nosokomeio-papanikolaou

Με την επάνοδο της Ν.Δ. στην κυβέρνηση άρχισε η «προεργασία» για την επαναφορά των εργολάβων στην καθαριότητα, τη σίτιση, τη φύλαξη και άλλες υπηρεσίες των νοσοκομείων, διαδικασία που ολοκληρώνεται σε διάφορα στάδια προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις. Διότι, οι εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο για τις ίδιες εργασίες, με χειρότερη ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών άθλιες συνθήκες εργασίας και αμοιβών των εργαζόμενων που απασχολούν (διαβάστε αναλυτικά σχετικό αφιέφωμα της κυριακάτικης ΑΥΓΗΣ: «Οι εργολάβοι μπουκάρουν ξανά», 12/12/21).

«Στη διάρκεια της πανδημίας, οι καθαρίστριες στις κλινικές κορονοϊού, οι τραπεζοκόμες στη σίτιση των ασθενών, οι φύλακες στην τήρηση του πρωτοκόλλου εισόδου στα νοσοκομεία ασθενών και επισκεπτών και στη φύλαξη προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες σε συνθήκες εργασιακής εξάντλησης. Και όμως επιβραβεύονται με την απόλυσή τους. Όχι γιατί εκλείπουν οι ανάγκες, αλλά για να επιστρέψουν οι εργολάβοι. Εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο για τις ίδιες εργασίες, με χειρότερη ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών άθλιες συνθήκες εργασίας και αμοιβών των εργαζόμενων που απασχολούν», αναφέρει σχετικά ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (1/2/23).

Ταυτόχρονα, δεν δίνεται η δυνατότητα στα νοσοκομεία με νομοθετική ρύθμιση να διενεργούν διαγωνισμούς πρόσληψης συμβασιούχου προσωπικού. Το υπουργείο Υγείας ανανεώνει τις συμβάσεις των 6.000 εργαζομενων στις υπηρεσίες στήριξης, με την υποσημείωση όμως ότι όταν ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί από τα νοσοκομεία για την εγκατάσταση εργολάβων που τρέχουν, απολύονται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου Κομοτηνής, όπου 19 εργαζόμενες στον τομέα της καθαριότητας δουλεύουν από 13 έως 22 χρόνια, με μισθούς 640 ευρώ, όπου μία εργαζόμενη είναι υπεύθυνη για οκτώ τμήματα.

Μία από τις 19 γυναίκες, η κ. Αλεξάνδρα, μίλησε το πρωί της Τετάρτης στο Mega λέγοντας ότι δεν είχαν πάρει άδειες και ρεπό εδώ και δύο χρόνια.

«Φτάσαμε σε σημείο να μην μπορούμε άλλο να δουλέψουμε. Τα ζητήσαμε αυτά με ένα εξώδικο στο νοσοκομείο. Και μας λένε ότι έχουμε τη διαδικασία εργολάβος… Θα σταματούσε η σύμβαση η δική μας και θα έμπαινε εργολάβος. Γι’ αυτό μας και έδιναν τρίμηνες παρατάσεις», εξηγεί η κ. Αλεξάνδρα.

Όπως λέει η ίδια, μέχρι και σήμερα που μπήκε ο εργολάβος για να δουλέψει, «εμείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση ότι σταματάμε. Βλέπουμε ότι βγήκε το πρόγραμμα χωρίς τα δικά μας τα ονόματα. Από σήμερα αναλαμβάνει ο εργολάβος, έχει πάρει μισά άτομα από αυτά τα οποία δουλεύαμε».

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι καλούν τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, να δώσει τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να προλαμβάνουν προσωπικό στις εν λόγω υπηρεσίες, συνάπτοντας συμβάσεις ορισμένου χρόνου με νομοθετική ρύθμιση.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει άδικη την απόλυση 6.000 εργαζόμενων «για να τα “κονομήσουν” οι εργολάβοι», όπως προσθέτει. Καλεί δε τον Θάνο Πλεύρη να δώσει τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να προλαμβάνουν προσωπικό στις εν λόγω υπηρεσίες, συνάπτοντας συμβάσεις ορισμένου χρόνου με νομοθετική ρύθμιση. Με αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι δεν θα βρεθούν στο δρόμο ή στα νύχια των εργολάβων. «Αντί μονιμοποίησης, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες στήριξης απολύονται. Αυτό είναι το ευχαριστώ της πολιτείας, που έδωσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας» καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × 1 =