elia

Με επιστολή που απευθύνει στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και στον υφυπουργό Προστασίας του Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Κυθήρων ζητά την αναμόρφωση των δασικών χαρτών και την δυνατότητα ενστάσεων από μέρους των ιδιοκτητών.

Στην επιστολή, γίνεται αναφορά στην μετανάστευση που έπληξε τα νησιά (Κύθηρα – Αντικύθηρα) από τον ‘Α Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι την δεκαετία του 50, όταν και σημαντικές αγροτικές εκτάσεις εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους και στην συνέχεια καλύφθηκαν από βλάστηση, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σήμερα ως δασικές. Πρόκειται όμως για εκτάσεις, για τις οποίες υπάρχουν συμβόλαια ήδη από τον 19ο αιώνα (άρα, δεν αρκούν οι προ του 1950 αεροφωτογραφίες για να χαρακτηριστούν δασικές), ενώ σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών, καλύπτονται μόνο από φρυγανική βλάστηση και ως εκ τούτου, δύνανται να χαρακτηριστούν ως χορτολιβαδικές, άρα καλλιεργήσιμες με ήπιους τρόπους.

Ιδιαίτερη μνεία, γίνεται στο ιδιότυπο καθεστώς των νησιών, με την ύπαρξη της Εγχωρίου Περιουσίας να αποκλείει την εμπλοκή του ελληνικού Δημοσίου σε οποιοδήποτε ιδιοκτησιακό στάτους επί της γης.

Ακολουθεί η επιστολή της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Κυθήρων:

ΑΙΤΗΜΑ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ.

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Μετά την «Ανάρτηση δασικού χάρτη των τοπικών/δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου Κυθήρων, περιφερειακής ενότητας Νήσων και πρόσκληση για υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του» στις 26-2-2021 με Αριθμό Πρωτοκόλλου 23036 και ΑΔΑ 6ΜΥ8ΟΡ1Κ-ΕΓ1, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα κάτωθι:

  1. Στα Κύθηρα οι μη ιδιωτικές εκτάσεις ιδιοκτησιακά δεν ανοίκουν στο ελληνικό δημόσιο, αλλά στην Εγχώριο Περιουσία Κυθήρων και Αντικυθήρων, η οποία διοικείται από αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο, άρα και οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται δασικές δεν χάνουν τον ιδιωτικό ιδιοκτησιακό τους χαρακήρα.
  2. Λόγω της περιόδου της Αγγλοκρατίας και της Ιονίου Πολιτείας, στα Κύθηρα υπάρχει Αρχείο με συμβόλαια ιδιοκτησίας από το δέκατο ένατο αιώνα, τα οποία είναι προσβάσιμα στον Κυθηραϊκό λαό και στις Αρχές.
  3. Τα Κύθηρα επλήγησαν από μια μεγάλη εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση σε Αθήνα και Πειραιά και Αμερική, Αυστραλία και Αίγυπτο από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως και τη δεκαετία του 1950, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν οι ιδιόκτητες αγροτικές γαίες, να καλύπτονται µόνο από φρυγανική βλάστηση, χωρίς την παρουσία δασικής βλάστησης (αραιά ή µη, υψηλή ή θαµνώδη) και να φαίνονται δασωμένες στις αεροφωτογραφίες του 1946 και του 1960.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω στους κυρωμένους δασικούς χάρτες παρατηρούνται τα κάτωθι:

  1. Ο νησιωτικός Δήμος των Κυθήρων και Αντικυθήρων φαίνεται να καλύπτεται στη συντριπτική του πλειοψηφία από εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δασικές.
  2. Εκτάσεις όπου παρατηρείται αγροτική δραστηριότητα φαίνεται να χαρακτηρίζονται ως δασικές.
  3. Παλιές αγροτικές γαίες που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους λόγω μετανάστευσης την εποχή του μεσοπολέμου και μέχρι το 1950 χαρακτηρίζονται ως δασικές.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι βιοκαλλιεργητές, είμαστε υποχρεωμένοι να καλλιεργούμε τα χωράφια μας αφήνοντας περιφερειακά την αυτοφυή βλάστηση.

Επίσης αγροτεμάχια που καλλιεργούνται με βιολογικές μεθόδους, είναι ήπιας ανάπτυξης, με επεμβάσεις που σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Λόγω αυτών, τα αγροτεμάχιά μας είναι δυνατόν να βρίσκονται και σε χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Για τους πιο πάνω λόγους θα θέλαμε να σας ζητήσουμε:

  1. Να αναμορφωθούν οι Δασικοί Χάρτες σύμφωνα με το Νόμο 4685/2020, άρθρο 48, σε σχέση με το υπ’ αριθμό 8/22-4-2019 έγγραφο του Τεχνικού Συµβουλίου ∆ασών «Έκδοση γνωµοδότησης για τον εννοιολογικό χαρακτηρισµό και προσδιορισµό των εκτάσεων εκείνων που εµπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 5α του άρθρου 3 του Ν. 998/1979 (A΄, 289) και καλύπτονται µόνο από φρυγανική βλάστηση, κατά την έννοια των διατάξεων των παρ. 1,2,3,4 και 5α του άρθρου 3 του Ν. 998/1979 (Α΄, 289), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν και εξειδικεύονται σε αυτές των άρθρων 2, 3 και 5 του Π∆ 32/2016 (Α΄,46)… ». Σύμφωνα με αυτό το μεγαλύτερο μέρος των Κυθήρων μετατρέπεται από δασική έκταση σε χορτολιβαδική, και ως εκ τούτου μπορεί να καλλιεργηθεί με ήπιους τρόπους.
  2. Οι δασωθέντες αγροί προ του 1946 να ερμηνευτούν και με άλλες πληροφορίες εκτός των αεροφωτογραφιών (συμβόλαια, ύπαρξη αγροτικών δραστηριοτήτων όπως αναβαθμίδες, σταύλοι, αγροτόσπιτα, μαρτυρίες)
  3. Να δοθεί η δυνατότητα, με την αναμόρφωση των δασικών χαρτών, να γίνουν εκ νέου ενστάσεις από τους ιδιοκτήτες.

Θα σας παρακαλούσαμε να επιληφθείτε άμεσα του θέματος, καθόσον οι προθεσμίες είναι πολύ περιορισμένες!

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Για την Ε.ΒΙ.ΚΥ.

Η Πρόεδρος

ΕΛΕΝΑ ΜΑΓΕΙΡΟΥ

Η Γραμματέας

ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ

Η Αντιπρόεδρος

ΕΙΡΗΝΗ ΒΕΝΕΡΗ

Ο Ταμίας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

Το Μέλος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eight + four =