Αρχική ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ TTV ΚΥΘΗΡΑ Ο «μάχιμος» έπαρχος των Κυθήρων

Ο «μάχιμος» έπαρχος των Κυθήρων

Βρισκόμαστε στα 1996, με τη βοήθεια του τηλεοπτικού αρχείου του TTV Κύθηρα, ενάμιση χρόνο μετά τις πρώτες εκλογές Β’ Βαθμού αυτοδιοίκησης. Είναι η εποχή της πρώτης φοράς αιρετών νομαρχών, νομαρχιακών και επαρχιακών  συμβούλων. Νικητής της υπερνομαρχίας Αθηνών – Πειραιώς είναι ο Ευάγγελος Κουλουμπής (ΠΑ.ΣΟ.Κ), με νομάρχη Πειραιά τον Χρήστο Φωτίου και έπαρχο Κυθήρων τον Μανόλη Κασιμάτη.

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη καθηκόντων, ο πρώτος αιρετός έπαρχος δίνει συνέντευξη στο TTV Κύθηρα, κάνοντας έναν απολογισμό των πεπραγμένων των πρώτων 12 μηνών.

Ο Μανόλης Κασιμάτης κάνει αναφορά στα μεγάλα έργα του νησιού, το λιμάνι στο Διακόφτι, τους δρόμους προς τις παραλίες, την επέκταση του σχολείου, τον κεντρικό δρόμο, το αλιευτικό καταφύγιο στο Καψάλι.

Ο Μανόλης Κασιμάτης (Πορταλαμίος), πριν εκλεγεί έπαρχος είχε διετελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιβαδίου Κυθήρων με σημαντικό έργο. Το 1998 έθεσε υποψηφιότητα για την δημαρχία του νεοσύστατου Δήμου Κυθήρων, μετά την συγχώνευση των κοινοτήτων (Ν. Καποδίστρια). Στις εκλογές ηττήθηκε από τον Αρτέμιο Καλλίγερο, πρωην κοινοτάρχη Κυθήρων, ο οποίος κυβέρνησε το Δήμο Κυθήρων στα πρώτα οκτώ χρόνια της λειτουργίας του.

Να θυμίσουμε ότι ο Μανόλης Κασιμάτης υπήρξε από τους πρωτοστάτες στην εκδίωξη του Μητροπολίτη Ιακώβου και των παπάδων που είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλα στο μοναστήρι Οσίου Θεοδώρου. Ένα από αυτά ήταν η απομάκρυνση εικόνων ιστορικής ανεκτίμητης αξίας από τα Κύθηρα.

Στη συνέντευξη αυτή εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον οποίο γνώριζε και προσωπικά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν σοβαρός, σώφρων και πολύ εργατικός.

Παρακολουθήστε την συνέντευξη η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με αποκαλυπτικά στοιχεία για τα γεγονότα της εποχής.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eight + eleven =

Exit mobile version