Θα περίμενε κάνεις πως εν μέσω πανδημίας θα είχε γίνει αντιληπτό ότι στο μέλλον θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ξανά υγειονομικές και περιβαλλοντικές κρίσεις, με τις δεύτερες να γίνονται εντονότερες και συχνότερες. Στην Ευρωπαική Επιτροπή αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο, το μήνυμα έχει ληφθεί, για αυτό άλλωστε το νέο Ταμείο ονομάστηκε «Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Στη χώρα μας, δυστυχώς δεν δίνουμε την πρέπουσα σημασία στην Ανθεκτικότητα. Γι’ αυτό άλλωστε, και πολλά από τα παλιάς κοπής δημόσια έργα που προτάθηκαν από την κυβέρνηση απορρίφθηκαν στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ έχει αλλάξει και οι εποχές που απλά μοίραζε χρήμα τέλειωσαν.
Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, πρέπει να εκμεταλλευτούμε σωστά τη μοναδική ευκαιρία των 31 δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, δίνοντας έμφαση στην Ανθεκτικότητα. Η Κυβέρνηση τονίζει την σημαντική αύξηση στο ΑΕΠ που θα προσφέρει το Ταμείο, χωρίς να εστιάζει αρκετά στο τί θα γίνει μετά το 2027 που το πρόγραμμα θα τελειώσει και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της αποπληρωμής των δανείων. Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος του ΤΑΑ αποτελεί δάνεια. Το παρόν σχέδιο μπορεί να είναι τεχνοκρατικά συμπαγές αλλά υπολείπεται σε όραμα για μια ισχυρή Ελλάδα, με βιώσιμη, πράσινη, ανθεκτική οικονομία, που θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου, στη δημιουργία ενός βελτιωμένου επιπέδου ζωής για τους πολίτες.
Ενώ λοιπόν θεωρητικά η πρόταση της Κυβέρνησης είναι συμβατή με το αφήγημα της ανάπτυξης, επί της ουσίας η ανάπτυξη που προτείνει είναι εξαιρετικά επιλεκτική και αφορά ελάχιστο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας.
Η κυβέρνηση αντίθετα προωθεί την λογική των μεγάλων αιολικών επενδύσεων από ένα μικρό αριθμό επιχειρηματικών ομίλων ενώ γνωρίζει πως υπάρχει έλλειψη ορθού χωροταξικού για χερσαία ή θαλάσσια αιολικά πάρκα και πως πολλές από τις επενδύσεις θα επηρεάσουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Τα παραδείγματα των Αγράφων ή των εξαιρετικής ομορφιάς και οικολογικής σημασίας μικρών νήσων και νησίδων του Αιγαίου με τις εντονότατες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, δεν φαίνεται να έχουν ευαισθητοποιήσει τους κυβερνώντες. Εάν η Κυβέρνηση είχε πραγματικά την διάθεση για πράσινη μετάβαση, θα χειριζόταν το Ταμείο τελείως διαφορετικά.
Του Ηλία Παπαθεοδώρου