pliromi-enisxiseon

Κίνδυνος να μην πληρωθούν για το σύνολο του αριθμού των ζώων τους, υπάρχει για τους αγελαδοτρόφους κρεατοπαραγωγής. Οι κτηνοτρόφοι, που είναι κυρίως στις ορεινές περιοχές της χώρας, φοβούνται ότι και το δεύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης για ζωοτροφές θα εξελιχθεί σε φιάσκο – όπως το πρώτο – και πολλοί θα βρεθούν εκτός ενίσχυσης.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο η κ. Άννα Μόσχου, αγελαδοτρόφος και ταμίας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, «όπως δήλωσε στους κτηνοτρόφους, στην Ελασσόνα, ο υπουργός κ. Γιώργος Γεωργαντάς, η ενίσχυση θα καταβληθεί με βάση τα τιμολόγια και τη δηλωμένη και στοιχειοθετημένη παραγωγή γάλακτος και κρέατος.

Αν η συλλογή των στοιχείων γίνει με βάση το ισοζύγιο κρέατος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ τότε θα φανεί ο αριθμός ζώων που πηγαίνει στα σφαγεία. Εμείς μέρος της παραγωγής μας τα πουλάμε σε παχυντές και αυτό δεν θα φαίνεται στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων. Οι παχυντές δίνουν όλη την παραγωγή τους στα σφαγεία και δεν θα έχουν πρόβλημα στην πληρωμή της ενίσχυσης. Αγοράζουν μετά τον 7ο μήνα τα μοσχάρια, κάνουν πάχυνση και τα πουλάνε στα σφαγεία για το κρέας τους.

Κάτι ακόμη σημαντικό είναι ότι αν καταβληθεί η ενίσχυση με βάση το κρέας στο σφαγείο μεγάλο μέρος της ενίσχυσης θα το εισπράξουν τα εισαγόμενα μοσχάρια που πάνε στην πάχυνση. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα πληρωθούν ενίσχυση τα εισαγόμενα εις βάρος της ντόπιας παραγωγής. Να ξέρουν ότι δεν θα βρίσκουν στο μέλλον ελληνικά μοσχάρια για πάχυνση με αυτή την πολιτική που ακολουθούν.

Επίσης οι παχυντές αγοράζουν φέτος, λόγω υψηλού κόστους ζωοτροφών, μόνο αρσενικά μοσχάρια και αυτό γιατί με ίδια κιλά ζωοτροφών αποκτούν περισσότερο βάρος σε σχέση με τα θηλυκά. Ένα μέρος από τα θηλυκά, περίπου 15% τα κρατάμε για ανανέωση κοπαδιού. Για τα υπόλοιπα όμως δεν θα πάρουμε καμιά ενίσχυση. Είναι πολύ δύσκολη εποχή και οι αγελαδοτρόφοι κρεατοπαραγωγής έχουν μεγάλη ανάγκη την οικονομική ενίσχυση για να αγοράσουν ζωοτροφές. Ζητάμε τα στοιχεία να τα πάρει το ΥπΑΑΤ μέσα από την Κτηνοτροφική Βάση Δεδομένων (ΚΒΔ) γιατί μόνο εκεί αναγράφεται ο πραγματικός αριθμός του κοπαδιού».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «την προσεχή Τετάρτη (28/9), οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα κατέβουν στην Αθήνα για να συναντηθούν με τον υπουργό κ. Γεωργαντά. Εκεί θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα με την ενίσχυση των βοοτρόφων κρεατοπαραγωγής και στο πως θα γίνει η καταγραφή των ζώων τους για την πληρωμή της ενίσχυσης.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × 1 =