antikythera-stavroto
Φωτογραφία από τον όρμο Σταυρωτό στα Αντικύθηρα (Aegean Boat Report)

Μία ακόμη επιβεβαίωση σε όσα γράφονται για τα Αντικύθηρα τις τελευταίες ημέρες έρχεται σε δημοσιότητα από το σημερινό φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Αγγελίδη. Κι ενώ τα ερωτήματα για κεντρική εντολή «σιγής ασυρμάτου» από το υπουργείο Ναυτιλίας μένουν αναπάντητα, ένας πρόσφυγας καταθέτει τη δική του μαρτυρία για όσα συνέβησαν. Ακολουθεί το πλήρες ρεπορτάζ του δημοσιογράφου.

Όπως γράφει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών πολύωρη επικοινωνία με την Αστυνομία των Αντικυθήρων είχαν το πρωί της Δευτέρας 6 Ιουλίου οι «εξαφανισμένοι» πρόσφυγες που είχαν αποβιβαστεί στο νησί το Σάββατο 4 Ιουλίου, ύστερα από τέσσερις μέρες που πάλευαν με τα κύματα και με την ελαττωματική μηχανή του σκάφους τους.

Οι «εξαφανισμένοι» των Αντικυθήρων αποκαλύπτουν

Σύμφωνα με τη μαρτυρία τού ενός πρόσφυγα, με τον οποίο επικοινώνησε η «Εφ.Συν.» τηλεφωνικά το βράδυ της Παρασκευής και μέσω WhatsApp το Σάββατο, είχαν ξεκινήσει από τη Σμύρνη το μεσημέρι της Τρίτης 29 Ιουνίου, με προορισμό την Ιταλία, 35 Ιρακινοί κουρδικής καταγωγής οι περισσότεροι, κυρίως νέοι άνδρες 16 με 30 ετών, και δύο οικογένειες με τρία παιδιά. Δύο ημέρες μετά την αναχώρηση, η μηχανή άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα.

«Εσβηνε και την ξαναβάζαμε μπροστά. Αυτό έγινε 20 φορές και χάσαμε πολύ χρόνο. Την τελευταία μέρα είχε κακοκαιρία, φυσούσε δυνατά, η θάλασσα είχε κύματα. Επικρατούσε αγωνία και φόβος. Θέλαμε να φτάσουμε στην Ιταλία, δεν θέλαμε να πάνε χαμένες οι προσπάθειές μας. Φοβόμασταν πολύ, οι μετανάστες φώναζαν. Κάποιοι σκέφτονταν ότι έπρεπε να συνεχίσουμε. Αλλοι ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο μ’ αυτήν τη μηχανή. Σκεφτήκαμε ότι πρέπει να βρούμε ένα ασφαλές σημείο, πριν είναι αργά και βρεθούμε τελείως ακυβέρνητοι στη θάλασσα. Αποφασίσαμε να πάμε στο κοντινότερο νησί. Αυτό ήταν το νησί των Αντικυθήρων» διηγείται στην «Εφ.Συν.» ο Μπ. από τη Σμύρνη, όπου κατέληξε μετά την επαναπροώθηση της ομάδας.

«Αλλά η βάρκα έβαζε νερά και προχωρούσε πολύ αργά μέσα στα κύματα και αποφασίσαμε ότι πρέπει να καλέσουμε το 112, αν και κάποιοι διαφώνησαν. Τους πήρα πρώτος εγώ. Ζήτησα βοήθεια, αλλά δεν μας πίστεψαν και ζητούσαν αποδείξεις. Τους έστειλα το γεωγραφικό μας στίγμα. Εξακολουθούσαν να μη μας πιστεύουν και ζήτησαν να τους στείλουμε βίντεο από το κινητό. Τους δείξαμε τις οικογένειες και τα παιδιά και είπαν ότι έρχονται να βοηθήσουν. Στο μεταξύ, ύστερα από ένα τέταρτο, φτάσαμε στο νησί και τρέξαμε στη στεριά να κρυφτούμε, αφήνοντας τη βάρκα να βυθιστεί. Οι αρχές ήρθαν μισή ώρα μετά την επικοινωνία μας και έψαχναν να μας βρουν, χωρίς να ξέρουν ότι είμαστε στο νησί», λέει.

Οι πρόσφυγες είχαν λίγο νερό και φαγητό μαζί τους και αποφάσισαν να βρουν άλλη βάρκα από την Ελλάδα ή την Τουρκία για να συνεχίσουν προς την Ιταλία. Αλλά ο διακινητής με τη βάρκα δεν ερχόταν, το νερό και το φαγητό σώθηκε και αποφάσισαν να παραδοθούν. «Μιλούσα μέσω τσατ με την Αστυνομία ώρες. Ρωτούσαν πού βρισκόμαστε. Τους είπα ότι δεν θέλουμε να γυρίσουμε στην Τουρκία αλλά να παραμείνουμε στην Ελλάδα. Μας υποσχέθηκαν ότι θα μας βοηθήσουν. Γύρω στις 3 το απόγευμα εμφανίστηκε μια ομάδα αστυνομικών που ήταν ήρεμοι. Αλλά μας οδήγησαν μέσα σε ένα μεγάλο πολεμικό σκάφος όπου υπήρχαν πάρα πολλοί αξιωματικοί με καλυμμένα τα πρόσωπα, που μας φέρθηκαν εξαρχής βίαια, μας έλεγαν να μην τους κοιτάμε, χτύπησαν μέχρι και τις οικογένειες, μας πήραν τα κινητά, τα χρήματα και ό,τι είχαμε. Εμένα με χρησιμοποίησαν για να τους κάνω τον διερμηνέα, επειδή ξέρω αγγλικά», συνεχίζει.

Υστερα από έξι ώρες, έφτασαν έξω από τη Σμύρνη, τους έβαλαν σε μια πλωτή σχεδία τρία επί τρία και τους άφησαν στη θάλασσα ακυβέρνητους. Ύστερα από μία ώρα τους διέσωσε το τουρκικό Λιμενικό.

Κεντρική εντολή από το υπουργείο Ναυτιλίας για εξαφάνιση προσφύγων και στοιχείων;

Με κεντρική εντολή ανώτατων κλιμακίων του υπουργείου Ναυτιλίας φαίνεται ότι επιχειρήθηκε πρώτα η «εξαφάνιση» των 35 προσφύγων από τα Αντικύθηρα τη Δευτέρα 5 Ιουλίου και εν συνεχεία η εξαφάνιση κάθε ίχνους της επιχείρησης Λιμενικού και Αστυνομίας για τον εντοπισμό και την επαναπροώθησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται δημοσίευμα της τοπικής ιστοσελίδας Kythera News τη Δευτέρα, το οποίο δεν έχει διαψευστεί, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας έδωσαν οδηγία στον δήμαρχο Κυθήρων Ευστράτιο Χαρχαλάκη «να μη διαρρεύσει καμία πληροφορία, φωτογραφικό ή άλλο οπτικό υλικό προς τα έξω».

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» προς τον κ. Χαρχαλάκη τηλεφωνικά το βράδυ της Τρίτης 6 Ιουλίου για την παρουσία των προσφύγων στο νησί, ο δήμαρχος απάντησε ότι δεν γνωρίζει και ότι λείπει από τα Αντικύθηρα. Η απάντηση προκαλεί εύλογη απορία, αν όχι υποψίες, καθώς ο δήμαρχος δεν φάνηκε να εκπλήσσεται ούτε ανέφερε ότι υπήρξε έρευνα ούτε έδειξε διατεθειμένος να διερευνήσει τις πληροφορίες.

Τα πολύ σοβαρά ερωτήματα, που, όσο μένουν αναπάντητα, εκθέτουν απευθείας τον υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Αρχηγό του Λιμενικού Θεόδωρο Κλιάρη σε κατηγορίες για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ενισχύονται από τις πληροφορίες σχετικά με τη στάση των αρμόδιων αρχών.

Το δημοσίευμα του Kythera News, που δημοσιοποίησε πρώτο την είδηση της άφιξης και της εξαφάνισης των προσφύγων, επισημαίνει ότι επικοινώνησε με τις λιμενικές αρχές Βοιών Λακωνίας και Κυθήρων και με το Αρχηγείο του Λιμενικού, αλλά δεν πήρε «καμία επιβεβαίωση αλλά και καμία διάψευση για το γεγονός, ενώ αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος μας είπε όταν επιμείναμε να μάθουμε τι συμβαίνει: «δεν έχω εξουσιοδότηση να σας απαντήσω»».

Τη θολή και περίεργη στάση των αρχών επιβεβαιώνει και ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός Adelin-FM, ρεπορτάζ του οποίου ανέφερε ότι «εθεάθησαν σκάφη του Λιμενικού αλλά και ελικόπτερα τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα» και ότι σε σχετική ερώτηση πηγές απάντησαν «ναι μεν ξέρουμε, αλλά η εντολή είναι ότι δεν μπορούμε να πούμε κάτι».

Το Kythera News δημοσιοποίησε φωτογραφία από σκάφη του Λιμενικού στο λιμάνι των Αντικυθήρων το επίμαχο διάστημα. Δημοσιοποίησε επίσης βίντεο (1,2) που είχε στη διάθεσή της η οργάνωση Aegean Boat Report, γνωστή για τη συστηματική και τεκμηριωμένη καταγραφή καταγγελιών για παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο. Το βίντεο, τραβηγμένο από κινητό προσφύγων, τους απεικονίζει στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού. «Είμαστε τώρα στην Ελλάδα, στα σύνορα, στο τελευταίο σημείο της Ελλάδας. Περιμένουμε τώρα να πάρουμε τηλέφωνο στην Αστυνομία της Ιταλίας με την ελπίδα να έρθουν να μας πάρουν, ή στην Αστυνομία της Ελλάδας», ακούγεται πρόσφυγας στα σορανί, διάλεκτο που μιλούν οι Κούρδοι του Ιράκ.

 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nineteen − eleven =