσε υποσχέσεις για νέα αναμόρφωση των δασικών χαρτών, ενώ οι χάρτες παρέμεναν αναρτημένοι με λάθη, τάζοντας παράλληλα νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου (δασωμένοι αγροί, εκχερσωμένες εκτάσεις, τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου).

Τελικά, οι δασικές υπηρεσίες προχώρησαν στην ανάρτηση επανα-αναμορφωμένων δασικών χαρτών, χωρίς όμως να έχουν εξεταστεί όλες οι αιτήσεις αναμόρφωσης που κατατέθηκαν από τους πολίτες. Γεγονός που σήμαινε πρακτικά ότι οι αναρτημένοι σήμερα χάρτες είχαν και έχουν πάλι ελλείψεις.

Στο τέλος Μαρτίου του 2022, η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση διάταξη για τους δασωμένους αγρούς με πολλά προβλήματα εφαρμοσιμότητας, αφού θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί η μορφή της έκτασης από τις επιτροπές Δασολογίου, ενώ και τα αποδεικτικά της ιδιοκτησίας έγγραφα είναι ιδιαίτερα ασαφή και χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.

Και ενώ στις 26.05 το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε επίσημα ότι η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών θα λήξει στις 31.05, την ίδια μέρα, ο Υπουργός ΠΕΝ ανακοίνωσε σε φορείς της Κρήτης παράταση έως 30.06, ενώ στις 29.05 παρουσιάζεται τεχνικό πρόβλημα στον ειδικό ιστότοπο των δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων του Ελληνικού Κτηματολογίου. Τελικά, στις 30.05 το βράδυ, το ΥΠΕΝ ανακοινώνει οριζόντια παράταση για τις αντιρρήσεις έως 15.07 χωρίς φυσικά να έχει θεσπίσει την αναγκαία νομοθετική ρύθμιση. Άρα, η παράταση ακόμα μία φορά επί ΝΔ, είναι «στα λόγια» και θα έρθει να καλυφθεί εκ των υστέρων με αναδρομική «άριστη» νομοθέτηση.

Είναι πασιφανές ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και κανένα χρονοδιάγραμμα για την κύρωση των δασικών χαρτών αφού, η πολιτική ηγεσία άγεται και φέρεται ανάλογα με τις πιέσεις που υφίσταται.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει ακέραια την ευθύνη για το χάος που έχει δημιουργήσει και στο ζήτημα των δασικών χαρτών καθώς, εδώ και δύο χρόνια, λειτουργεί καιροσκοπικά, με αέναες υποσχέσεις και αλλαγές του θεσμικού πλαισίου και συνεχείς παρατάσεις που όμως δεν λύνουν τα βασικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει.

Ενδεικτικό της προχειρότητας και του καιροσκοπισμού είναι ότι μόλις στις 27.05 ανακοινώθηκε ότι το ΥΠΕΝ επεξεργάζεται νέες ρυθμίσεις για την απλοποίηση και επιτάχυνση της ορθής αποτύπωσης και κύρωσης δασικών χαρτών και δεν έχει λυθεί ακόμα το ζήτημα της διαχείρισης των εκχερσωμένων εκτάσεων, ακόμα μία ασαφή υπόσχεση της ΝΔ.

Τελικά, η κυβέρνηση προσποιείται ότι προωθεί μία ψευδεπίγραφη κύρωση των δασικών χαρτών ενώ, στην πράξη σχεδιάζει νέες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου που θα ανατρέψουν τον χαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων που έχουν κυρωθεί. Και όλα αυτά ενώ η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελεί στοιχείο και αγκάθι των εκθέσεων αξιολόγησης των θεσμών και η ολοκλήρωσή τους επηρεάζει το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας.

Είναι προφανές ότι η ΝΔ επιχειρεί να ματαιώσει την κύρωση των δασικών χαρτών. Όμως, το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει και η νομοθετική κάλυψη εξυπηρετήσεων αποτελούν πλήγμα για τη χώρα, το κράτος δικαίου και το περιβάλλον. Τελικά, όπως και στο Κτηματολόγιο, με τη ΝΔ «θα έχουμε δασικούς χάρτες και θα είναι σαν να μην έχουμε».

Σωκράτης Φάμελλος

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × 3 =