Μπορεί να πέρασε στα «ψιλά» η τροπολογία για τα υδατοδρόμια του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Οδηγώντας με ασφάλεια», το οποίο υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή και έγινε νόμος του κράτους, εντούτοις, είναι πολύ σημαντικό ώστε να επιχειρήσουν –επιτέλους- και πάλι τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, έπειτα από το 2009.
Κι αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Πάσχα του 2022 θα έχουμε πρώτη πτήση υδροπλάνων από την Κέρκυρα.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η έκδοση Προσωρινών Αδειών Λειτουργίας Υδατοδρομίων, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν τα υδατοδρόμια να λειτουργούν με τα ελάχιστα απαιτούμενα και εντός ενός έτους να κατατεθούν και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις, ώστε να λάβουν μόνιμη άδεια λειτουργίας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι με το καθεστώς αυτό επιχείρησαν τα υδροπλάνα από το 2004 έως το 2008, επί υφυπουργίας Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, ο οποίος και τώρα είναι αυτός που έβαλε την τροπολογία στο νομοσχέδιο, αδειοδοτήθηκε το πρώτο υδατοδρόμιο στην Κέρκυρα, το 2014!
Για την προσωρινή αδειοδότησή τους, απαιτούνται: Ναυτικός Χάρτης και Χάρτης ΓΥΣ με αποτυπωμένο το αιτούμενο υδατοδρόµιο, Εγχειρίδιο Λειτουργίας Υδατοδρομίου (στις προσωρινές άδειες Υδατοδρομίων απαιτείται ένα Εγχειρίδιο, σε αντίθεση με τις Άδειες υδατοδρομίων του Ν.4663/20 που απαιτούνται τρία Εγχειρίδια: Εγχειρίδιο υδατοδρομίου, Πρόγραμμα Ασφαλείας υδατοδρομίου και Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων Ανάγκης), απόφαση παραχώρησης χρήσης χώρου ως υδατοδρομίου , νομιμοποιητικά Έγγραφα – Δικαιολογητικά του αιτούντος, παράβολο για την εξέταση του Αιτήματος – Τεχνικού Φακέλου, και εξοπλισμός υδατοδρομίου: σήμα οπτικής αναγνώρισης, ανεμούριο ή σημείο «Τ», σημεία πρόσδεσης, σωσίβια άμεσης χρήσης, σκάφος υπηρεσίας, πυροσβεστήρες.
Εντός 60 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης για έκδοση προσωρινής άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου, θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι από τις συναρμόδιες υπηρεσίες και την Επιτροπή Υδατοδρομίων που θα έχει διενεργήσει την επιθεώρηση των υδατοδρομίων και εφόσον δεν υπάρχουν ευρήματα, θα εκδίδεται η προσωρινή άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου.
Με τη διαδικασία έκδοσης προσωρινών αδειών λειτουργίας υδατοδρομίων, θα κατατεθούν αιτήσεις για όλα τα υδατοδρόμια στα οποία οι φάκελοι αδειοδότησης περιέχουν όλα τα παραπάνω απαιτούμενα.
Πρόκειται για τα 30 υδατοδρόμια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑΙ) στα εξής νησιά: Ρόδος (2, Κεντρικό λιμάνι και Λάρδος), Χάλκη, Σύμη, Τήλος, Κάρπαθος, Καστελόριζο, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Αστυπάλαια, Κάσος, Κως (2, Κεντρικό λιμάνι και Κέφαλος), Κάλυμνος, Λέρος, Λειψοί, Μύκονος, Σαντορίνη, Κύθνος, Κέα, Άνδρος, Σίκινος, Σέριφος, Δονούσα, Ανάφη, Νάξος, Αμοργός, Σύρος, Μήλος και Πάρος.
Επίσης θα κατατεθούν αιτήσεις έκδοσης προσωρινών αδειών λειτουργίας υδατοδρομίων 5 υδατοδρόμια στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) στα εξής νησιά: Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι και Ζάκυνθος.
Στόχος είναι η γρήγορη αδειοδότηση των πέντε ανωτέρω νησιών, ώστε σε συνδυασμό με τα τρία ήδη αδειοδοτημένα υδατοδρόμια σε: Κέρκυρα, Παξούς, Πάτρα, και τα υπό αδειοδότηση στα τρία Διαπόντια νησιά και στη λίμνη Ιωαννίνων, να δημιουργήσουν ένα εκτενές δίκτυο στον Δυτικό άξονα της Ελλάδας, όπου και προγραμματίζεται η έναρξη πτήσεων των υδροπλάνων την επόμενη σεζόν.
Παράλληλα, προβλέπεται η κατάθεση αιτήσεων έκδοσης προσωρινών αδειών λειτουργίας υδατοδρομίων στην Κρήτη, σε: Αγία Γαλήνη, Ιεράπετρα, Χανιά και Χερσόνησο.
Σύμφωνα με τον Τάσο Γκόβα, πρόεδρο της εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια, «η έκδοση προσωρινών άδειών υδατοδρομίων αποτελεί μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών που θα επιτρέψει την ταχεία αδειοδότηση υδατοδρομίων σε πολλές νησιωτικές, παράκτιες και παραλίμνιες περιοχές γεγονός, που θα καταστήσει βιώσιμο το εγχείρημα λειτουργίας των υδροπλάνων με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται για λόγους τουριστικούς, κοινωνικούς και ευρύτερα αναπτυξιακούς για τη χώρα μας».