ellada-afstralia

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης (ΕΚΜ) κάλεσε την Αυστραλιανή Κυβέρνηση να ξεκινήσει συνομιλίες με την Αθήνα για μια διμερή συμφωνία Υγειονομικής Περίθαλψης μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας.

Η σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας, (τόσο η Ελλάδα όσο και η Αυστραλία έχουν ανάλογες συμφωνίες και με άλλες χώρες), είναι αναγκαία τώρα όσο ποτέ στο παρελθόν λόγω και της πανδημίας.

Μετά από μήνες καραντίνας, το Ελληνικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ) άνοιξε ξανά τις πόρτες του και ένας από τους πρώτους που πέρασε από αυτές ήταν ο υπουργός Μετανάστευσης, Ιθαγένειας και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων της Αυστραλίας, Alex Hawke.

Ο κ. Hawke, η μητέρα του οποίου είναι Ελληνίδα, είχε υποσχεθεί σε πρόσφατη συνάντηση με την Ελληνική Κοινότητα μέσω Ζoom να θέσει την επίσκεψή του στο Ελληνικό Κέντρο ως προτεραιότητα στο πρώτο του ταξίδι στη Μελβούρνη, μετά την άρση του lockdown και κράτησε το λόγο του, την Τρίτη, 9 Νοεμβρίου.

Ο υπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΚΜ, Βασίλη Παπαστεργιάδη OAM και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας, επίκουρο καθηγητή Μαρίνη Πιρπιρή και Χρήστο Σικαβίτσα, και τον διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Γιώργο Μενίδη.

Ο υπουργός ενημερώθηκε για την Κοινότητα και το Ελληνικό Κέντρο, που στεγάζει μια σειρά από ελληνικές και πολυπολιτισμικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας και συναντήθηκε με εκπροσώπους των ελληνοαυστραλιανών ΜΜΕ, στο πρόσφατα ανακαινισμένο και μετονομασμένο «Fable» μπαρ, στον τελευταίο όροφο του Ελληνικού Κέντρου.

Στον υπουργό απονεμήθηκε αναμνηστική πλακέτα από τον πρόεδρο της ΕΚΜ, ο οποίος είπε: «Για εμάς είναι σημαντικό που έχουμε τον υπουργό Μετανάστευσης, Ιθαγένειας και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων μαζί μας σήμερα. Είναι σημαντικό για πολλούς λόγους. Πρώτον, γιατί η καταγωγή του είναι από την Ελλάδα, αλλά και επειδή σε μια πρόσφατη συζήτηση που είχαμε μαζί του, είχε διαβεβαιώσει ότι στο πρώτο ταξίδι του στη Μελβούρνη, μετά την άρση των περιορισμών, θα επισκεφθεί την Κοινότητά μας, την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης. Κράτησε το λόγο του. Σημαντικό για εμάς είναι επίσης το γεγονός ότι η καταγωγή του κ. Υπουργού είναι ελληνική. Η μητέρα του γεννήθηκε στην Ελλάδα, το ίδιο ο παππούς και η γιαγιά του. Και βρίσκεται εδώ δίπλα μας ως υπουργός Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμού».

Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης επεσήμανε επίσης τα διαβήματα της ΕΚΜ που οδήγησαν στην πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης της Αυστραλίας να διαπραγματευτεί μια φορολογική συνθήκη με την Ελλάδα για την εξάλειψη της Διπλής Φορολογίας, που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος πολλοί με συμφέροντα και στις δύο χώρες. Επίσης, ανακοίνωσε τις νέες προσπάθειες της Κοινότητας για τη σύναψη μιας συμφωνίας για θέματα υγείας με την Ελλάδα που θα προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους επισκέπτες από τις δύο χώρες.

«Πρόσφατα, με την υποστήριξη του υπουργού και της κυβέρνησης, ξεκίνησε η συζήτηση για την διακρατική συμφωνία διπλής φορολόγησης μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας. Για να μην υπάρχει διπλή φορολόγηση όταν κάποιος επενδύσει στις δύο χώρες», είπε. «Επίσης, προτείνουμε σήμερα στον υπουργό τη σύναψη μιας διακρατικής συμφωνίας με την Ελλάδα στο θέμα της υγείας, για να καλύπτει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των επισκεπτών από τις δύο χώρες. Αυτό είναι επίκαιρο, καθώς το Σεπτέμβριο του 2022, εδώ στην Κοινότητα Μελβούρνης θα διοργανωθεί το Παγκόσμιο Ελληνικό Ιατρικό Συνέδριο. Τι πιο καλύτερο θα ήταν να ανακοινώσουμε με την ευκαιρία του Συνεδρίου μια διακρατική συμφωνία για την υγεία».

Από την πλευρά του, ο υπουργός χαιρέτισε την ευκαιρία να συναντηθεί με την Ελληνική Κοινότητα και τα ελληνοαυστραλιανά μέσα ενημέρωσης λέγοντας: «Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Δ.Σ. της Κοινότητας για τη σπουδαία δουλειά που κάνουν για την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης. Η Αυστραλία είχε μια τόσο μεγάλη ιστορία με την Ελλάδα. Είναι συνεργάτες μας, φίλοι μας, σύμμαχοί μας για πολλά χρόνια της κοινής μας ιστορίας. Όπως λέει ο Βασίλης, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την ελληνική κυβέρνηση. Τώρα ανοίγουμε τα σύνορά μας. Οι Αυστραλοί πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι μπορούν να ταξιδέψουν ξανά. Αλλάξαμε τα μέτρα για τους γονείς, ώστε πλέον οι γονείς να μπορούν να ταξιδεύουν στις δύο χώρες. Γνωρίζουμε ότι τα ταξίδια μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας ήταν μέρος της ζωής και των δύο χωρών εδώ και τόσα χρόνια.

Σχετικά με τις συνεχιζόμενες εκκλήσεις για τη σύναψη συμφωνιών με την Ελλάδα, ο υπουργός είπε: «Θα εργαστούμε για όλα τα ζητήματα με την ελληνική κυβέρνηση, δεδομένης της ισχυρής ιστορίας μας και της στενής συνεργασίας μας. Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για να διορθωθούν πράγματα που χρειάζονται διόρθωση, ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ των πολιτών μας όσον αφορά τη φορολογία, την υγεία και όλα τα θέματα που αποτελούν εμπόδια για τα ταξίδια. Προσβλέπω στη συνέχιση αυτών των διαπραγματεύσεων».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × two =