28η Οκτωβρίου

Ο εορτασμός που θα γίνει στις 28/10/2023, ημέρα Σάββατο, θα περιλαμβάνει τις κάτωθι εκδηλώσεις:

  1. Γενικό Σημαιοστολισμό όλων των Δημοσίων Κτηρίων – ΝΠΔΔ – Τραπεζών και Οικιών από το πρωί της 27ης Οκτωβρίου μέχρι το εσπέρας της 29ης Οκτωβρίου 2023.
  2. Φωταγώγηση όλων των δημοσίων και δημοτικών καταστημάτων, ΝΠΔΔ και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και της 28ης Οκτωβρίου 2023.
  3. Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Εσταυρωμένου Χώρας Κυθήρων, στις 28/10/2023 και ώρα 11:00 π.μ. χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου   Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ.
  4. Επιμνημόσυνος δέηση στην Πλατεία Στάη Χώρας Κυθήρων, στις 28/10/2023 και ώρα 11:30 π.μ.
  5. Κατάθεση Στεφάνου στο Ηρώον Πεσόντων της Πλατείας Στάη από:
    •- Δήμαρχο Κυθήρων, κ. Χαρχαλάκη Ευστράτιο
    •- Πρόεδρο Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, κ. Ευάγγελο Βενάρδο
    •- Διοικητή Ναυτικού Παρατηρητηρίου, Αντιπλοίαρχο κ. Αμπλιανίτη Εμμανουήλ
    •- Προϊστάμενο TACAN Κυθήρων, Αρχισμηνία κ. Σερέφα Νικόλαο
    •- Διοικητή Α/Τ Κυθήρων, Υπαστυνόμο Β’ κ. Αντωνόπουλο Βασίλειο
    •- Προϊσταμένη Λιμενικού Τμήματος Κυθήρων, Υποπλοίαρχο κα. Γιαννακοπούλου Νίκη
    •- Προϊστάμενο Π/Κ Κυθήρων, Πυραγό κ. Φουντουλάκη Σπυρίδωνα
    •- Εκπρόσωπο Εθνικής Αντίστασης, κ. Εμμανουήλ Δαπόντε
    •- Εκπρόσωπο Μαθητών Σχολείων, Κασιμάτη Ειρήνη
  6. Ενός λεπτού σιγή
  7. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου
  8. Εκφώνηση πανηγυρικού λόγου από τον Δήμαρχο κ. Χαρχαλάκη Ευστράτιο
  9. Χορευτικές εκδηλώσεις από τη μαθητιώσα νεολαία Κυθήρων
  10. Παρέλαση μαθητών – μαθητριών ενώπιον των Αρχών

Τελετάρχης ορίζεται ο κ. Ανδρικόπουλος Δημήτριος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής.
Τις εκδηλώσεις θα καλύψει μουσικά η Φιλαρμονική Ποταμού, μερίμνη του Διευθυντού της κ. Παναγιώτη Λευθέρη.

Δείτε το σχετικό έγγραφο

blank

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Σε αντίθεση, πάντως, με τις υπόλοιπες χώρες, στην Ελλάδα δεν εορτάζεται η απελευθέρωση, αλλά η έναρξη του πολέμου (28η Οκτωβρίου 1940). Η ημερομηνία της Απελευθέρωσης περνά σχετικά απαρατήρητη. Η εκκένωση της ελληνικής πρωτεύουσας από τα γερμανικά στρατεύματα, στις 12 Οκτωβρίου του 1944 και θεωρείται ως η επίσημη λήξη της κατοχικής περιόδου. Η γερμανική φρουρά της Ακρόπολης προχώρησε στην υποστολή της ναζιστικής σημαίας έπειτα από συνολικά 1.624 μέρες κατοχής. Τεράστια πανό του ΕΑΜ και του ΚΚΕ υψώθηκαν και τα συνθήματα για μια νέα Ελλάδα, λαοκρατική, περνούν σε όλα τα χείλη. Σε αντίθεση με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες όπου υπήρξε μαζική άνευ δίκης τιμωρία των δοσίλογων, στην Αθήνα επικράτησε τάξη και ησυχία. Όπως πιστοποιεί και έγγραφο της βρετανικής Force 133 τη νύχτα της 12ης Οκτωβρίου: “Απόλυτη ησυχία παντού. Καμία ταραχή και οι δρόμοι σχεδόν άδειοι. Ο ΕΛΑΣ και άλλα όργανα περιπολούν με τάξη”. Στις 18 Οκτωβρίου του 1944 έφτασε στην Αθήνα, μαζί με βρετανικές δυνάμεις υπό το στρατηγό Σκόμπυ και τους άνδρες του “Ιερού Λόχου” της Μέσης Ανατολής, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου με μέλη της κυβέρνησης . Αντίθετα, στις ανταρτικές δυνάμεις δεν επιτράπηκε η είσοδος στην πρωτεύουσα, πλην ενός μικρού τμήματος του 34ού συντάγματος του ΕΛΑΣ υπό τον λοχαγό Απόστολο Κοκμάδη. Στις τρεις ημέρες που μεσολάβησαν μεταξύ της γερμανικής αποχώρησης και της άφιξης των πρώτων βρετανικών μονάδων, το ΕΑΜ και το ΚΚΕ δεν εξεδήλωσαν την πρόθεση να καταλάβουν βίαια την ελληνική πρωτεύουσα (όπως διέθεταν τη στρατιωτική δυνατότητα). Αντίθετα, υπάρχουν αποδείξεις ότι ο βρετανικός παράγων, εκφρασμένος με την πολιτική του Ουίνστον Τσώρτσιλ, επεδίωξαν από πολύ πριν την διάσπαση των ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, δηλαδή για να επιβάλλουν στη μεταπολεμική Ελλάδα το καθεστώς της αρεσκείας τους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

17 + ten =