H Τήλος έγινε και επίσημα ο πρώτος Πιστοποιημένος Δήμος Μηδενικών Αποβλήτων στην Ελλάδα και ταυτόχρονα το πρώτο νησί παγκοσμίως που κατάφερε να κερδίσει τέτοια διαπίστευση.

Η απόκτηση 4ων στα 5 αστέρια στην Πιστοποίηση Πόλεων Μηδενικών Αποβλήτων, η αφοσίωση και η προθυμία του νησιού να ξεπεράσει δομικά προβλήματα που επηρεάζουν ολόκληρο το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων είναι που επαίνεσε ο Ismael Casotti, ελεγκτής στο ZERO – Associação Sistema Terrestre Sustentável που διορίστηκε για την πιστοποίηση του νησιού.

Ο Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου αναφέρει σε δηλώσεις του «αυτό που συμβαίνει στην Τήλο είναι πραγματικά μια επανάσταση».
«Δεν περιμένουμε να έρθει το μέλλον το σχεδιάζουμε εκ των προτέρων και το πραγματοποιούμε σήμερα, με τις πράξεις μας».

«Με τη συνεργασία όλων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων του νησιού, του Δήμου, του δικτύου εταιρειών Polygreen και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μέσω του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων», δήλωσε η Μαρία Καμμά Δήμαρχος Τήλου , και συνεχίζει «η Τήλος κατάφερε να φτάσει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως σε ανακύκλωση και κομποστοποίηση, που είναι σχεδόν 90%. Οι κάδοι απορριμμάτων καταργήθηκαν, η υγειονομική ταφή δεν υπάρχει πλέον και το νησί είναι Zero Waste. Η Τήλος έχει γίνει παράδειγμα βιώσιμου τουρισμού και ανάπτυξης στο Αιγαίο».

Η Δημοτική Αρχή θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την υποστήριξή του στο τόσο φιλόδοξο έργο που υλοποιήσαμε, την εταιρεία Polygreen για τον σχεδιασμό, και όλο το στελεχικό και υπηρεσιακό προσωπικό του Δήμου για την επιτυχή υλοποίηση του έργου.

Ο νέος στόχος που έχουμε θέσει σαν Δημοτική Αρχή είναι εντός του έτους να λάβουμε και το 5ο αστέρι και να γίνουμε έτσι ο πρώτος Δήμος Παγκόσμια που θα λάβει τέτοια πιστοποίηση.

Πριν από δύο χρόνια, η Τήλος έστελνε το 87% των απορριμμάτων της σε ΧΥΤΑ. Καθώς δεν υπήρχε αποτελεσματικό σύστημα χωριστής συλλογής σε συνδυασμό με την αυξανόμενη τουριστική πίεση, ο δήμος εξέτασε την αύξηση της χωρητικότητας των χωματερών – μια μη βιώσιμη λύση που θα οδηγούσε σε αυξημένο κόστος για την επέκταση και την καθημερινή λειτουργία.

Ο δήμος αποφάσισε να υλοποιήσει το έργο Just Go Zero Tilos, σε συνεργασία με την Polygreen, μια εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων που εστιάζει σε πράσινες λύσεις. Ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021, το έργο έχει εφαρμόσει τακτική χωριστή συλλογή απορριμμάτων από πόρτα σε πόρτα, εκτρέπει όλα τα υπολειμματικά απόβλητα μακριά από τους χώρους υγειονομικής ταφής και έκλεισε οριστικά όλες τις εγκαταστάσεις υγειονομικής ταφής.

Από 770 κιλά αστικών στερεών απορριμμάτων ανά κάτοικο ετησίως που παράγονται πριν από την υλοποίηση του έργου Just Go Zero Tilos, ο αριθμός του δήμου ανέρχεται πλέον στα 440 κιλά – μείωση 43%. Από αυτά, μόνο τα 54 κιλά θεωρούνται υπολειμματικά απόβλητα.

Η απόκτηση 4 στα 5 αστέρια στην Πιστοποίηση Πόλεων Μηδενικών Αποβλήτων, η αφοσίωση και η προθυμία του νησιού να ξεπεράσει δομικά προβλήματα που επηρεάζουν ολόκληρο το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων επαίνεσε ο Ismael Casotti, ελεγκτής στο ZERO – Associação Sistema Terrestre Sustentável που διορίστηκε για την πιστοποίηση του νησιού.

«Όχι μόνο το ότι είναι ένα μικρό νησί αυξάνει τις προκλήσεις για την παράδοση υλικών και τις αποστολές απορριμμάτων», είπε ο Casotti, «αλλά το νησί βρίσκεται μεταξύ των πιο απομακρυσμένων από την πρωτεύουσα, την Αθήνα. Ωστόσο, η τοπική ομάδα και η Polygreen βρήκαν μια λύση που θα πρέπει να εμπνεύσει όλα τα άλλα μικρά νησιά της Μεσογείου που επιθυμούν να αλλάξουν τον τρόπο συλλογής τους, να διαχωρίσουν στην πηγή και να προδιαλογίσουν τοπικά όλες τις ροές απορριμμάτων που εμφανίζονται».

Το νησί έχει δημιουργήσει ένα Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας όπου όλα τα απόβλητα μεταφέρονται για διαλογή και επεξεργασία. Αυτό περιλαμβάνει μια εγκατάσταση κομποστοποίησης για τη δημιουργία λιπασμάτων επί τόπου και έναν μηχανισμό διαλογής 15 ροών απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένων κάψουλες καφέ, μπαταρίες και υφάσματα. Τα υπολείμματα μετατρέπονται σε εναλλακτικό καύσιμο. Αυτό διασφαλίζει ότι η ιεραρχία των αποβλήτων μπορεί να ακολουθηθεί στενά για όλες τις ροές υλικών.

Ο ελληνικός οργανισμός μηδενικών αποβλήτων Ecorec, ο οποίος ήταν επίσης καθοδηγητής της Τήλου στο ταξίδι τους, καλωσόρισε το νησί ως τον πρώτο πιστοποιημένο δήμο Zero Waste στην Ελλάδα. «Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη τόσο εντυπωσιακών αποτελεσμάτων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και θα υποστηρίξουμε τα επόμενα βήματά τους στο ταξίδι Zero Waste. Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε πολλούς άλλους ελληνικούς δήμους και νησιά στο πρόγραμμα».

Το Zero Waste Cities Certification είναι ένα ευρωπαϊκό πρότυπο πιστοποίησης που αξιολογείται από τρίτους. Δημιουργήθηκε από τη Zero Waste Europe (ZWE) και διευθύνεται από τον αδελφό της οργανισμό Mission Zero Academy (MiZA), στόχος του είναι να επιταχύνει τη μετάβαση στα μηδενικά απόβλητα και την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας σε ευρωπαϊκές πόλεις και πόλεις, σε τοπικό επίπεδο.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

19 − 13 =