Ρεπορτάζ στα αιολικά πάρκα στο Αιγαίο από τη Γερμανική Τηλεόραση

ARD: Το Αιγαίο βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη ανθρωπογενή αλλαγή της ιστορίας του.

Ρεπορτάζ στο Αιγαίο από το κρατικό κανάλι της Γερμανίας – κατέγραψαν τη δυσαρέσκεια των κατοίκων σε 3 νησιά του Αιγαίου, που αντιδρούν στα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Το Αιγαίο βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη ανθρωπογενή αλλαγή της ιστορίας του. Αυτό ήταν το συμπέρασμα του ρεπορτάζ της κρατικής γερμανικής τηλεόρασης ARD που προβλήθηκε στις 25 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, οι Γερμανοί δημοσιογράφοι μίλησαν με κατοίκους που κινδυνεύουν να ξεριζωθούν από τα νησιά τους, οι οποίοι εξέφρασαν μπροστά στην κάμερα τους φόβους τους ότι όλο το ανάγλυφο και το τοπίο του Αιγαίου ενδέχεται να αλλοιωθεί οριστικά από αιολικούς σταθμούς.

Το γνωστό γερμανικό κρατικό κανάλι ARD έκανε ρεπορτάζ την Κυριακή 25/10 στην εκπομπή Weltspiegel για τα τεράστια αιολικά “πάρκα” που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν σε μικρά και μεγάλα νησιά του Αιγαίου, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, συχνά ούτε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, ομάδα δημοσιογράφων του ARD επισκέφτηκε τα νησιά Αμοργός, Κίναρος και Λέβιθα.

Στην εκπομπή επισημάνθηκε ότι στην Αμοργό όπου η μέγιστη κατανάλωση του νησιού σε ρεύμα αντιστοιχεί με την ισχύ 1,5 ανεμογεννητριών, σχεδιάζονται 73 ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων, δηλαδή πάνω από το διπλάσιο μέγεθος του βράχου της Ακρόπολης μαζί με τον Παρθενώνα.

Σύμφωνα με το ARD, ελληνικές και ξένες εταιρείες προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδη από τον άνεμο στο Αιγαίο, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Αν υλοποιηθούν όλα τα σχεδιαζόμενα έργα σε αυτή την κλίμακα, το Αιγαίο σε λίγα χρόνια δε θα υφίσταται πια όπως το γνωρίζουμε. Πολλά νησιά δεν θα μπορούν να στηριχθούν οικονομικά από τον τουρισμό.

Αιτήσεις για βιομηχανικού μεγέθους αιολικούς σταθμούς έχουν γίνει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για σχεδόν όλα τα νησιά της Ελλάδας. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η κάλυψη του 35% των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ΑΠΕ μέχρι το 2030. Μάλιστα ο πρωθυπουργός της χώρας Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει μπαταρία της Ευρώπης».

Ωστόσο μετά από 20 χρόνια, όταν θα έχει τελειώσει ο κύκλος ζωής των ανεμογεννητριών, θα απομείνουν μόνο τα σιδερένια κουφάρια τους και η ομορφιά και ο φυσικός πλούτος της Eλλάδας θα έχουν χαθεί για πάντα.

Στο βίντεο πατήστε κάτω από την εικόνα «cc» και μετά «ελληνικά» για τους υπότιτλους.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Έφυγε από τη ζωή η Μαρινέλλα

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή η...

Περί της αύξησης του Κατώτατου Μισθού

Μεγάλη επικοινωνιακή καταιγίδα για την μεικτή αύξηση του 4,5%...

Εργαστήριο site-specific performance & artist residency στη λίμνη Καϊάφα

Ένα ξεχωριστό τετραήμερο εργαστήριο καλλιτεχνικής έρευνας και πρακτικής, με...
00:00:00

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Με ομιλίες Παπανδρέου και Βενιζέλου η 2η μέρα – Το πρόγραμμα εργασιών

Στη δεύτερη μέρα του 4ου Τακτικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ,...

Ιερα Μητρόπολη Κυθήρων: Σύναξη της Σχολής Γονέων και Κηδεμόνων

Τό Σάββατον 28 Μαρτίου 2026 στό Πνευματικό Κέντρο Ποταμοῦ καί τήν Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 στό Λεοντσίνειο Πνευματικό Κέντρο...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img