Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (Κ.Ι.Π.Α.) προέβη σε συντήρηση και περαιτέρω βελτίωση του δικτύου μονοπατιών, «Kythera Trails». Συνολικά, 33 τμήματα περιπατητικών διαδρομών αναβαθμίστηκαν καθώς και ολόκληρη η διαδρομή του Μυλοποτάμου. Επιπλέον, χάρη στην συνεργασία με τα «Μονοπάτια της Ελλάδας – Paths of Greece», αποκαταστάθηκε το σύστημα σηματοδότησης.
Περισσότερες πληροφορίες στο δελτίο τύπου που ακολουθεί:
«Τα τελευταία δύο χρόνια, ένα υπαίθριο εργαστήρι στήνεται σε όλες τις γωνιές των Κυθήρων για τη φροντίδα των δρόμων των προγόνων μας.
Τα παλιά μονοπάτια των Κυθήρων είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και πολλά από αυτά έχουν αποκατασταθεί, συγκροτώντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μονοπατιών: το Kythera Trails.
Με τον τρόπο αυτό, κρυφές ομορφιές του νησιού μας είναι πλέον προσβάσιμες, χωρίς να υποβαθμίζονται τα παραδοσιακά τοπία, και προσελκύουν επισκέπτες ακόμα και εκτός τουριστικής σεζόν. Σκοπός είναι να ενισχυθούν οι τοπικές επιχειρήσεις αλλά και να τονωθεί η καινοτομία και η νεανική επιχειρηματικότητα.
Η δράση του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ) «Oλοκληρωμένη συντήρηση και βελτίωση του δικτύου μονοπατιών Κυθήρων 2021» υλοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, βελτιώνοντας 33 τμήματα μονοπατιών και ολόκληρες διαδρομές, όπως αυτή του Μυλοποτάμου (Μ41).
Παράλληλα, σε συνεργασία με την Κοιν.Σ.Επ. ‘Μονοπάτια της Ελλάδας – Paths of Greece’, αποκαταστάθηκε το σύστημα σηματοδότησης με τους πασσάλους κατευθύνσεων, όπου υπήρχαν τεχνικά προβλήματα και αστοχίες υλικού.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, τα 100 χιλιόμετρα των 11 διαδρομών του δικτύου βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση που υπήρξαν ποτέ.
Η διαχείριση των μονοπατιών των Κυθήρων ακολουθεί τα πρότυπα του συστήματος Green Flag Trails, με το οποίο έχουν ήδη πιστοποιηθεί 3 διαδρομές και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.
Στόχος είναι η συνολική, αειφόρος διαχείριση, με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και συνεχή αναβάθμιση του δικτύου. Η συντήρηση βασίζεται στην ενδελεχή επιθεώρηση και την αποδοτικότητα των εργασιών.
Η δράση αυτή είναι αποτέλεσμα υποδειγματικής συνεργασίας μεταξύ του ΚΙΠΑ, τοπικών συλλόγων, επιχειρήσεων, κατοίκων, ιδιωτών, εθελοντών και άλλων φορέων και δεν θα ήταν δυνατή, χωρίς τη συμβολή όλων εκείνων που έχουν υιοθετήσει ολόκληρες διαδρομές ή τμήματα αυτών και, φυσικά, των Φίλων του ΚΙΠΑ.
Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους αυτούς που είναι κοντά μας διαρκώς στην προσπάθεια συντήρησης του δικτύου: τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποταμού, την Πορτοκαλιά του Καραβά, το Pyrgos House, το Fos kai Choros, τη Drakakis Tours, την Paths of Greece και όλους τους ιδιώτες που συνέβαλαν στο έργο.
Όσοι επιθυμείτε να συνεισφέρετε στο έργο του ΚΙΠΑ, παρατίθεται ο λογαριασμός τραπέζης:
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΤΕ)
IBAN : GR38011038000000 38029603032
Επίσης, όσοι ενδιαφέρεστε να συμβάλλετε εθελοντικά ή υιοθετώντας τμήματα ή ολόκληρες διαδρομές, με γνώμονα την ολοκληρωμένη συντήρηση και αναβάθμιση του δικτύου για το έτος 2022, επικοινωνήστε μαζί μας.
Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τα Κύθηρα ένα νησί που σέβεται, περιποιείται και αξιοποιεί την κληρονομιά του.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ): Από το 2006, το Κυθηραϊκό Ίδρυμα αναδεικνύει την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά των Κυθήρων, συμβάλλοντας παράλληλα στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας με εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις, επιστημονικά συνέδρια αλλά και με την αποκατάσταση των παραδοσιακών μονοπατιών, μεταξύ άλλων. Για περισσότερες πληροφορίες: Ιστοσελίδα / Facebook / Instagram
Kythera Trails: Το Kythera Trails είναι το επίσημο δίκτυο μονοπατιών των Κυθήρων, με 11 διαδρομές συνολικού μήκος 100 χιλιομέτρων. Το όραμά μας είναι να διασώσουμε και να εμπλουτίσουμε την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, συμβάλλοντας στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας. Επισκεφτείτε μας: Facebook / Instagram / Web
Το πρόγραμμα υποστηρίζεται και υλοποιείται από το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (Κ.Ι.Π.Α.) σε συνεργασία με το Δήμο Κυθήρων & Αντικυθήρων, την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων & Αντικυθήρων, και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA).