rosia-rouvli

Μπορεί οι διεθνείς αναλύσεις στα δυτικά ΜΜΕ να σκιαγραφούν ένα δυσάρεστο κλίμα για τη Ρωσία, το οποίο προφανώς και ισχύει σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο, την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται για 78η ημέρα, η Μόσχα φαίνεται να έχει βρει τον τρόπο, ώστε, να μετατρέψει τις κατεχόμενες περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας σε ρωσικά εδάφη, όπως ακριβώς έκανε με την Κριμαία.

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στη Χερσώνα αποτελούν το σημαντικότερο παράδειγμα. Οι αλλαγές που έχουν επιβληθεί στην πόλη των 290.000 κατοίκων δείχνουν τα βήματα που θα ακολουθήσει η Ρωσία προκειμένου να επιβάλλει την κυριαρχία της στις κατεχόμενες περιοχές.

Αρχικά η Ρωσία απομάκρυνε τις τοπικές ουκρανικές Αρχές, που δεν έδειχναν καμία διάθεση συνεννόησης, και να εγκαθιδρύσει στην περιοχή μια νέα διοίκηση της αρεσκείας της. Οι αρχές που εγκατέστησε η Μόσχα στη Χερσώνα σκοπεύουν να ζητήσουν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να την προσαρτήσει στη Ρωσία, δήλωσε χθες φιλορώσος τοπικός αξιωματούχους σύμφωνα με το BBC! Το Κρεμλίνο σχολίασε ότι οι κάτοικοι της Χερσώνας είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία. Για την ώρα η Μόσχα φαίνεται να προκρίνει τη δημιουργίας μιας «λαϊκής δημοκρατίας» μέσω ενός δημοψηφίσματος που θα δώσει μια κατ’ επίφαση νομιμοποίηση στα πρότυπα του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Στη συνέχεια, απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην ουκρανική τηλεόραση. Την ενημέρωση των πολιτών ανέλαβαν φιλορωσικά ΜΜΕ που μεταδίδουν απρόσκοπτα την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, ενώ η νέα διοίκηση προτρέπει τους κατοίκους να μαθαίνουν τις ειδήσεις από τους φιλορωσικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Επόμενο βήμα και ίσως πιο σημαντικό βήμα ήταν η αλλαγή του νομίσματος. Η νέα τοπική αρχή αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά (σε διάστημα τεσσάρων μηνών) το νόμισμα της Ουκρανίας και να εισαγάγει το ρούβλι. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC ήδη οι συντάξεις των πολιτών πληρώθηκαν σε ρούβλια!

Η ΕΕ «ψάχνει» 200 δισ. ευρώ για να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Μόσχα

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο πολεμικό μέτωπο, σε ένα άλλο μέτωπο, οικονομικό και ενεργειακό αυτή τη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δαπανήσει σχεδόν 200 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια στην προσπάθειά της για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία!

Ένα προσχέδιο των επικείμενων προτάσεων RepowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αποκάλυψαν οι Financial Times, δείχνει ότι οι Βρυξέλλες εκτιμούν πλέον πως θα χρειαστούν επιπλέον επενδύσεις 195 δισ. ευρώ από σήμερα έως το 2027, πέραν των σχεδίων για την ενίσχυση των δαπανών για τη μείωση του άνθρακα. Επιπλέον, η ΕΕ θα χρειαστεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας περισσότερο από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως για να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Οι προτάσεις θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα καθώς οι ηγέτες της ΕΕ σπεύδουν να απογαλακτίσουν τις οικονομίες τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η Κομισιόν εκτιμά πως η ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα φέτος και προέτρεψε τα κράτη μέλη να αναπληρώσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου τους πριν από τον επόμενο χειμώνα.

Επίσης, επιδιώκει επίσης την έγκριση των κρατών μελών για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο φέτος. Τα μέτρα αυτά έχουν καθυστερήσει σημαντικά εξαιτίας της αντίθεσης της Ουγγαρίας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό πετρέλαιο.

Οι προτάσεις αφορούν «στην ταχεία μείωση της εξάρτησής μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, προωθώντας γρήγορα την καθαρή μετάβαση και ενώνοντας τις δυνάμεις μας για να επιτύχουμε ένα πιο ανθεκτικό σύστημα ενέργειας και μια πραγματική Ενεργειακή Ένωση», αναφέρει το προσχέδιο της Επιτροπής. Απαιτεί μείωση κατά 13% της κατανάλωσης ενέργειας έως το 2030, σε σύγκριση με ποσοστό 9% που προβλεπόταν στην προηγούμενη πρόταση οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twelve − 11 =