Ομιλία Θοδωρή Δρίτσα, Βουλευτή Α΄ Πειραιά & Νησιών – Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, που υπέβαλαν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξης Τσίπρας και 87 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Όχι, κύριε Οικονόμου, στην Ελλάδα δεν έχουμε δικτατορία. Πάλεψε ο ελληνικός λαός πολλά χρόνια για να μην έχουμε δικτατορία και έχουμε αυτήν τη δημοκρατία που έχουμε και την υπερασπίζεται  ο ελληνικός λαός, όπως και όλα τα κόμματα τα δημοκρατικά στη Βουλή, αλλά έχουμε μία Κυβέρνηση που αυτή τη δημοκρατία δεν την υπερασπίζεται, αντίθετα την υπονομεύει και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό και το σημερινό θέμα εντάσσεται εκεί, σε αυτό.

Εσείς παρουσιάσατε έναν Πρωθυπουργό μειωμένου καταλογισμού. Δεν ήξερε! Ξέρει όλη η Ελλάδα, ξέρουν όλα τα κόμματα, ξέρουν όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές, ξέρουν οι πάντες και δεν ξέρει ο Πρωθυπουργός! Δεν είναι πρώτη φορά, είναι στοιχείο της ελληνικής ιστορίας και της παλαιότερης και της σύγχρονης. Η Δεξιά όταν βρίσκεται στα πολύ δύσκολα, δραπετεύει. Το έχει κάνει και παλαιότερα σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους, το έχει κάνει και πρόσφατα με τον Σαμαρά, το έχει κάνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Θα καταλάβετε επιτέλους η Κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία ότι, η άσκηση του δικαιώματος της Αντιπολίτευσης να κάνει πρόταση δυσπιστίας είναι στοιχείο της δημοκρατίας και ό,τι άποψη και αν έχετε, αν είναι, όπως είπε, ο κ. Παπαδημητρίου βήμα τακτικισμού ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο, είναι αδιάφορο. Είναι αδιάφορο ποιο είναι το κίνητρο. Δίκη προθέσεων θα κάνετε;

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε σήμερα με τεκμηρίωση πρόταση δυσπιστίας για συγκεκριμένο ζήτημα. Δηλαδή, για την παραβίαση του άρθρου 19, παράγραφοι 1 και 2 του Συντάγματος και του σχετικού ν.3115/2003 και του συνόλου της νομοθεσίας που διέπουν την προστασία του απορρήτου και του απόλυτα απαραβίαστου των επικοινωνιών και εσείς, πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα. Και με την περισπούδαστη φράση του κ. Γεραπετρίτη ότι ένοχος ένοχον ου ποιεί, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Καστανίδης, πριν, πολύ καλά εξήγησε και εμμένει στην απλοϊκή ερμηνεία που απ’ ό,τι φαίνεται δίνει ο κ. Γεραπετρίτης ότι, ένοχοι και εσείς, ένοχοι και εμείς, ε, εν πάση περιπτώσει δεν μπορούμε, ας απαλλαγούμε.

Και δεν τολμάει η Κυβέρνηση να μετατρέψει, όπως πολλές φορές κάνουν οι κυβερνήσεις την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης, όπου εκεί, κύριε Πρόεδρε, θα δικαιολογείτο η παρουσία και η παρέλαση όλων αυτών των Υπουργών. Γι’ αυτού του είδους την πρόταση μομφής δεν δικαιολογείται, έστω και αν είναι εντός Κανονισμού. Τί έχει να συνεισφέρει πέραν του Υπουργού Δικαιοσύνης -ναι- του εκπροσώπου της Κυβέρνησης τώρα του κ. Οικονόμου -ναι- του κ. Γεραπετρίτη -ναι- και ενός, δύο άλλων ακόμα; Τί έχει να συνεισφέρει ο Υπουργός Υγείας για το θέμα αυτό, παρά μόνο εάν θέλει ως Βουλευτής να πάρει τον λόγο;

Αυτή είναι η πραγματικότητα και ερχόμαστε σε μια στρεψοδικία στη λογική ότι μπράβο, μας κάνατε και δώρο, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής» -αστειάκια, αλλά δεν είναι, είναι η γραμμή- αλλά δεν θα απαντήσουμε σε τίποτα, θα το υποβαθμίσουμε ως να είναι ένα θέμα που δεν υπάρχει και το ανακαλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ, άντε και όλοι οι συνταγματολόγοι –κανένας δεν έχει αντίθετη άποψη- άντε και όλα τα κόμματα, ε, δεν πειράζει, η κυριαρχία της Κυβέρνησης δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Εκ της Κυβερνήσεως προέρχεται το δόγμα της αυθεντικής ερμηνείας των πάντων. Ε, όχι βέβαια, αυτό δεν είναι δημοκρατία, αυτό είναι υπονόμευση της δημοκρατίας. Και έτσι, τί έχουμε; Να αλλάζει την ατζέντα η Κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία ένας προς έναν, για να μην συζητηθεί το συγκεκριμένο.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν έχετε το δικαίωμα να το κάνετε αυτό, ούτε η Κυβέρνηση ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε κανείς. Έχετε παραδεχθεί τουλάχιστον στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη ότι έγινε παρακολούθηση νόμιμη που δεν έπρεπε να γίνει και όλο αυτό το διάστημα λέγατε «φέρτε μας στοιχεία, δεν έχετε αποδείξεις».

Το άρθρο 19, παράγραφοι 1 και 2 του Συντάγματος κατοχυρώνει, δεν είναι ένα κείμενο με πολλαπλές ερμηνείες, είναι τόσο σαφές, είναι η κοινή συμφωνία κομμάτων, πολιτών, των πάντων, ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να παρακολουθεί κανέναν. Κανέναν, παρά μόνο με δύο ρητά οριζόμενες εξαιρέσεις: Την εθνική ασφάλεια και τη διακρίβωση σοβαρών εγκλημάτων. Και τί κάνει το Σύνταγμα; Δεν προβλέπει ότι αυτά θα τα κρίνει η δικαιοσύνη, η δικαιοσύνη έχει να κάνει τη δουλειά της σε σχέση με την ποινική ευθύνη που μπορεί να προκύπτει είτε για πολιτικά πρόσωπα είτε για οποιονδήποτε άλλον πολίτη που παρανομεί. Καθιερώνει και εγκαθιδρύει μία ανεξάρτητη αρχή συνταγματικά καθιερωμένη, για να ελέγξει ακριβώς εάν αυτές οι δύο εξαιρέσεις τηρούνται σχολαστικά και αν κατοχυρώνεται απολύτως το απαραβίαστο των επικοινωνιών για όλους τους πολίτες, πολιτικά πρόσωπα, στρατιωτικούς, δημοσιογράφους, οποιονδήποτε και γι’ αυτό βάζει όλες τις ρήτρες. Και η Ανεξάρτητη Αρχή εκ του Συντάγματος έχει όχι το δικαίωμα, αλλά την υποχρέωση -το είπε ο κ. Καστανίδης- να ελέγξει με όλους τους τρόπους, χωρίς να πάρει άδεια από κανέναν και τα πορίσματα του ελέγχου, βάσει και του δικού σας νόμου, αλλά και του προϊσχύοντος του ν.3115/2003, να τα κοινοποιήσει στη Βουλή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, να τα κοινοποιήσει στους Αρχηγούς των κομμάτων και από εκεί και πέρα όπου χρειάζεται στη δικαιοσύνη.

Αυτό έκανε ο κ. Ράμμος ως είχε υποχρέωση, όχι απλώς δικαίωμα, και αντί να τον στηρίξετε, πάτε να τον βγάλετε ΣΥΡΙΖΑ και μας είπε ο κ. Χιονίδης πριν να μην υπονομεύσουμε τις ανεξάρτητες αρχές, τις συνταγματικά κατοχυρωμένες.

Καταλαβαίνετε πόσο υποκριτές είστε και πόσο σκόπιμα υποκριτής είναι ο κ. Μητσοτάκης;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ολοκληρώστε, κύριε Δρίτσα. Έχετε ξεπεράσει τον χρόνο σας. Κλείστε.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Θα ολοκληρώσω.

Ποια είναι η κορυφαία απόδειξη ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ακριβώς ο ηγήτωρ όλου αυτού του παρακρατικού σχεδιασμού που υπονομεύει τη δημοκρατία και την απειλεί και ακριβώς έτσι απειλούνται και όλα τα κοινωνικά δικαιώματα; Γιατί δεν μπορεί ένας λαός να γλυτώσει από τη φτώχεια, εάν δεν τον στηρίζει μία πολιτεία δημοκρατική. Εκεί, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης τί κάνει; Ενώ έχει αναλάβει…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κύριε Δρίτσα, κλείστε.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κλείστε, γιατί είμαστε πολύ αργά.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Τελείωσα με αυτή τη φράση. Σας παρακαλώ!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ξέρετε πόσοι είναι να μιλήσουν ακόμη; Κλείστε!

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Δεν πρέπει να το προσθέσω αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κλείσατε, ολοκληρώσατε. Βλέπετε ότι έχετε πάει στα εννέα και λεπτά.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Δείξτε μία ευαισθησία, κύριε Πρόεδρε. Σας παρακαλώ, Κοινοβούλιο είναι…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κλείστε, κύριε Δρίτσα. Σας παρακαλώ θερμά. Σεβαστείτε τους επόμενους συναδέλφους.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Πρόεδρος είστε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Πρόεδρος είμαι, προφανώς!

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Δεν είστε δάσκαλος, δεν είστε διαιτητής. Σας παρακαλώ! Κλείνω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Όχι, δεν υπάρχει θέμα παράκλησης.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κλείνω. Είπα, τελευταία φράση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Πείτε την τελευταία φράση.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Αφήστε με να την πω, λοιπόν!

Ο κ. Μητσοτάκης παραβαίνει το Σύνταγμα και το νόμο από τη στιγμή που ανέθεσε στον κ. Δημητριάδη να ενημερώνεται για τα ζητήματα της ΕΥΠ. Απ’ αυτό και μόνο είναι υπόλογος ο κ. Μητσοτάκης, που έχει ορκιστεί, που έχει αναλάβει ως Πρωθυπουργός. Ο κ. Δημητριάδης δεν έχει καμία αρμοδιότητα, ούτε καν υποχρέωση σιγής εφ’ όρου ζωής, όπως έχουν όλοι οι άλλοι που εμπλέκονται.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κύριε Δρίτσα, κλείστε. Δεν είναι δυνατόν, έχετε ξεπεράσει τα δέκα λεπτά! Αυτό δεν είναι καθόλου σωστό.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Και μόνο γι’ αυτό είναι ένοχος ο κ. Μητσοτάκης.

Ευχαριστώ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seven − 4 =