Χένρι Κίσιντζερ

Ο Χένρι Κίσιντζερ, αμφιλεγόμενη μορφή της αμερικανικής διπλωματίας, υπουργός Εξωτερικών στις ΗΠΑ επί προεδρίας Νίξον και Φορντ, απεβίωσε σε ηλικία 100 ετών. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή από το ίδρυμα που φέρει το όνομά του.

Υπήρξε βασικός διαμορφωτής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, έχοντας πιστωθεί την προσέγγιση με τη Μόσχα και το Πεκίνο, αλλά αντίστοιχα και τη στήριξή του στο πραξικόπημα Πινοσέτ στη Χιλή το 1973. Έθεσε σε εφαρμογή την αμερικανική Realpolitik. Επί θητείας του Κίσιντζερ στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έγινε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ο Κίσιντζερ είχε λάβει επίσης και το αμφιλεγόμενο Νόμπελ Ειρήνης το 1973 για τη διευκόλυνση του τερματισμού της στρατιωτικής ανάμειξης των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ. Επί προεδρίας Νίξον, αρχικά έγινε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου και κατόπιν υπουργός Εξωτερικών — κατείχε και τις δύο θέσεις από το 1973 ως το 1975, ενώ παρέμεινε ΥΠΕΞ υπό τον Τζέραλντ Φορντ, ως το 1977.

Ο ίδιος φρόντιζε να πραγματοποιεί ταξίδια ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία. Στο τελευταίο εξ αυτών, τον Ιούλιο, επισκέφθηκε το Πεκίνο, για να συναντηθεί με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Επικριτές του Χένρι Κίσιντζερ για χρόνια απαιτούσαν να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου. Κατήγγειλαν τον σκοτεινό, όχι σπάνια απροκάλυπτο ρόλο του σε αποφάσεις όπως οι μαζικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στην Καμπότζη, ή η αμερικανική υποστήριξη στον ινδονήσιο δικτάτορα Σουχάρτο, η εισβολή των δυνάμεων του οποίου στο Ανατολικό Τιμόρ στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 200.000 ανθρώπους το 1975.

Όμως ήταν πάνω απ’ όλα, του πιστώθηκε η δράση της CIA στη Λατινική Αμερική, συχνά με προσωπικές του εντολές. Στην πορεία των ετών, ήρθαν στο φως απόρρητα έγγραφα που αποκάλυπταν το περίγραμμα και το εύρος αυτού που θα γινόταν γνωστό με την ονομασία «Σχέδιο Κόνδωρ»: σκοπός του ήταν η εξάλειψη των αντιπάλων των στρατιωτικών δικτατοριών στη Λατινική Αμερική τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

O Κίσιντζερ γεννήθηκε στις 27 Μαΐου του 1923 στη Βαυαρία. Σε ηλικία 15 ετών έφυγε με την οικογένειά του για τις ΗΠΑ, αποκτώντας αμερικανική υπηκοότητα σε ηλικία 20 ετών. Κατατάχθηκε στον στρατό και υπηρέτησε στην στρατιωτική αντικατασκοπεία, καθώς γνώριζε άπταιστα γερμανικά.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σπούδασε στο Χάρβαρντ — από όπου βγήκε με πτυχίο στις διεθνείς σχέσεις, προτού γίνει μέλος του διδακτικού προσωπικού και της διεύθυνσης του πασίγνωστου πανεπιστημίου. Εκείνη την περίοδο, οι Δημοκρατικοί πρόεδροι Τζον Κένεντι και Λίντον Τζόνσον άρχιζαν να αναζητούν τις συμβουλές του.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 + seventeen =