oukrania-polemos

Τεράστια ανησυχία για τις πολυπληθείς κοινότητες Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μαριούπολης αλλά και για όλους τους κατοίκους της συγκεκριμένης γωνιάς της Ουκρανίας εκφράζει στο ethnos.gr o διεθνολόγος – οικονομολόγος Θράσος Ευτυχίδης, ο οποίος τα τελευταία 28 χρόνια ζει και εργάζεται στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και κυρίως σε Ρωσία και Ουκρανία.

Όπως αναφέρει, τη Μαριούπολη υπερασπίζεται το σκληρό ουκρανικό τάγμα του Αζόφ, με το οποίο οι Ρώσοι είναι αδύνατο να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις. Το τάγμα του Αζόφ ναρκοθετεί αυτή την στιγμή οικοδομικά τετράγωνα της Μαριούπολης. Αν τα μέλη του τάγματος επιλέξουν να πολεμήσουν μέχρι ενός, δεν μπορούν να αποκλειστούν ακόμα και εκατόμβες νεκρών.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους Έλληνες της περιοχής. Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές των ανατολικών επαρχιών πήραν υπό τον έλεγχό τους, άλλα τέσσερα ελληνικά χωριά. Αυτήν τη στιγμή ο δρόμος μέχρι τη Μαριούπολη είναι ανοιχτός. Κατανοώ το ότι οι Ουκρανοί έχουν επιλέξει να οχυρώνονται μέσα στις πόλεις. Αυτό που δεν καταλαβαίνω, είναι για ποιο λόγο δεν επιτρέπουν στους αμάχους να τις εγκαταλείψουν», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Ευτυχίδης.

Η συνομιλία με υψηλόβαθμο Ουκρανό

Εξάλλου, ο κ. Ευτυχίδης συνομίλησε με υψηλόβαθμο Ουκρανό, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι βρίσκεται στο Κίεβο, στο οικοδομικό τετράγωνο των κυβερνητικών κτιρίων. Πρόκειται για το πιο ασφαλές σημείο στη χώρα, αφού είναι περισσότερο οχυρωμένο ακόμα και από το Βερολίνο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Από τη συνομιλία μας με έναν άνθρωπο που γνωρίζω πολλά χρόνια, αντιλήφθηκα ότι το ηθικό των Ουκρανών είναι πολύ υψηλό. Επίσης, ενώ πριν την εισβολή ο Ζελένσκι δεν είχε πολύ υψηλή δημοτικότητα μεταξύ των κατοίκων της χώρας, σήμερα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης σχεδόν του συνόλου των Ουκρανών. Ο λαός επιβάλλει την αντίσταση. Ο υψηλόβαθμός Ουκρανός μου έδωσε να καταλάβω ότι οι Ρώσοι μπορεί να μην μπαίνουν στις πόλεις και να μη χτυπάνε εσκεμμένα αμάχους, ωστόσο, προχωρούν σε δολιοφθορές. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου σταματούν περιπολικά και ασθενοφόρα, παίρνουν τα οχήματα και σε κάποιες περιπτώσεις σκοτώνουν τα πληρώματα, αλλά και πολιτικά οχήματα.

«Δεν καταλαβαίνω, τι κάνουν οι Ρώσοι»

Ο κ. Ευτυχίδης σημειώνει ακόμα στο ethnos.gr ότι δεν μπορεί να κατανοήσει, τι κάνουν οι Ρώσοι. «Δεν καταλαβαίνω, για ποιο λόγο μπαίνουν και βγαίνουν από τις πόλεις. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω, τι ακριβώς θέλει να κάνει ο Πούτιν. Εκτιμώ ότι το πιθανότερο είναι να θέλει να κρατήσει τις περιοχές της αριστερής όχθης του ποταμού Δνείπερου, αλλά και τα παράλια της Ουκρανίας μέχρι την Υπερδνειστερία. Στα παράλια έχει κάποια δύναμη υποστηρικτών, αλλά είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει αντάρτικο, αλλά και θα δημιουργήσει ένα μέτωπο 1000 χιλιομέτρων. Για παράδειγμα, χρειάζεται τουλάχιστον 10.000 αστυνομικούς για να ελέγχει την κατάσταση μέσα στην Οδησσό αν την καταλάβει», σημειώνει ο κ. Ευτυχίδης.

«Τεράστιο λάθος η ρωσική εισβολή»

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως τεράστιο λάθος τη ρωσική εισβολή, αφού το δίκιο που είχε ο Πούτιν, σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφαλείας, το έχασε εισβάλλοντας στην Ουκρανία. «Θεωρώ ότι η εισβολή είναι ένα τεράστιο λάθος. Με αυτήν ο Πούτιν έχει βάλει σε περιπέτειες τη χώρα του αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Με την εισβολή ο Πούτιν έχει καταφέρει να χάσει το δίκιο που είχε αλλά και όλο το διαλλακτικό κομμάτι της Δύσης. Φέρνω ως παράδειγμα τον Μακρόν. Επίσης, θεωρώ μεγάλο λάθος την αναγνώριση από τον Πούτιν των δύο δημοκρατιών του Ντονμπάς. Με την απόφαση αυτή άνοιξε τον ασκό του αιόλου. Οποιοδήποτε δίκαιο των ρωσικών θέσεων χάθηκε με την πρώτη βόμβα σε ουκρανικό έδαφος», υπογραμμίζει ο κ. Ευτυχίδης.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

7 + one =