Αν ένας μέσος παραγωγός στην ίδια περιοχή, με τον κλασσικό τρόπο, καταφέρνει να έχει παραγωγή σε μια μόνο καλλιέργεια γύρω στους 20 τόνους αγγούρια το στρέμμα, ο Μανόλης Αγαπουλάκης με τη μέθοδο της καλλιέργειας σε στυλ κρεβατίνας, όπως το σταφύλι, μπορεί να φτάσει στους 30 τόνους το στρέμμα.

Εδώ και 14χρόνια ο 65χρονος παραγωγός κηπευτικών Μανόλης Αγαπουλάκης (Καντάφι) στην Ψαρή Φοράδα και στα Τέρτσα Βιάννου, εφαρμόζει μια πρωτοποριακή μέθοδο καλλιέργειας εξαγώγιμου αγγουριού, επιτυγχάνοντας να αυξήσει τον όγκο παραγωγής ανά στρέμμα γύρω στο 35% και κατά συνέπεια  και την πρόσοδο του ανά στρέμμα περίπου στο ίδιο υψηλό ποσοστό.

Αν ένας μέσος παραγωγός στην ίδια περιοχή, με τον κλασσικό τρόπο, καταφέρνει να έχει παραγωγή σε μια μόνο καλλιέργεια γύρω στους 20 τόνους αγγούρια το στρέμμα, ο Μανόλης Αγαπουλάκης με τη μέθοδο της καλλιέργειας σε στυλ κρεβατίνας, όπως το σταφύλι, μπορεί να φτάσει στους 30 τόνους το στρέμμα.

Η μέθοδος αυτή απαιτεί καλές θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις με περισσότερα σύρματα στις γραμμές παραγωγής, καλή γνώση στην ανάπτυξη και την δρομολόγηση του στελέχους και των βλαστών της αγγουριάς, και συνεχές αραίωμα των φύλλων, ώστε να περνά ο ήλιος και ο αέρας ανάμεσα τους για να πετύχουν αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που βλέπει κανείς όταν μπαίνει μέσα σε ένα τέτοια θερμοκήπιο που είναι σαν να μπαίνει σε ένα δάσος με αγγούρια.

«Πριν 14 χρόνια δοκιμάσαμε εδώ στην «Τσιτσίνα» της Ψαρής Φοράδας να εφαρμόσουμε αυτή τη μέθοδο χρησιμοποιώντας στην αρχή σπάγγους και αργότερα σύρματα που άντεχαν στο βάρος, για να αυξήσουμε την παραγωγή μας. Με τον τρόπο αυτό τα αγγούρια αερίζονται και λιάζονται καλύτερα,  ενώ γίνεται ευκολότερο και το ψέκασμα τους. Εδώ και 14 χρόνια η μέθοδος αυτή μας αποδίδει 35% περισσότερα προϊόντα. Αν με τον συνηθισμένο τρόπο καλλιέργειας παίρνουμε 20 τόνους το στρέμμα σε μια σαιζόν, με τη δική μου μέθοδο φτάνουμε τους 30 τόνους. Το σκεφτήκαμε πριν 14 χρόνια και το εφαρμόζουμε με τον εργάτη μου τον Ντίκο που είναι μαζί μου από τότε. Αυτή η μέθοδος απαιτεί εξειδικευμένους εργάτες.

Στην αρχή της σαιζόν κάνω ηλιακή απολύμανση, μετά προσθέτω στο έδαφος οργανική ουσία δηλαδή κοπριά ζώων και μετά φυτεύω τον Οκτώβριο και κρατώ μια  μόνο καλλιέργεια περίπου μέχρι το Πάσχα.

Το μυστικό μου εμένα είναι ότι, χρησιμοποιώ κοπριά και λίγα καλά λιπάσματα, ενώ το πλεονέκτημα που έχουμε εδώ όλοι  μας οι παραγωγοί, είναι ότι έχουμε καλό ζεστό κλίμα το χειμώνα και πάρα πολύ καλό νερό άρδευσης.

Τα τελευταία δυο χρόνια δεν κάνουμε δημοπρασίες αλλά εξαγάγουμε μόνοι  μας από την ομάδα παραγωγών που έχουμε τα προϊόντα μας στο εξωτερικό. Είμαστε 45 παραγωγοί στην ομάδα και καλλιεργούμε γύρω στα 500 στρέμματα αγγούρι. Κάθε μέρα συγκεντρώνουμε γύρω στις 4000 κλούβες αγγούρια. Πάμε καλά και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι», είπε στη «Νέα Κρήτη» ο κ. Μανόλης Αγαπουλάκης (Καντάφι).

Ο Αντριατίκ Λόγκα(Ντικο) είναι από την Αλβανία και εργάζεται εδώ και 14 χρόνια στα θερμοκήπια του Μανόλη Αγαπουλάκη, γι’ αυτό σήμερα είναι ο πιο ειδικός και ο πιο έμπιστος εργάτης που εφαρμόζει κατά γράμμα τη μέθοδο του εργοδότη του.

«Είμαι 14 χρόνια μαζί με τον Μανόλη Αγαπουλάκη και η συνεργασία μας είναι άριστη. Δουλεύουμε αυτή τη μέθοδο τόσα πολλά χρόνια και την ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί θέλει αφαίρεση των φύλλων συχνά  για να περνά ο ήλιος και ο αέρας,  και επίσης θέλει τακτικό κουτσομούρισμα στα παράκαβα της αγγουριάς γιατί με τον τρόπο που την απλώνουμε πάνω στα σύρματα του θερμοκηπίου,  το φυτό μπορεί να φθάσει μέχρι τα 5 μέτρα και έτσι βγάζει πολλούς πλάγιους βλαστούς. Εμείς έχουμε βρει το κόλπο να παίρνουμε το μέγιστο της παραγωγής κάθε χρόνο. Αυτή η μέθοδος απαιτεί πολλά εργατικά χέρια και δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια. Πάντως εγώ  είμαι πολύ ευχαριστημένος εδώ στην Ψαρή Φοράδα και με τη δουλειά και με τους ανθρώπους της περιοχής και γι’ αυτό είμαστε εδώ με τις οικογένειες μας», μας είπε ο έμπιστος Αλβανός εργάτης Αντριατίκ Λόγκα (Ντικο) που είναι 14 ολόκληρα χρόνια το δεξί χέρι του Μανόλη  Αγαπουλάκη (Καντάφι).

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

twelve + fifteen =