rapid-test

Τα rapid test έχουν μπει στην ζωή μας, εδώ και πολύ καιρό. Σχεδόν από την αρχή της περιπέτειας του κορονοϊού. Στην αρχή δειλά, κατόπιν -και ύστερα από την απελευθέρωση των μετακινήσεων- επιτακτικά και πλέον – ύστερα από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για έλεγχο των ανεμβολίαστων- ως αναγκαιότητα.

Η διενέργειά τους εμφανίζεται ως αδήριτη ανάγκη, από την στιγμή που, κάποια κομμάτια του πληθυσμού -για διαφορετικούς λόγους το καθένα- καλούνται να εξασφαλίσουν διαγνωστικό έλεγχο για να έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν ή να ολοκληρώσουν τις δραστηριότητές τους.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι, πολλές δημόσιες δομές, κατόπιν των νέων κυβερνητικών μέτρων, δεν υποχρεούνται να διενεργούν διαγνωστικούς ελέγχους. Αυτή είναι και η οδηγία για το νοσοκομείο Κυθήρων. Μοιραία, το βάρος πέφτει στους ώμους των ιδιωτικών δομών, δηλαδή, -για ότι έχουμε να κάνουμε με τα Κύθηρα- των φαρμακείων.

Κι εδώ -όπως και στους δημόσιους φορείς- η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη. Συγκεκριμένα, υπάρχει σύσταση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ήδη από τις αρχές Αυγούστου, τα φαρμακεία να διενεργούν rapid test. Όχι όμως υποχρεωτικά. Με το προαιρετικό του πράγματος συντάχθηκαν τα 2 από τα 3 φαρμακεία του νησιού και μοιραία, δέχτηκαν όλη την πίεση της διαδικασίας. Η οποία, στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, έμοιαζε ανυπόφορη.

Έτσι την αισθάνθηκαν, τόσο ο Μάνος Τριφύλλης στον Ποταμό, όσο και ο Ευθύμης Παπαευθυμίου, στο Λιβάδι. Η κατάσταση περιπλέχθηκε ακόμη περισσότερο, όταν ο πρώτος έφυγε με άδεια για λίγες μέρες. Μοιραία, η διαδικασία πάγωσε σε όλο το βόρειο τμήμα του νησιού, την ώρα που στο νότο, το φαρμακείο του Λιβαδίου «βούλιαξε» από την εισροή κόσμου προς εξυπηρέτηση.

«Φτάσαμε να κάνουμε σχεδόν 100 τεστ τη μέρα», μας ανέφερε, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, ο κ. Παπαευθυμίου. Για να συμπληρώσει. «Η πίεση ήταν τρομερή για μέρες, ο χώρος δεν επαρκούσε, οι υποδομές δεν ήταν σχεδιασμένες για μια τέτοια διαδικασία. Και μέσα σε όλα, είχαμε πάντα περιπτώσεις ανθρώπων που έρχονταν εκτός ραντεβού, με συνεπακόλουθες σκηνές έντασης. Το κατανοώ. Τους κατανοώ. Ζούμε όλοι μια περίοδο μεγάλης έντασης. Χρειαζόμαστε όμως κι εμείς μια αποφόρτιση».

Αποφόρτιση που, και οι δύο επαγγελματίες υγείας, αναμένουν να έρθει νομοτελειακά. Η σεζόν τελειώνει, οι επισκέπτες αποχωρούν. Επιπλέον, ο κ. Τριφύλλης επαναδραστηριοποιείται εκ νέου από αύριο, Πέμπτη, 23/09, σε καθημερινή βάση, από Δευτέρα έως Σάββατο. Το πρόβλημα διαθεσιμότητας που ορθώς είχε επισημάνει ο tsirigofm, σε δημοσίευμά του, με ημερομηνία, 14/09/21, δεν υφίσταται πλέον. Επομένως, τουλάχιστον για την ώρα, οι πάντες μπορούν να αναπνεύσουν ελεύθερα. Ή, όσο τους επιτρέπει η μάσκα προστασίας.

Από δω και πέρα, και μη γνωρίζοντες το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, ίσως θα ήταν σωστό να εξερευνήσουμε και εναλλακτικούς τρόπους δράσης, σε περίπτωση που μια ανάλογη κατάσταση παρουσιαστεί στο μέλλον. Τί θα γινόταν, για παράδειγμα, αν τα δύο φαρμακεία μας, αρνούνταν -όπως και έχουν το δικαίωμα- να διενεργήσουν διαγνωστικούς ελέγχους στην επόμενη περίοδο κρίσης; Όπως είδαμε, το μεν νοσοκομείο δεν διενεργεί rapid test και, ελλείψει άλλων ιδιωτικών δομών, τα πράγματα θα περιπλέκονταν επικίνδυνα.

Στην προσπάθειά μας να βρούμε τις απαντήσεις, ήρθαμε σε επικοινωνία με άλλους νησιωτικούς δήμους. Μια πολύ ενδιαφέρουσα λύση μας ήρθε από τον Δήμο Αμοργού. Το μικρό νησί στα νοτιανατολικά των Κυκλάδων, μισό σε έκταση και πληθυσμό από τα Κύθηρα, στερείται δομών που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν στο θέμα των rapid test. Δεν στερείται όμως προνοητικότητας, καθώς υπέγραψε σύμβαση με μικροβιολογικό εργαστήριο από την κοντινή Νάξο και κάθε εβδομάδα, δέχεται την επίσκεψη βοηθού μικροβιολόγου, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με αυτή τη δουλειά. Πρόκειται για μια σύμβαση που «τρέχει» μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη που αναμένεται η εκτόνωση της τουριστικής σεζόν, οπότε μπορεί, στην συνέχεια, να αναλάβει το φαρμακείο του νησιού, που παρουσιαζόταν μέχρι τώρα διστακτικό.

Τα Κύθηρα δεν βρίσκονται στην εγγύτητα της Νάξου ή κάποιου άλλου νησιού. Είναι όμως μια ανάσα από την Πελοπόννησο, με την οποία και συνδέονται ακτοπλοϊκά. Θα μπορούσε λοιπόν να εξερευνηθεί μια επιπλέον εναλλακτική, μέσω ενδεχόμενης συνεργασίας με ιδιώτες από την Λακωνία. Ιδέες υπάρχουν. Προνοούμε. Προσέχουμε. Για να έχουμε.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × five =