prince-philip

Σε ηλικία 99 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, ο οποίος ήταν σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ και αποτέλεσε το μακροβιότερο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου γεννήθηκε το 1921 στην έπαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας της Ελλάδας και το πέμπτο παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ. Οι τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές του Φίλιππου, ήταν η Μαργαρίτα, η Θεοδώρα, η Καικιλία και η Σοφία. Βαπτίστηκε ως Ελληνορθόδοξος με αναδόχους την γιαγιά του βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας, Αλέξανδρο Κοκοτό.

Η οικογένειά του, όμως, εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατατάχθηκε σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποίο είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.

Ο γάμος με τη Βασίλισσα Ελισάβετ

Το 1939, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄ και η σύζυγός του βασίλισσα Ελισάβετ επισκέφθηκαν το Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο Μπριτάνια. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η βασίλισσα και ο θείος του Φιλίππου, Λουδοβίκος, ζήτησαν από εκείνον να συνοδεύσει τις δύο κόρες του βασιλιά, την πριγκίπισσα Ελισάβετ και την πριγκίπισσα Μαργαρίτα, οι οποίες ήταν μακρινές ξαδέλφες του. Η Ελισάβετ, οκτώ ετών τότε, ερωτεύτηκε τον Φίλιππο και πέντε χρόνια αργότερα ξεκίνησε να αλληλογραφεί μαζί τουΤελικά, το καλοκαίρι του 1946, ο Φίλιππος ζήτησε και πήρε την άδεια από το βασιλιά Γεώργιο προκειμένου να παντρευτεί την κόρη του.

Ο βασιλιάς ενέκρινε το αίτημα υπό τον όρο ότι οποιαδήποτε επίσημη δέσμευση έπρεπε να καθυστερήσει μέχρι τα εικοστά γενέθλια της Ελισάβετ. Τον Μάρτιο του 1947, ο Φίλιππος εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανεικούς βασιλικούς του τίτλους και υιοθέτησε το επώνυμο της οικογένειας της μητέρας του, Μαουντμπάτεν, ενώ απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα. Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε επίσημα στις 10 Ιουλίου 1947. Μία ημέρα πριν από το γάμο ο βασιλιάς Γεώργιος έδωσε στον Φίλιππο τον τίτλο προσφώνησης Βασιλική Υψηλότητα και την ημέρα του γάμου, στις 20 Νοεμβρίου 1947, τον ονόμασε Δούκα του Εδιμβούργου, Κόμη του Μέριονεθ και Βαρώνο Γκρίνουιτς.

Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ παντρεύτηκαν στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, με την τελετή να μεταδίδεται τηλεοπτικά από το BBC σε πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Στο γάμο δεν προσκλήθηκαν συγγενείς του Φιλίππου από τη Γερμανία, όπως οι τρεις εν ζωή αδελφές του, καθώς ήταν ακόμη νωπές οι μνήμες από τον πόλεμο. Μετά το γάμο, το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο Κλάρενς Χάουζ.

prince-philip-queen-elizabeth

Με την υγεία του βασιλιά Γεωργίου να επιδεινώνεται, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος διορίστηκαν στο Ανακτοβούλιο, στις 4 Νοεμβρίου 1951. Στα τέλη του Ιανουαρίου του 1952, το ζευγάρι ξεκίνησε μια περιοδεία στις χώρες της Κοινοπολιτείας. Ωστόσο, στις 6 Φεβρουαρίου 1952, όταν βρίσκονταν στην Κένυα, ο πατέρας της Ελισάβετ απεβίωσε και εκείνη έγινε βασίλισσα. Ο Φίλιππος ήταν μάλιστα εκείνος που της μετέδωσε την είδηση του θανάτου του βασιλιά Γεωργίου.

Τον Μάιο του 2017 ανακοινώθηκε από το Μπάκιγχαμ πως ο 95χρονος πρίγκιπας Φίλιππος από το ερχόμενο φθινόπωρο δεν θα ασκεί τα βασιλικά του καθήκοντα και υποχρεώσεις.

Οι ερωτικές αταξίες του πρίγκιπα Φίλιππου

Μόλις εννέα μήνες μετά τον γάμο του, ο Φίλιππος έκανε την πρώτη παράνομη σχέση με μια όμορφη νεαρή. Τα παραστρατήματά του δεν άργησαν να φτάσουν στα αυτιά της βασίλισσας. Τα νέα της τα μετέφερε η φίλη της, λαίδη Αλις. Δέκα ημέρες αργότερα βρέθηκε νεκρή. Μέχρι και σήμερα πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο θάνατός της μόνο τυχαίος δεν ήταν.

Το 1956 η Ελισάβετ Β’ έμαθε εκ νέου ότι μια άλλη άγνωστη γυναίκα επισκέφθηκε τον άνδρα της στο βασιλικό γιοτ «Britannia» και πως δεν έμειναν μονάχα στην κουβέντα. Η μονάρχης σκέφτηκε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να πάρει διαζύγιο. Οι σύμβουλοί της, όμως, την απέτρεψαν, θεωρώντας ότι έτσι θα κλονιζόταν ο θεσμός. Της αντιπρότειναν να ζητήσει από τον Φίλιππο και να φύγει για πολυήμερη περιοδεία στο εξωτερικό, προκειμένου να ηρεμήσει λίγο η τεταμένη κατάσταση που τους οδηγούσε σε συνεχείς καβγάδες. Το τελευταίο που θα ήθελε το Παλάτι θα ήταν ένα νέο σκάνδαλο.

Ο εξωσυζυγικός έρωτας όμως που σημάδεψε τον άτακτο Φίλιππο ήταν αυτός με την Αλεξάνδρα, πριγκίπισσα του Κεντ και εξαδέλφη της βασίλισσας. Οποτε έλειπε η βασιλομήτωρ από το Μπάκιγχαμ, πήγαινε εκείνη προκειμένου να ζήσει τον έρωτά της με τον Φίλιππο σε ένα από τα εκατοντάδες δωμάτια του αχανούς παλατιού. Πάνω από 20 χρόνια κράτησε αυτή η κατάσταση, με την Ελισάβετ Β’ να αντιμετωπίζει υπομονετικά όσα γίνονταν πίσω από την πλάτη της.

Μέχρι και την πανέμορφη Αμερικανίδα ηθοποιό Γκρέις Κέλι είχε φλερτάρει ο Φίλιππος, την εποχή που εκείνη μαζί με τον άνδρα της, πρίγκιπα Ρενιέ Γ’ του Μονακό, επισκέφθηκαν τη Μεγάλη Βρετανία. Φωτογραφίες της εποχής τον δείχνουν να απολαμβάνει τη συντροφιά της αδιαφορώντας επιδεικτικά για την Ελισάβετ Β’. Στο πάνθεον των γυναικών που τον είχαν δελεάσει άνηκε, επίσης, η ηθοποιός Αννα Μάσεϊ, η συνάδελφός της Μερλ Ομπερον, η κόμισσα του Γουεστμόλεντ, Τζέιν, η σύζυγος του κληρονόμου της ζυθοποιίας Lord Tollemache, Αλεξάνδρα, και πολλές άλλες. Ενα πρόσωπο που τον είχε συνεπάρει τα τελευταία χρόνια, όμως, ήταν αυτό της ξανθιάς Πένι Μπραμπούρν, συζύγου ενός εξαδέλφου του. Τα πρώτα κουτσομπολιά για τη σχέση τους άρχισαν το 1994, όταν έκαναν μαζί μαθήματα ιππασίας στο παλάτι.

«Ο Φίλιππος θέλει να την έχει διαρκώς κοντά του» είχε εξομολογηθεί τότε η βασίλισσα σε οικογενειακό της φίλο, και δεν είχε άδικο. Οι δυο τους έχουν περάσει μαζί αμέτρητα Σαββατοκύριακα στο εξοχικό του στο Νόρφολκ. Πήγαιναν βόλτες μαζί, ζωγράφιζαν, μιλούσαν επί ώρες για τα πάντα, διασκέδαζαν και όποιος τους έβλεπε καταλάβαινε πως η ερωτική διάθεση ήταν κάτι παραπάνω από διάχυτη. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, πάντως, το 1997, όταν έκλεισε 50 χρόνια γάμου με τον Φίλιππο, δήλωσε πως «ο πρίγκιπας είναι η δύναμή μου και ο λόγος που έμεινα όρθια τόσα χρόνια».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

sixteen + 15 =