energeiakos-xeimonas

Ολόκληρη η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα δύσκολο χειμώνα, καθώς η Ρωσία απειλεί να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου και στην Αθήνα η κυβέρνηση φοβάται το λογαριασμό, αν και διαβεβαιώνει για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από λιγνίτη και των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κάνουν την κυβέρνηση να αισιοδοξεί ότι δε θα χρειαστεί να διατίθεται ηλεκτρικό ρεύμα “με το δελτίο” σε επιχειρήσεις και κυρίως στα νοικοκυριά. Ιδίως όμως το Μαξίμου προσδοκά ότι εν τέλει η ΕΕ θα πάρει πιο γενναίες αποφάσεις για κοινά μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Την Τετάρτη 20 Ιουλίου η Κομισιόν θα παρουσίασει το σχέδιο για τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και τα εναλλακτικά σενάρια στην περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου.

Και την Πέμπτη 21 Ιουλίου, η Μόσχα θα ανακοινώσει εάν θα επαναλειτουργήσει κανονικά στις 22 του μηνός ο Nord Stream 1 -που προμηθεύει με αέριο την Κεντρική Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω αγωγός έχει κλείσει υποτίθεται για συντήρηση, αλλά ταυτόχρονα η Ρωσία παίζει με τα ευρωπαϊκά νεύρα και πιέζει.

Αυτό που ανησυχεί την κυβέρνηση είναι ότι ακόμη και εάν δεν διακοπεί πλήρως η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου ή ακόμη και εάν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, οι τιμές προβλέπεται να ανέβουν κι άλλο, συμπαρασύροντας προς τα πάνω το κόστος βασικών αγαθών και δημιουργώντας ένα νέο κύμα ακρίβειας. Για αυτό παρόλο που η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για περισσότερα και πιο ουσιαστικά μέτρα στήριξης εδώ και τώρα, θέλει να κρατήσει εφεδρείες για το χειμώνα.

Η περίπτωση του Power Pass πάντως απέδειξε ότι η ανακοίνωση μέτρων που τελικά δεν ικανοποιούν ουσιαστικά τους πολίτες μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι. Δεν ήταν προφανώς τυχαίο ότι μετά τις αντιδράσεις για τα μικρά ποσά επιστροφής από τις χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη με δήλωση του, ομολογώντας ότι και εκείνος θα ήθελε το Power Pass μεγαλύτερο, αλλά υπενθυμίζοντας ότι τα δημοσιονομικά περιθωρια έχουν όρια.

Υπενθυμίζεται εν τω μεταξύ ότι η Κομισιόν στις θερινές της προβλέψεις δίνει άνοδο του πληθωρισμού εφέτος κατά 8,9% στη χώρα μας, πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ και εκτιμά πως ο δείκτης τιμών θα αυξηθεί εκ νέου το 2023 κατά 3,5% έναντι ανόδου κατά 1,9% που ανέμενε πριν.

Ουσιαστικά ο πληθωρισμός είναι διπλάσιος από την άνοδο του ΑΕΠ, “κουρεύοντας” έτσι τα όποια οφέλη από την ανάπτυξη για τα εισοδήματα των πολιτών.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

11 + 14 =