Olive branch, the symbol of Mediterraneans.
Photo by Feri & Tasos on Unsplash

Ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ”έτρεξε” με 3% και το ελαιόλαδο ήταν ακριβότερο κατά 49,1%. Το μεγάλο ερώτημα είναι πού αναμένεται να κυμανθούν οι τιμές του «πράσινου χρυσού» τον χειμώνα με τις πρώτες εκτιμήσεις να δείχνουν αποκλιμάκωση.

Τα μειωμένα αποθέματα στο τέλος της εμπορικής περιόδου 2023/2024 αναμένεται να επαρκέσουν οριακά σαν «γέφυρα» για την απαρχή των φρέσκων ελαιολάδων της νέας εσοδείας με τον χρόνο συγκομιδή να ξεκινά τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Αν η καλλιεργητική περίοδος δεν θα διαταραχθεί από απρόοπτα καιρικά φαινόμενα οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν, ιδίως όσο θα ξαναγεμίζουν οι δεξαμενές των ελαιοτριβείων, του εμπορίου και της βιομηχανίας τυποποίησης μετά τον Δεκέμβριο 2024.
Το μεγάλο «στοίχημα» για νέα χρονιά
Ο κύριος προσδιοριστικός παράγοντας για την τιμή του ελαιολάδου αναμένεται να αποδειχθεί η κατανάλωση. Τις δύο τελευταίες εμπορικές περιόδους η εκτόξευση των τιμών των ελαιολάδων οδήγησε ένα σημαντικό τμήμα της κατανάλωσης, μεταξύ 30 και 40%, να στραφεί σε σπορέλαια ή και να περιορίσει την κατανάλωση ελαιολάδου.
Η εκτιμώμενη παραγωγή ελαιολάδου εσοδείας 2024/25 μπορεί να αγγίξει σε παγκόσμια κλίμακα τους 3.000 ή ακόμα 3.200 (ποσότητες σε χιλιάδες τόνους) σημαντικά μεγαλύτερη από το 2023/24 που δεν ξεπέρασε τους 2.500.
Στο μεταξύ, ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας έχει να κάνει με την παραγωγή.
Τον φετινό χειμώνα αναμένεται να είναι αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι με τη χώρα μας να καταγράφει μία από τις χαμηλότερες παραγωγές όλων των εποχών, η οποία μετά βίας πλησίασε τους 150.000 τόνους. Σύμφωνα με ελαιοπαραγωγούς, η παραγωγή ελαιολάδου του φετινό χειμώνα αναμένεται να είναι αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι, αλλά όχι στα επίπεδα που είχαν προβλεφθεί προηγουμένως και έκαναν λόγο για περίπου 250.000 τόνους
Υποχώρηση της τιμής ακόμα και κάτω από τα 10 ευρώ
Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιόλαδου Γιώργος Οικονόμου, τόνισε (Ertnews) ότι «η ποσότητα που αναμένουμε είναι της τάξεως των 230.000 τόνων, κατά πολύ αυξημένη σε σχέση με την περσινή, γεγονός που θα επηρεάσει ως αναμένεται και τις τιμές στο επίπεδο του παραγωγού».
Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα η φετινή παραγωγή στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου αναμένεται να ξεπεράσει κατά 50% έως και 100% την περσινή παρασύροντας προς τα κάτω τις τιμές που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να υποχωρήσουν, σύμφωνα με στελέχη του λιανεμπορίου τροφίμων, από τα 12 με 13 ευρώ που είναι σήμερα κάτω από τα 10 ευρώ από τον Νοέμβριο και μετά.
blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ten − 9 =