Κυρ, 11 Ιαν 2026
13.3 C
Cythera

Οι ουκρανικές δυνάμεις έλαβαν εντολή να αποχωρήσουν από το Σεβεροντονέτσκ

Οι ουκρανικές δυνάμεις “ θα πρέπει να αποχωρήσουν” από το Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη στην ανατολική Ουκρανία το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχουν οι Ρώσοι, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας.

Μερικές από τις σφοδρότερες μάχες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν σημειωθεί στο Σεβεροντονέτσκ, όπου οδομαχίες μαίνονται εδώ και ένα μήνα, με τη Ρωσία να κερδίζει αργά αλλά σταθερά έδαφος.

“ Το να παραμένουμε σε θέσεις που βομβαρδίζονται συνεχώς εδώ και μήνες απλώς και μόνο για να παραμείνουμε εκεί δεν έχει νόημα”, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ Σέρχι Χαϊντάι μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο. Ο ίδιος δεν εξήγησε αν τα ουκρανικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν αμέσως ή το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή τους από το Σεβεροντονέτσκ.

Εξάλλου στον λογαριασμό του στο Telegram επεσήμανε: “ Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από το Σεβεροντονέτσκ. Έχουν λάβει τη σχετική εντολή”.

Σύμφωνα με τον Χαϊντάι, το Σεβεροντονέτσκ “έχει σχεδόν μετατραπεί σε ερείπια” λόγω των συνεχών βομβαρδισμών. “Ολες οι βασικές υποδομές έχουν καταστραφεί. Το 90% της πόλης έχει υποστεί ζημιές, το 80% των σπιτών θα πρέπει να κατεδαφιστούν”, πρόσθεσε.

Η μάχη για την πόλη αυτή είναι κρίσιμη καθώς η Ρωσία επιθυμεί να την καταλάβει προκειμένου να ελέγξει την υπόλοιπη επαρχία Λουχάνσκ. Αν πέσει το Σεβεροντονέτσκ, στα χέρια των Ουκρανών θα παραμένει μόνο η Λισιτσάνσκ.

Η επαρχία Λουχάνσκ μαζί με το Ντονέτσκ αποτελούν την κοιλάδα του Ντονμπάς, την οποία η Ρωσία και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία θέλουν να καταλάβουν.

“ Από πολλές απόψεις η τύχη του Ντονμπάς αποφασίζεται εκεί”, είχε δηλώσει πρόσφατα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφερόμενος στο Σεβεροντονέτσκ.

📢 Μείνετε ενημερωμένοι!

Aκολουθήστε το Kythera.News και στο Viber. Μάθετε πρώτοι τα νέα του νησιού.

Ροή Ειδήσεων

Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Περιοχής Κυθηρίων Αλίμου «Η Μυρτιδιώτισσα»: Κοπή πίτας

Ο Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Περιοχής Κυθηρίων Αλίμου «Η...

Το Δόγμα Μονρόε και η Βενεζουέλα

Το 1823 δεν έπεσε ούτε ένας πυροβολισμός. Δεν κινήθηκαν...

Τριφύλλειο Ίδρυμα: Βράβευση αριστούχων αποφοίτων Γυμνασίου και Λυκείου Κυθηρίων

Έγιναν και φέτος οι από ετών καθιερωμένες βραβεύσεις των...

Δήμος Κυθήρων: Απάντηση για τα κληροδοτήματα και τα δημοτικά ακίνητα

Με μια εκτενή και ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση, η Δημοτική...

Η ΕΕ ενέκρινε την εμπορική συμφωνία με τη Mercosur

Στην έγκριση της υπογραφής της συμφωνίας με τη Mercosur...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες

spot_img