Μια ξεχωριστή παρουσίαση για την ψηφιακή ανασύσταση του Σηματοτηλέγραφου των Κυθήρων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024, στις 7 το απόγευμα, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά. Η εκδήλωση θα φέρει στο φως την ιστορική σημασία και την τεχνολογία του μοναδικού αυτού κτηρίου, το οποίο αποτέλεσε τμήμα ενός ευρύτερου δικτύου οπτικής επικοινωνίας κατά τον 19ο αιώνα.

Η αποκάλυψη του Σηματοτηλέγραφου, ο οποίος βρίσκεται στο βόρειο άκρο των Κυθήρων, έγινε πριν από 7 χρόνια, όταν ο καθηγητής και Ακαδημαϊκός Μανώλης Κορρές μελέτησε ένα ερειπωμένο κτήριο με κατεστραμμένο σιδερένιο μηχανισμό. Η λεπτομερής ανάλυσή του αποκάλυψε ότι επρόκειτο για ένα μοναδικό δείγμα σηματοτηλεγράφου, ενός συστήματος οπτικής επικοινωνίας που χρησιμοποιούνταν κατά τον 19ο αιώνα για τη μεταφορά μηνυμάτων ξηράς και θαλάσσης.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.), αναγνωρίζοντας την ιστορική αξία του κτηρίου, ανέλαβε την πρωτοβουλία να προχωρήσει στην ψηφιακή ανασύσταση του Σηματοτηλέγραφου. Στόχος της δράσης αυτής είναι η αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και, μακροπρόθεσμα, η πλήρης ανακατασκευή του κτηρίου. Η παρουσίαση της ψηφιακής ανασύστασης περιλαμβάνει λεπτομερή σχέδια και οπτικό υλικό που προσφέρουν μια μοναδική ματιά στην αρχιτεκτονική και την τεχνολογία της εποχής.

Το έργο του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια διατήρησης της ναυτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυθήρων, ενώ η ψηφιακή ανασύσταση προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να κατανοήσει πώς λειτουργούσε αυτό το σύστημα επικοινωνίας πριν την επικράτηση της ραδιοτηλεγραφίας. Η εκδήλωση αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον ιστορικών, αρχιτεκτόνων και τεχνολόγων, καθώς και όλων όσων ενδιαφέρονται για την ιστορία και την εξέλιξη των συστημάτων επικοινωνίας.

Η παρουσίαση αυτή είναι το αποτέλεσμα πολύχρονης μελέτης και συνεργασίας επιστημόνων και ιστορικών, οι οποίοι, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, αναβιώνουν ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ναυτικής ιστορίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

thirteen + 9 =