in debt, money, defaulting

Μετά ενάμιση μήνα lockdown και 5500 νεκρούς, στις  21 Δεκεμβρίου εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εμβόλιο κατά του Κορονοϊού, επί του οποίου στήθηκε ολόκληρη φιέστα ελπίδας.

Συγκεκριμένα στο πλάνο της επιχείρησης «Ελευθερία» που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας συμπεριλαμβανόταν 1018 εμβολιαστικά κέντρα και 2 εκατομμύρια εμβολιασμών/μήνα. Αντ’ αυτού ύστερα από έναν μήνα σχεδόν και με εν μέρει ευθύνη των εταιρειών που έστειλαν λιγότερα εμβόλια από τα συμφωνηθέντα αλλά και πλήρη Κυβερνητική αδράνεια στην υλοποίηση του σχεδιασμού έχουν εμβολιαστεί μόλις 75276 συμπολίτες κυρίως στα νοσοκομεία καθώς δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές ενώ οι Κυβερνητικές παλινωδίες αναφορικά με το ρυθμό εμβολιασμού και τον αριθμό των εμβολίων συνεχίζονται. Μέσα σε αυτούς που έλαβαν τη πρώτη δόση ανήκουν ο Πρωθυπουργός, όπως και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί και ένα πλήθος Κυβερνητικών στελεχών πολλές φορές μετά των γυναικών τους.

Την ίδια στιγμή, στην κοινωνία το lockdown του μαρτυρίου της σταγόνας συνεχίζεται εδώ και 2,5 μήνες που ήρθαν μετά 2,5 μήνες του πρώτου lockdown και ενός καλοκαιριού γεμάτου “state of mind” απαγορεύσεις ειδικά μετά το άνοιγμα των συνόρων και την ανεξέλεγκτη έλευση τουριστών ελέω των απαιτήσεων  διεθνών τουριστικών πρακτορείων όπως η TUI. 2,5 μήνες με απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια. 2,5 μήνες με κλειστή εστίαση και λιανικό εμπόριο μόνο ανοικτό με click away για δύο εβδομάδες. 2.5 μήνες που οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τα οικονομικά τους προβλήματα καθώς και τα ψυχολογικά άγχη του εγκλεισμού, της αποστασιοποίησης και της στέρησης θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.

Πρωτόγνωρες και πιεστικές καταστάσεις πόσο μάλλον για τη γένια μας που κατά την ενηλικίωση της ήρθε αντιμέτωπη με τη σφοδρή οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Βέβαια όσο εμείς στέλνουμε μήνυμα για να πάμε μέχρι το περίπτερο, η Κυβέρνηση αντί να θωρακίσει την Δημόσια Υγεία και να ενισχύσει το ΕΣΥ επιλέγει να ξοδέψει αφειδώς τα χρήματα μας σε άλλες δραστηριότητες.  Έτσι τους τελευταίους μήνες:

  1. Προσέλαβε 1265 περισσότερους μετακλητούς υπαλλήλους, αυξάνοντας τις εγγεγραμμένες δαπάν τουςες του Κράτους κατά 236% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2019 (Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) ενώ διέθεσε 712.930 ευρώ για υπερωρίες.
  2. Ενίσχυσε την αστυνόμευση και την καταστολή προκηρύσσοντας 1500 θέσεις ειδικών φρουρών, συνοριοφυλάκων (ακόμη και στην Κόρινθο) ενώ ενίσχυσε την αστυνομία με εξοπλιστικό πρόγραμμα 31 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 18.450.455 προέρχονται από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού. Συγχρόνως εισήγαγε το εκτρωματικό νομοσχέδιο για τη πανεπιστημιακή αστυνομία.
  3. Μοίρασε στα κανάλια για τις εκστρατείες «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς», σποτάκια που ούτως ή άλλως τα κανάλια είχαν υποχρέωση να παίζουν δωρεάν, περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ (Λίστα Πέτσα), ενώ απάλλαξε τα κανάλια από το καταβάλουν την ετήσια δόση για τις τηλεοπτικές άδειες ( Νόμος Παππά) για το 2020, «δωράκι» συνολικού ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ. Ο  Βασίλης Κικίλιας μοίρασε άλλα 18.5 εκατομμύρια ευρώ για την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού.

Στο  μέτωπο της Πανδημίας η Κυβέρνηση δεν φάνηκε τόσο γενναιόδωρη και επιτελική. Συγκεκριμένα και ενώ μόνο το δεύτερο κύμα έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 4500 συμπολίτες μας :

  1. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην μη έγκαιρη λήψη μέτρων στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που πλήρωσε βαρύτατο τίμημα κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, προέβη στη συγκλονιστική δήλωση πως «Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μας έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στην Θεσσαλονίκη πριν την γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην ορθοδοξία και στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα, πριν την γιορτή του Αγίου Δημητρίου».
  2. Ο πρώην Κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας δήλωνε τον Σεπτέμβριο πως «Αν είχαμε ακούσει το ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα πετούσαμε δεκάδες εκατομμύρια».
  3. Ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης παραδέχθηκε ότι το 80% των θανάτων από κορονοΐο ήταν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν εκτός ΜΕΘ σε κοινές κλίνες και έριξε κυνικά την ευθύνη στους γιατρούς.
  4. Η Κυβέρνηση μείωσε τις δαπάνες για την υγεία για το 2021 κατά 572 εκατομμύρια ευρώ ενώ διπλασίασε το μισθίο για τις επιτάξεις κρεβατιών ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών.
  5. Σε αποκαλυπτικό γράφημα του ΟΟΣΑ αποτυπώνεται ότι η Ελλάδα ήταν προτελευταία χώρα -με τελευταία τη Λετονία- στην Ε.Ε. σε έκτακτες δαπάνες ενίσχυσης του συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  6. Παρά τις συνεχείς εγκλίσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η Κυβέρνηση δεν φέρνει στο φως τα πρακτικά της συζήτησης και της λήψης αποφάσεων με τους λοιμωξιολόγους.

Φτάνουμε στο σήμερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει αύξηση του προστίμου για μη χρήση μάσκας και άσκοπη μετακίνηση στα 500 ευρώ από 300 για να πάρει την απόφαση του πίσω σε λίγες ώρες. Παράλληλα ανοίγει το λιανικό εμπόριο, από τα πολύ μικρά μαγαζιά μέχρι τα εμπορικά κέντρα και τα malls με μόνη “υποχρέωση” ένα sms «δίωρης διάρκειας». Τη προηγούμενη εβδομάδα ανοίξαμε και τα σχολεία Νηπιαγωγεία και Δημοτικά όπου μέσα σε 5 μέρες έχουν ήδη κλείσει 35 τμήματα με κρούσματα. Ακόμα ανοίγουν και οι εκκλησίες, όπου όπως και για τα παραπάνω θα χρειάζεται η αποστολή sms. Παρολα αυτά,η απαγόρευση κυκλοφορίας συνεχίζεται μετά τις 9.Θα ισχυριζόταν κανείς, παρακολουθώντας την πορεία των Κυβερνητικών αποφάσεων, οι οποίες εγκρίνονται από τους επιστήμονες  κατά πλειοψηφία  και όχι ομόφωνα, ότι οι όποιες ελευθερίες μας σε αυτή τη δυστοπία δεν συνδέονται με καμία μορφή ψυχαγωγίας μας αλλά αποκλειστικά με τα εργασιακά μας καθήκοντα και τον καταναλωτισμό. Η λειτουργία των τοπικών αγορών ήταν αδήριτη ανάγκη για τη μη οικονομική τους εξόντωση και όπως έδειξε και το crash test των γιορτών δεν συνέβαλε στη διασπορά. Η λειτουργία όμως των μεγάλων εμπορικών και μάλιστα χωρίς ραντεβού παρά μόνο με τις αποστάσεις εντός, που αν κρινουμε από τα super market δεν τηρούνται, μοιάζει περισσότερο σαν υποχώρηση της Κυβέρνησης στην «TUI του χειμώνα».

Όσον αφορά τη κυκλοφορία μετά της 9; Εύκολα κάποιος θα σκεφτεί… αφού δεν υπάρχουν mall ανοιχτά τα μεσάνυχτα γιατί να κυκλοφορήσουμε; Άλλωστε δεν είμαστε για εκείνους τίποτα άλλο παρά… ζώα καταναλωτικά.

Δημιουργός του άρθρου:

αθηνα μαρία λαοπόδη
Η Αθηνά Λαοπόδη, είναι τελειόφοιτη Ψυχολογίας και Γνωστικής Επιστήμης
blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fourteen − 6 =