epaggelmatiki-synentefxi

Την ώρα που μας παίρνουν συνέντευξη για μια δουλειά, είναι σημαντικό να «πουλήσουμε» τα προσόντα και την προηγούμενη εμπειρία μας για να αναλάβουμε αυτό τον «ρόλο».

Αλλά ενώ το κάνουμε αυτό, ας είμαστε προσεκτικοί για το τι επιλέγουμε να αποκαλύψουμε – (αυτό) μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα για εμάς από ό, τι θα θέλαμε. Ακολουθούν μερικές από τις ανεπαίσθητες «παρακάμψεις» και τα μεγάλα λάθη που μπορούν να μας εκτοπίσουν από την υποψηφιότητα για μια δουλειά, σύμφωνα με τους ανθρώπους που διενεργούν συνεντεύξεις και ειδικούς σταδιοδρομίας. (Κοινώς, να τι δεν πρέπει να πούμε):

1. «Εκανα όλη την δουλειά»

Το να μην αναγνωρίζουμε την δουλειά των άλλων όταν πρέπει, αυτό είναι κόκκινο πανί για τους υπεύθυνους πρόσληψης.

«Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να παίξουν τον δικό τους ”ρόλο” [είναι επειδή] προσπαθούν να πουλήσουν τον εαυτό τους στη συνέντευξη, αλλά υπάρχει τρόπος να πουλήσεις τον εαυτό σου και να είσαι ταπεινός και δίκαιος, δηλώνει η Τζοσελίν Σ. Λέι», διεθνώς επικεφαλής απόκτησης ταλέντων στο Duolingo.

Και αν προσπαθήσουμε να πάρουμε όλα τα εύσημα, είναι εύκολο να εκτεθούμε. Η Λέι αναφερει ότι έχει δει ανθρώπους να αποκαλύπτονται μέσω ελέγχων ή σε διευρευνητικό στάδιο σε ερωτήσεις που ακολουθούν την συνέντευξη, όπως «Ποιος ήταν ο συγκεκριμένος ρόλος σας που κανείς άλλος δεν μπορούσε να αναλάβει;»

«Θέλουμε ανθρώπους που ξέρουν πώς να συνεργάζονται και να αναγνωρίζουν όποιον και όπου πρέπει», ειδικά εάν υποβάλλουν αίτηση για επιτελική θέση ή διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, λέει.

Αλλά να μην υποτιμάμε και τον εαυτό μας επίσης. Η Λέι αναφέρει ότι οι υποψήφιοι για να πιάσουν δουλειά που χρησιμοποιούν δηλώσεις «εμείς» όταν εξηγούν τη δουλειά τους μπορούν να ωθήσουν τους υπεύθυνους πρόσληψης να σκεφτούν: «Λοιπόν, τι έκαναν; Είχαν μέρος σε αυτό;»

2. «Απλά χρειάζομαι την δουλειά»

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν εργασία για οικονομικούς και για λόγους σταθερότητας, αλλά το να το πούμε απευθείας σε έναν υπεύθυνο πρόσληψης, (αυτό) θα φανεί ότι μας ενδιαφέρει κάθε είδους δουλειά, όχι η συγκεκριμένη για την οποία κάνουμε την αίτηση.

«Όχι μόνο η απελπισία είναι προφανής, αλλά ο υπεύθυνος πρόσληψης μπορεί να πιστεύει ότι ο υποψήφιος δεν έχει πραγματικό ενδιαφέρον για την εταιρεία και την θέση», δηλώνει η Ταμέκα Ρίλεϊ, που ασχολείται με στρατηγικές καριέρας και συγγραφή βιογραφικών.

3. «Τι ακριβώς κάνει αυτή η εταιρεία; Και ξανά, ποιος είναι ο τίτλος της;»

Όταν ψάχνουμε για δουλειά, ενδέχεται να έχουμε πολλές ευκαιρίες. Αλλά είναι σημαντικό να κάνουμε επισταμένη έρευνα για την καθεμία από αυτές.

Το να υποβάλουμε βασικές ερωτήσεις σχετικά με την εταιρεία και την περιγραφή της εργασίας που θα μπορούσαμε να είχαμε ερευνήσει εκ των προτέρων, αποδεικνύει την έλλειψη προετοιμασίας που μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερη απέχθεια ως προς την πρόσληψη (του συγκεκριμένου υποψηφίου για) διευθυντικό στέλεχος.

Η Ανα Λόρα Φάλκον που ασχολείται με στρατηγικές καριέρας με εμπειρία εντοπισμού ταλέντων, αναφέρει ότι έχει παρατηρήσει υποψηφίους που δεν θυμούνται για ποια δουλειά ή τίτλο υποβάλλουν αίτηση και κάνουν ερωτήσεις όπως «Τι εταιρεία είναι αυτή;»

Πέρα από το ότι (το παραπάνω) δείχνει ότι δεν επενδύουμε σ′ αυτή την δουλειά, «για εκείνον που κάνει την συνέντευξη, δείχνει ότι μπορεί να μην ξέρει πραγματικά τι ψάχνει», λέει η Φάλκον.

4. «Θα βγω εκτός θέματος και θα μιλήσω για τα προσωπικά μου εδώ…»

Με ερωτήσεις που δεν έχουν χρονικό όριο (απάντησης), μπορεί να είναι εύκολο να αρχίσουμε να μιλάμε για όλη την ζωή μας και το προσωπικό μας ταξίδι, αλλά αυτό μπορεί να είναι λάθος αν δεν σχετίζεται με τη δουλειά που θέλουμε (να πάρουμε).

Για παράδειγμα, ας πάρουμε την ερώτηση συνέντευξης για πρόσληψη «Πού βλέπετε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια;», λέει η Σάρα Τζόνστον, συνιδρύτρια του Job Search Journey. «Ως πρώην εταιρική υπεύθυνη προσλήψεων, είδα λάθος άτομα που αναζητούσαν δουλειά εδώ δίνοντας μια απάντηση που δεν έχει καμία σχέση με την θέση εργασίας για την οποία δίνουν συνέντευξη».

«Οι αναζητούντες εργασία δήλωσαν ότι ήθελαν να ανοίξουν το δικό τους εστιατόριο, να επιστρέψουν στο σχολείο ή να διεκδικήσουν πολιτικό αξίωμα», πρόσθεσε. «Και ενώ μπορώ να εκτιμήσω την ειλικρίνεια, ο διευθυντής προσλήψεων δεν εκτιμά απαραίτητα αν θα είμαστε στην συγκεκριμένη θέση σε πέντε χρόνια, αλλά … αν η θέση ευθυγραμμίζεται με το προσωπικό μας σχέδιο ανάπτυξης».

Με άλλα λόγια, ας διατηρήσουμε τις απαντήσεις μας προσαρμοσμένες στην συγκεκριμένη εργασία.

«Όταν οι υποψήφιοι παρέχουν προσωπικές πληροφορίες που δεν σχετίζονται με τη δουλειά ή τα προσόντα τους, δεν τους δίνεται αυτή η ευκαιρία να αποδείξουν πραγματικά τα προσόντα τους και να ξεχωρίσουν», δηλώνει η Φάλκον.

5. «Μισούσα το προηγούμενό μου αφεντικό»

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά, οι υποψήφιοι οφείλουν να δημιουργήσουν μια σχέση με τους υπεύθυνους πρόσληψης. Όμως, ενώ ετοιμαζόμαστε να γίνουμε φιλικοί. ας έχουμε το νου μας: Δεν είναι (οι) φίλοι μας ή (ο) θεραπευτής μας. Μας αξιολογούν για δουλειά.

Ας πάρουμε την δημοφιλή ερώτηση (μιας τέτοιου τύπου) συνέντευξης: «Γιατί ψάχνετε αλλαγή εργασίας;» Ακόμα κι αν ψάχνουμε για δουλειά κυρίως για να ξεφύγουμε από μια τοξική εργασιακή κουλτούρα ή (από ένα) παράλογο αφεντικό, ας μην είμαστε πολύ ειλικρινείς με την απάντησή μας.

Η Λέι αναφέρει ότι ένας λόγος που (η εξομολόγηση) είναι δελεαστική, είναι επειδή «πολλοί από αυτούς τους υποψηφίους δεν είχαν διέξοδο για να μοιραστούν τα παράπονά τους». Και αν υπάρχει ένας υπεύθυνος πρόσληψης με τον οποίο έχουμε ισχυρή σχέση, «σχεδόν γινόμαστε ο θεραπευτής τους», λέει η Λέι, προσθέτοντας: «Υπάρχει μια εύκολη περίπτωση να διολισθήσουμε στην υπερβολική οικειότητα επειδή αισθάνονται τόσο άνετα. Αλλά ας θυμηθούμε, είναι ακόμα ένα επαγγελματικό περιβάλλον».

Και πάνω απ’ όλα, το να μιλήσουμε άσχημα για τον προηγούμενο εργοδότη μας (αυτό) μετατοπίζει τα φώτα της δημοσιότητας από εκεί που έχει σημασία. Το να βάζουμε στο στόχαστρο το αφεντικό και τους συναδέλφους μας, κάνει την συνέντευξη (να μοιάζει ότι είναι) για αυτούς, ενώ υποτίθεται ότι αφορά εμάς.

Της Monica Torres

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ten + 5 =