Congress Center "Ukrainian House" in Kyiv, Dnipro river, Pedestrian Bridge

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ρωσικά τανκς εισβάλλουν στην Ουκρανία από διάφορες κατευθύνσεις, ενώ πύραυλοι κρουζ βομβαρδίζουν πόλεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας. Αυτή η πλήρης εισβολή, η οποία ξεκίνησε το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου, προετοιμάστηκε εδώ και πολύ καιρό.

Ο ενορχηστρωτής της, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, την διαμόρφωσε σε ρητορικό και πολιτικό επίπεδο χρόνια πριν συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων στις αρχές του 2022.

Ο ιστορικός ρομαντισμός του Πούτιν για την Ουκρανία, ένα από τα ιδρυτικά έθνη της Σοβιετικής Ένωσης, είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες, αλλά είναι το δοκίμιό του των 5.000 λέξεων (το οποίο μοιάζει περισσότερο με μια ανάρτηση ιστολογίου) που θα θυμόμαστε ως την τελική του αιτία πολέμου. Δημοσιοποιήθηκε στα μέσα του 2021 και αποτελεί ταυτόχρονα ένα σεμινάριο παραπληροφόρησης και μια ερωτική επιστολή προς το «ομοούσιο» του ρωσικού και του ουκρανικού λαού.

Ενδεικτικά, στο δοκίμιό του, ο Πούτιν παρουσιάζεται φειδωλός στην αναφορά του στον πλούτο της ουκρανικής οικονομίας. Κι ενώ θεωρεί εξιδανικευμένα ότι η σοβιετική περίοδος υπήρξε το απόγειο του κοινού βιώματος στην κουλτούρα και την κληρονομιά των δύο χωρών, παρουσιάζεται λιγομίλητος σχετικά με την προφανή οικονομική γοητεία της Ουκρανίας – και τί γοητεία!-, όπως φαίνεται από στους παρακάτω πίνακες.

Η προσέλκυση ξένων επενδυτών από την Ουκρανία είναι προφανής

Ομοίως με τον Πούτιν, οι ξένοι επενδυτές διέβλεψαν εξίσου τις ευκαιρίες που προσφέρει η ουκρανική οικονομία και, ως εκ τούτου, το 2020, έξι χρόνια μετά την ρωσική εισβολή του 2014 και παρά την υφέρπουσα κρίση που ήρθε ως επακόλουθο, υπήρχαν ακόμη σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια συσσωρευμένων άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, εκατοντάδες ξένες εταιρείες άνοιξαν καταστήματα σε ολόκληρη την Ουκρανία (κυρίως στις δυτικές περιοχές της που συνορεύουν με την ΕΕ), με τους μεγαλύτερους επενδυτές να είναι οι γερμανικές εταιρείες αυτοκινήτων. Η Ουκρανία αποτελεί σημαντικό μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού εξαρτημάτων αυτοκινήτων της ΕΕ. Εν τω μεταξύ, στο Κίεβο και το Λβιβ, περισσότερα από 100.000 άνθρωποι απασχολούνται ως εξωτερικοί συνεργάτες για μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς στον κόσμο, όπως το Facebook .

«Η Ουκρανία προσφέρει μια μεγάλη καταναλωτική αγορά, ένα εργατικό δυναμικό με υψηλή εκπαίδευση και ανταγωνιστικό κόστος και άφθονους φυσικούς πόρους», αναφέρει η Δήλωση για το Επενδυτικό Κλίμα του 2021 από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το πλούσιο δυναμικό της χώρας είναι ένας λόγος για τον οποίο έχει γίνει κορυφαίος προορισμός για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία επένδυσε 554 εκατομμύρια ευρώ (620,1 εκατομμύρια δολάρια) σε ζωτικής σημασίας υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα το 2021. Η Ουκρανία είναι ο κορυφαίος επενδυτικός προορισμός της ΕΤΕπ σε ολόκληρο το ανατολικό μπλοκ, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 60% του δανεισμού της τράπεζας στην περιοχή.

Η αξία της οικονομίας της Ουκρανίας, καθώς και το καθεστώς του κατεπείγοντος σε μια κρίση σε πλήρη εξέλιξη, αντικατοπτρίζονται στην αντίδραση του χρηματιστηρίου στην εισβολή στη χώρα της 24ης Φεβρουαρίου. Η Wall Street βυθίστηκε εκείνη την ημέρα, με τον μέσο βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά περισσότερες από 800 μονάδες, ενώ, η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε -προς όφελος του Πούτιν- στις ανώτατες τιμές επταετίας της τάξεως των σχεδόν 105 δολαρίων το βαρέλι (κέρδος που σίγουρα δεν αποκόμισε τυχαία η πλούσια σε πετρέλαιο Ρωσία).

Για να κατανοήσετε καλύτερα τον πλούτο της οικονομίας της Ουκρανίας, η ακόλουθη ενότητα αυτού του άρθρου θα απαριθμήσει την παγκόσμια κατάταξη των βασικών πόρων και των εξαγωγών της Ουκρανίας.

Κατάταξη φυσικών πόρων της Ουκρανίας s

Πρώτος στην Ευρώπη σε αποδεδειγμένα ανακτήσιμα αποθέματα μεταλλευμάτων ουρανίου

Δεύτερη θέση στην Ευρώπη και δέκατη θέση στον κόσμο όσον αφορά τα αποθέματα μεταλλεύματος τιτανίου

Δεύτερη θέση στον κόσμο όσον αφορά τα εξερευνημένα αποθέματα μεταλλευμάτων μαγγανίου (2,3 δισεκατομμύρια τόνοι, ή το 12% των παγκόσμιων αποθεμάτων)

Τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο (30 δισεκατομμύρια τόνοι)

Δεύτερη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τα αποθέματα μεταλλευμάτων υδραργύρου

Τρίτη θέση στην Ευρώπη (13η θέση στον κόσμο) σε αποθέματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου (22 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα)

Όγδοη θέση στον κόσμο σε αποθέματα άνθρακα (33,9 δισεκατομμύρια τόνοι)

Κατάταξη γεωργίας της Ουκρανίας

Πρώτος στην Ευρώπη από άποψη καλλιεργήσιμης γης

Πρώτη θέση στον κόσμο στις εξαγωγές ηλίανθων και ηλιέλαιου

Τρίτη θέση στον κόσμο με την έκταση του μαύρου εδάφους (25% του παγκόσμιου όγκου)

Ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πατάτας στον κόσμο

Τέταρτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή κριθαριού και τέταρτη θέση στις εξαγωγές κριθαριού

Τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός σίκαλης στον κόσμο

Πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός και τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο

Πέμπτη θέση στον κόσμο στην παραγωγή μελιού (75.000 τόνοι)

Πέμπτη θέση στον κόσμο στις εξαγωγές σιταριού

Κατάταξη της βιομηχανίας της Ουκρανίας

Η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη και η έβδομη μεγαλύτερη στον κόσμο από άποψη εγκατεστημένης ισχύος πυρηνικών σταθμών

Η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγή φυσικού αερίου και η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη (με το τέταρτο μεγαλύτερο σύστημα αγωγών φυσικού αερίου στον κόσμο, 142,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα χωρητικότητας φυσικού αερίου στην ΕΕ)

Ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιδήρου στον κόσμο

Τέταρτη θέση στην Ευρώπη και 13η στον κόσμο ως προς το μήκος του σιδηροδρομικού δικτύου (21.700km)

Τρίτη θέση στον κόσμο στις εξαγωγές αργίλου

Πέμπτη θέση στον κόσμο στις εξαγωγές τιτανίου

Ένατη θέση στον κόσμο για τις εξαγωγές «μεταλλεύματος, σκωρίας και τέφρας»

12ος μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο

Ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εκτοξευτών πυραύλων στον κόσμο

Με τέτοια πλεονεκτήματα, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν αφορά μόνο τον αλυτρωτισμό, αλλά και μακροπρόθεσμα οικονομικά συμφέροντα που ο Πούτιν πιθανώς ελπίζει ότι θα αντισταθμίσουν τα έξοδα μιας πολύ δαπανηρής στρατιωτικής εκστρατείας, αλλά και τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Άρθρο άποψη του Σεμπάστιαν Σεχάντι στο investment monitor

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

13 + seventeen =