tourismos-nomos-xatzidaki

Ιούνιος του 2019, λιγότερο από ένα μήνα πριν τις εθνικές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται την Κω και συνομιλεί με επιχειρηματίες του νησιού.

Ένας από τους επιχειρηματίες, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, λέει συγκεκριμένα:

«Για να τελειώνουμε, σύντομα. Επταήμερο εργασίας. Όχι αυτός ο εκβιασμός που γίνεται από τους ελέγχους (της επιθεώρησης εργασίας) εδώ πέρα. Και όχι 6μερο, 7μεροΑπαιτούμε να γίνει πιο εύκολα, πιο ευέλικτο, το θέμα των 7 ημερών και όχι να επικρέμεται η σπάθη του προστίμου»

Τι είχε απαντήσει τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

«Θα σαρώσουμε ως οδοστρωτήρες τα εμπόδια που κρατούν δέσμια την επιχειρηματικότητα».

Και τα σάρωσε. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο.

Περίπου τρία χρόνια και 5-6 πληγές του Φαραώ μετά, μεγάλο θέμα έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες, πως οι τουριστικές επιχειρήσεις στα νησιά δεν βρίσκουν πλέον εργαζόμενους, πρόθυμους να «ζήσουν το μύθο τους» στο ελληνικό τουριστικό καλοκαίρι.

«Πράγματι υπάρχει τεράστια έλλειψη προσφοράς εργασίας με αμοιβές σημαντικά πάνω από τις κλαδικές συμβάσεις. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον επισιτισμό (κουζίνα & service) με ακάλυπτες πάνω από 50.000 θέσεις. Απαιτούνται λύσεις τώρα, ο ποιοτικός τουρισμός μας κινδυνεύει!», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Άλλοι “άριστοι”, επικαλούνται πως  «με την έλλειψη σε προσωπικό που υπάρχει οι καθαρίστριες έχουν γίνει ανάρπαστες και διαπραγματεύονται 8ωρες συμβάσεις με αυξημένες αποδοχές. Τα μικρά καταλύματα δεν βγαίνουν με τέτοια κόστη και δεν χρειάζονται πλήρους απασχόλησης προσωπικό».

Έχουμε φτάσει δηλαδή στο σημείο, “φιλελεύθεροι” να επικαλούνται πως ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης κάνει κακό στον ελληνικό τουρισμό.

Τα υποζύγια της «βαριάς βιομηχανίας της χώρας», οι “σεζονίστας”, δεν αντέχουν άλλο 12 και 14 ώρες εργασίας, χωρίς ρεπό. Διαμονή σε container που βράζουν, σε αποθήκες ή στοιβαγμένοι ανα τετράδες σε δωμάτια χωρίς παράθυρα και κλιματισμό, σαν τους εργάτες στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Οι “σεζονίστας”, δεν κάθονται, ούτε παίρνουν επιδόματα, όπως είναι θέμα χρόνου να ακούσουμε σε πρωινές εκπομπές μεγάλων καναλιών.

Μένουν στα αστικά κέντρα, με ίσως λιγότερο καλά αμειβόμενες δουλειές αλλά ίσως περισσότερο ανθρώπινες συνθήκες. Πολλοί από αυτούς θα βρουν καλύτερες αμοιβές σε άλλες χώρες.

«Αρκετοι ανθρωποι άλλαξαν κλάδο κ πλεον προτιμούν να περνουν 600 – 700 ευρω και να ειναι σπιτι τους, παρα να τους πινουν το αιμα στα νησια», εξηγεί στο Twitter, εργαζόμενη 8 χρόνια στον εποχιακό τουρισμό.

Αξίζει να διαβάσετε αυτά που λέει.

Οι “σεζονίστας” επιλέγουν φέτος να μην ανέβουν τον “Γολγοθά” του ελληνικού τουρισμού.

Του Κωνσταντίνου Ταχτσίδη

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eight − 4 =