Για δεκαετίες, η Αυστραλία αποτελoύσε πόλο έλξης για τη μετανάστευση στο εξωτερικό.
Καθώς ο πληθυσμός της χώρας πλησιάζει τα 26 εκατομμύρια, η Αυστραλία, για πρώτη φορά, κατέγραψε μείωση στον αριθμό των κατοίκων της που γεννήθηκαν στο εξωτερικό από το 2000.
Ο πληθυσμός των γεννημένων στην Ελλάδα κατοίκων Αυστραλίας, μειώθηκε κατά περίπου 20.000 μεταξύ 2011 και 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αυστραλιανής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός ανέρχεται σε περίπου 100.000.
Η πανδημία έχει συμβάλλει στον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής από το εξωτερικό, και επομένως και στην μείωση του πληθυσμού.
Ο Simon Kuestenmacher από το Demographics Group στη Μελβούρνη, λέει ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.
«Τα πανεπιστήμια έχασαν πολλούς ξένους φοιτητές, που είναι φυσικά η κύρια πηγή εσόδων τους, επομένως είναι ανησυχητικό για τον τομέα. Επίσης, η έλλειψη μεταναστών έχει επηρεάσει τις πωλήσεις κατοικιών στο κέντρο της πόλης. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι η έλλειψη μεταναστών επηρεάζει το σύνολο της οικονομίας επειδή χάνουμε εργαζόμενους σε όλους τους τομείς, οπότε αυτό δεν είναι καλό», σημειώνει ο κ. Kuestenmacher.
Το 2021, 7,5 εκατομμύρια Αυστραλοί κάτοικοι, είχαν γεννηθεί στο εξωτερικό. Αυτό παρουσίασε μείωση κατά 200.000 συγκριτικά με το 2020.
Σύμφωνα με τη Δρ Λιζ Άλεν από το Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και Μεθόδων του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, το άνοιγμα των συνόρων της Αυστραλίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα σημειωθούν μεγάλες αλλαγές.
«Νομίζω ότι η Αυστραλία έχει αρκετή δουλειά να κάνει, τώρα και στο άμεσο μέλλον, για να αποκαταστήσει τους μεταναστευτικούς δεσμούς με τους πλησιέστερους γείτονές της και να κάνει αυτούς τους δεσμούς αμοιβαία επωφελείς για τις χώρες προέλευσης, για τους ανθρώπους που ταξιδεύουν και για τον τοπικό πληθυσμό της Αυστραλίας», αναφέρει η κα Άλεν.
Τα στοιχεία της απογραφής του 2021, δείχνουν ότι η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα κατοίκων Αυστραλίας που γεννήθηκαν στο εξωτερικό, είναι από την Αγγλία (967.000 άτομα).
H Ινδία είναι η δεύτερη (710.000 άτομα). Ακολουθεί η Κίνα (595.000), η Νέα Ζηλανδία (559.000), οι Φιλιππίνες (310.000), το Βιετνάμ (268.000), η Νότια Αφρική (201.000), η Μαλαισία (172.000), η Ιταλία (171.000) και η Σρι Λάνκα (145.000).
Η κα Άλεν από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας λέει τα εξής:
«Η Αυστραλία δεν πρόκειται να έχει το ίδιο ποσοστό μετανάστευσης που είχε πριν από την πανδημία για τα επόμενα τουλάχιστον 5 χρόνια, και αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει αναγκαστικά να κάνει περισσότερα με λιγότερα χρήματα. Ως αποτέλεσμα, κινδυνεύει το βιοτικό μας επίπεδο», λέει η κα Άλεν.
Το 2020, η Αυστραλία κατατάχθηκε ένατη παγκοσμίως όσον αφορά τον συνολικό αριθμό μεταναστών που κατοικεί στην χώρα.
Ενώ μετά το πέρας της πανδημίας αναμένεται να έρθουν περισσότεροι μετανάστες στην Αυστραλία, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η χώρα θα δυσκολευτεί να προσελκύσει τον ίδιο αριθμό μεταναστών που είχε πριν από την πανδημία, λόγω του ανταγωνισμού από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς.