vangelis-venardos πρόεδρος της εγχωρίου περιουσίας

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων Ευάγγελος Βενάρδος, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων, προχώρησε σε δημόσια τοποθέτηση σχετικά με τη διοργάνωση γεύματος για τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και την ολιγομελή συνοδεία του κατά τον εορτασμό της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας. Μέσα από τη δήλωσή του, ο Πρόεδρος επισημαίνει ότι η νομοθεσία ορίζει σαφώς τα δικαιώματα και τις αρμοδιότητες της Εγχώριας Επιτροπής σε θέματα διαχείρισης, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της τήρησης των κανόνων του κράτους δικαίου. Διαβάστε τη δήλωση του προέδρου:

«Αν και δεν μου αρέσει να δημοσιοποιώ τη διαφωνία μου δημόσια, προς αποφυγή καλλιέργειας διαχωρισμού, τριβών και ικανοποίησης ή μη, ορισμένων εκ των πολιτών, οφείλω να επισημάνω τα εξής, όσον αφορά τα αναφερόμενα από τον Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων:

  1. Η ακριβής τηλεφωνική μου αντίδραση προς τον ιερέα, όταν μου διεμήνυσε ο Μητροπολίτης μέσω αυτού ότι “απαγορεύει” το γεύμα στο Ηγουμενείο του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, όταν μάλιστα εκεί γευμάτισαν πέρυσι οι προσκεκλημένοι από αυτόν επίσκοποι με τη συνοδεία τους, ήταν ότι “ο Μητροπολίτης θα πρέπει να κινείται στα όρια του, όπως κάνω κι εγώ, και ότι στο χώρο αυτόν το λόγο έχω εγώ και ο Δήμαρχος”. Όπως ακριβώς ορίζει η νομοθεσία, την οποία ο Μητροπολίτης αρνείται να δεχτεί (Υπενθυμίζω Ν. 1416/84, Ν. 2946/01, Π.Δ. 272/85, Π.Δ. 5/17 κ.λπ. και σωρεία δικαστικών αποφάσεων, με πρόσφατη αυτή του Αρείου Πάγου. Για τη συνταγματικότητα των νόμων έχει αποφανθεί το ΣτΕ από το 1986). Στα συντεταγμένα κράτη υπάρχουν κανόνες, τους οποίους όλοι οφείλουμε να τηρούμε. Ορκίστηκα ενώπιον Θεού και ανθρώπων την 8-12-19 εγώ και τα μέλη του Δ.Σ. να εφαρμόζουμε το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, και αυτό πράττουμε. Άλλοι ας μιλήσουν με τη συνείδησή τους γι’ αυτό, καίτοι υπόχρεοι. Το “dura lex sed lex” (σκληρός νόμος αλλά νόμος) για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο. Το αντίθετο οδηγεί στην οχλοκρατία και το χάος.
  2. Το συγκεκριμένο πρόχειρο γεύμα για τον Υπουργό και την ολιγομελή συνοδεία του ΔΕΝ πληρώθηκε από την Εγχώριο. Το γεύμα την προηγούμενη ημέρα στο “πολυτελές” εστιατόριο προσφέρθηκε ΔΩΡΕΑΝ από τον επιχειρηματία, τον οποίο και ευχαριστούμε, όπως και για την περυσινή συνδρομή του στα έξοδα των Τιμίων Δώρων εις μνήμη του παππού του, καθώς και για το οικόπεδο που δώρισε στον Άγιο Ανδρέα στο Λιβάδι. Ουδείς από τις 365 εκκλησίες ζήτησε οτιδήποτε από την Εγχώριο, που θα μπορούσε μεν να εξεταστεί, με όρους δημοσίου λογιστικού όμως.
  3. Οι καμπάνες χτύπησαν (όχι φυσικά πένθιμα) και θα χτυπάνε σε ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον, σύμφωνα με το καθιερωμένο προηγούμενο, όχι από την Εγχώριο, κατά την επίσκεψη του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου το 2015, του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.λπ.
  4. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται εξουσιαστικά οι ιεροί χώροι ούτε τα ιερά σύμβολα για αντίδραση σε νόμους της συντεταγμένης πολιτείας, που ψήφισαν δημοκρατικά εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού, για τους οποίους πολλοί ή λίγοι πολίτες διαφωνούν ή συμφωνούν αλά καρτ (π.χ. καμπάνες για κορωνοϊό).
  5. Σύμφωνα με τα ισχύοντα και πολύ ορθά στα πλαίσια της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, το εκλεκτορικό σώμα για την εκλογή προέδρου και μελών της Εγχωρίου το αποτελούν οι παρατάξεις της Δημοτικής Αρχής που εκλέχτηκαν πρόσφατα. Ουδέποτε αρνήθηκα ούτε εγώ, ούτε τα μέλη της επιτροπής, ούτε οι εκλέκτορες (εκφράζοντας τη γνώμη των ψηφοφόρων τους) τη στήριξη από τις παρατάξεις του Δημάρχου και της μείζονος αντιπολίτευσης του κ. Σουρή, και τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό (εξ ου και το 85/100). Θα εργαστούμε για να δικαιώσουμε την επιλογή τους. Η επί χρόνια θέση του Μητροπολίτη να μην αποδέχεται και να αγωνίζεται γι’ αυτό (προσφεύγοντας στο ΣτΕ) ένα παραδεδομένο ιστορικό και νομικό καθεστώς αιώνων δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή από την τοπική κοινωνία.
  6. Τέλος, δεν χρειάζομαι κανέναν να μου “μεταδώσει” τι λέει το Π.Δ. 5/17, ούτε η προαναφερθείσα νομοθεσία, την οποία άριστα γνωρίζω και ερμηνεύω, τόσο γραμματικά όσο και τελολογικά, ιστορικά και αναλογικά λόγω της προηγούμενης 36ετούς ιδιότητάς μου σε κρίσιμες και σοβαρές υψηλόβαθμες μάχιμες θέσεις ευθύνης. Ούτε χρειάζομαι “πάτρωνες” ή συμβούλους του προσκηνίου ή του παρασκηνίου, αλλά συνεργάτες και μάλιστα κατέχοντες θεσμικές θέσεις».
blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

three × one =