oikogeneia

Το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, προκαλεί αντιδράσεις και από τις γυναίκες της Νέας Δημοκρατίας.

Η πρώην υπουργός, Μαριέττα Γιαννάκου, εξέφρασε χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ισχυρές επιφυλάξεις για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, διαφωνώντας με την ισοπεδωτική πρόβλεψη για υποχρεωτική συνεπιμέλεια σε όλες τις περιπτώσεις. “Δεν μπορεί να επιβάλλεται υποχρεωτικό πλαίσιο συνεπιμέλειας, ούτε υποχρεωτικός χρόνος παραμονής σε κάθε γονέα. Η κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνεται ειδικά για το κάθε παιδί”, τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Γιαννάκου, η οποία άφησε να εννοηθεί πως θα επανέλθει στο ζήτημα.

Είχε προηγηθεί άρθρο της πρώην υπουργού Όλγας Κεφαλογιάννη στην εφημερίδα Εστία, με το οποίο έκανε λόγο για σοβαρές αστοχίες που προσκρούουν στο συμφέρον του παιδιού, ενώ χαρακτήριζε νομικώς προβληματική τη διατύπωση για εξ ίσου γονική μέριμνα και εξέφραζε την ανησυχία ότι το νομοσχέδιο μπορεί να οδηγήσει σε εναλλασσόμενη κατοικία.

Δεν είναι όμως οι μόνες βουλευτίνες ή γυναίκες στελέχη της ΝΔ που έχουν αντιδράσει στο νομοσχέδιο αυτό, το οποίο συντάχθηκε με κύριο γνώμονα τα αιτήματα της ομάδας πίεσης των αυτοαποκαλούμενων “Ενεργών Μπαμπάδων” και παρά τις διαφωνίες γυναικείων οργανώσεων.

Αντιδράσεις εξάλλου και άλλων στελεχών της ΝΔ, είχε προκαλέσει ειδικότερα η αρχική πρόβλεψη πως για να χάσει τη συνεπιμέλεια κακοποιητικός γονέας, θα έπρεπε να έχει καταδικαστεί τελεσίδικα, κάτι που στην Ελλάδα απαιτεί κατά μέσο όρο οκτώ με δέκα χρόνια. Αλλά και το γεγονός ότι είχε τεθεί μέχρι και ζήτημα εναλλασσόμενης κατοικίας (δηλαδή το παιδί να περνά τις μισές ημέρες του μήνα στο σπίτι του ενός γονέα και τις άλλες μισές στο σπίτι του άλλου γονέα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έλλειψη σταθερότητας στη ζωή του παιδιού).

Στις ρυθμίσεις αυτές, είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, ως πρόεδρος το προηγούμενο διάστημα της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ισότητας, καθώς και η νυν υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, με την προηγούμενη ιδιότητα της, της ΓΓ Ισότητας. Κατόπιν των παρεμβάσεων τους έγιναν ήδη κάποιες αλλαγές, τις οποιες η κ. Βούλτεψη θεωρεί επαρκείς. Ωστόσο δε συμμερίζονται όλες οι γυναίκες της ΝΔ την άποψη αυτή.

Σημειωτέον ότι, πολλές βουλευτίνες της ΝΔ είχαν το προηγούμενο διάστημα ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ τους για το θέμα και οι ενστάσεις τους έγιναν σαφείς τόσο στο υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και στο Μαξίμου. Η κ. Γιαννάκου και η κ. Κεφαλογιάννη είχαν μάλιστα θέσει το ζήτημα και κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ.

Μέχρι στιγμής, δημοσίως μόνο οι δύο πρώην υπουργοί έχουν εκφράσει την κάθετη διαφωνία τους. Πρόκειται όμως για δύο από τις πλέον προβεβλημένες γυναίκες της ΝΔ, η δε κ. Γιαννάκου αποτελεί μία προσωπικότητα με βαρύνουσα σημασία στον κεντρώο φιλελεύθερο χώρο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας πάντως χθες στη Βουλή κάλεσε τους βουλευτές και της συμπολίτευσης να αποφύγουν “παρερμηνείες που δεν έχουν σχέση με τις προωθούμενες διατάξεις” όπως υποστήριξε. Και επέμεινε ότι το… 90% των γονέων αποκλείονται από την επικοινωνία με το παιδί τους, υπερασπιζόμενος τη λογική του νομοσχεδίου, το οποίο ουσιαστικά αντιμετωπίζει όλες τις χωρισμένες μητέρες ως “ύποπτες” για προσπάθεια αποξένωσης του παιδιού από τον πατέρα. Μάλιστα το νομοσχέδιο εντάσσει και τις… πεθερές στην εξίσωση, καθώς αναφέρεται σε αποξένωση και από την οικογένεια του έτερου γονέα.

Την υποχρεωτική συνεπιμέλεια έχει ήδη πάντως υποστηρίξει κεντρικά η κυβέρνηση, δίνοντας γραμμή στους βουλευτές, πως πρόκειται για “Παιδοκεντρική μεταρρύθμιση με μοναδικό στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων και της ψυχικής υγείας του παιδιού, μετά το διαζύγιο μεταξύ των γονέων του” και υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θέτει ένα σύγχρονο πλαίσιο αρμονικής επίλυσης για περιπτώσεις όπου γονείς αποκλείονταν αναίτια, για χρόνια ολόκληρα, από την επαφή με το παιδί τους, με δυσμενείς συνέπειες για την ψυχολογία, την ισορροπία και τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, καθώς και ότι εδράζεται στην αρχή της μη διάκρισης μεταξύ των γονέων.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

sixteen − five =