agios-miron

Ημέρα ιστορική, λαμπρά και χαρμόσυνος ανέτειλε σήμερα για το ακριτικό νησί των Αντικυθήρων, την εσχατιά αυτή του Επτανησιακού συμπλέγματος. Σήμερα που εορτάζει ο Πολιούχος και Προστάτης του νησιού μας, Άγιος Μύρων ο Ιερομάρτυς του 3ου μ. Χ. αιώνος, η εικόνα του οποίου βρέθηκε θαυματουργικά στον τόπο αυτό πριν πολλούς αιώνες. Σήμερα που τελούμε τα λαμπρά Θυρανοίξια της παλαιότατης αυτής Μονής, μετά τις επί 2 σχεδόν έτη εκ θεμελίων ανακαινιστικές εργασίες που εκτελέστηκαν με δαπάνη του φιλογενούς και φιλαγίου ζεύγους Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, οι οποίοι πλέον αξίως και δικαίως εντάσσονται στους Μεγάλους Ευεργέτες του νησιού μας.

Ήταν 15 Οκτωβρίου του 2018 όταν με κοινή επιστολή Δημάρχου και Μητροπολίτη, αιτηθήκαμε προς τον κ. Μαρτίνο την πραγματοποίηση αυτού του σπουδαίου έργου, για να λάβουμε την θετική απάντηση, στις 25 του ιδίου μήνα, δηλαδή μόλις 10 μέρες αργότερα. Στη συνέχεια έγινε η πλήρης αποτύπωση των χώρων, η αναλυτική και εκτενής μελέτη, οι απαραίτητες συνεννοήσεις με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα συνεργεία εγκαταστάθηκαν στο νησί στις 15 Νοεμβρίου 2020. Από τότε και μέχρι σήμερα, η κατασκευαστική εταιρεία του κ. Δουρίδα με τα συνεργεία της από τα Κύθηρα, έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, προκειμένου σήμερα να απολαμβάνουμε αυτό το μοναδικό για τα δεδομένα του νησιού αποτέλεσμα. Και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ένα τέτοιας έκτασης έργο σε ένα πολύ μικρό νησί όπως τα Αντικύθηρα, μόνο εύκολη υπόθεση δεν ήταν. Συχνές αλλαγές δρομολογίων, κυρίως κατά το χειμώνα, δύσκολες καιρικές συνθήκες, έλλειψη επαρκών χώρων διαμονής και όλα αυτά μέσα στα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Η κατασκευή του έργου αυτού ήταν μια πολύ δύσκολη εξίσωση για όλους τους εμπλεκόμενους αλλά με τις ευλογίες του Αγ. Μύρωνα ήχθη εις αίσιον πέρας.

Έχουμε λοιπόν ως Αντικυθήριοι κάθε λόγο για να νοιώθουμε σήμερα χαρά και συγκίνηση. Γιατί ο χώρος αυτός είναι η πνευματική Ακρόπολις του νησιού μας, είναι ο χώρος στον οποίον στρέφεται το βλέμμα κάθε Αντικυθήριου, είτε κατοικεί μόνιμα στο νησί, είτε στην Αθήνα, είτε στη μακρινή Αυστραλία, την Αμερική, τη Χιλή και την Αργεντινή. Αυτή τη στιγμή που εμείς εδώ πανηγυρίζουμε τον Προστάτη μας, οι απανταχού Γης Αντικυθήριοι έχουν στρέψει τη ματιά τους στο νησί και μέσω της ζωντανής μετάδοσης από το κανάλι ΙΟΝΙΑΝ, μετέχουν για πρώτη φορά από όλα τα πέρατα του κόσμου, σε αυτές τις συγκινητικές και μοναδικές στιγμές.

Αγάλλονται, όμως, σήμερα και πανηγυρίζουν και οι ψυχές των προγόνων μας, των Αντικυθηρίων που έχουν φύγει από τη ζωή και αυτή τη στιγμή στην ουράνια Εκκλησία τέρπονται για τα εδώ τελούμενα. Αιωνία η μνήμη τους.

Ο σημερινός εορτασμός και η προετοιμασία των Θυρανοιξίων, δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί εάν μια στρατιά ανθρώπων δεν εγκατέλειπε κάθε προσωπική ασχολία επί σχεδόν 1 μήνα προκειμένου να είναι σήμερα όλα έτοιμα. Η κατασκευαστική εταιρεία που έκανε αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των απαιτητικών εργασιών, οι κάτοικοι των Αντικυθήρων που ομοθυμαδόν συνέτρεξαν προσφέροντας κόπο, χρόνο και μόχθο, οι κτηνοτρόφοι του νησιού που συλλογικά και με χαρά προσέφεραν τον φετινό εορτασμό τιμώντας τον προστάτη τους, η Εκκλησιαστική Επιτροπή υπό τον πατέρα Αντώνιο που από το 1983 διακονεί ιερατικώς σε αυτή την εσχατιά της πατρίδας μας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας, ο Αστυνόμος και ο Γιατρός, οι φίλοι του νησιού μας από την Κίσσαμο που εργάστηκαν νύχτα και μέρα, οι γυναίκες του νησιού, ο συντηρητής του Τέμπλου και των Εικόνων κ. Μουστάκης που μας παρέδωσε αυτό το εξαίσιο αποτέλεσμα και ο εξ Αθηνών ορμώμενος πατήρ Μιχαήλ Σταθάκης που τόσο από την Αθήνα όσο και εδώ προετοίμασε με απόλυτη τάξη τα χρειώδη για την τελετή των Θυρανοιξίων και της εκπλύσεως και ενδύσεως της Αγίας  Τραπέζης. Όλες και όλους ευχαριστώ θερμά. Ευχαριστώ επίσης, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας – προσωπικά τον Υφυπουργό κ. Κατσαφάδο – και την ηγεσία του Λ.Σ. για την σημερινή τιμητική τους παρουσία, αλλά και τον Βουλευτή μας τον κ. Μανωλάκο που βρίσκεται σήμερα εδώ, τον συνάδελφο Δήμαρχο Καλλιθέας και Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Κάρναβο, κατά το ήμισυ Αντικυθήριο που πάντα τιμά το νησί μας αλλά και το Δήμο μου με την αγάπη του, το κανάλι ΙΟΝΙΑΝ που μεταδίδει από χτες τα εδώ τελούμενα για πρώτη φορά, καθώς και την εκλεκτή βυζαντινή μας χορωδία υπό τον Πρωτοψάλτη κ. Ιωάννη Τσούνη, που από το έτος 2000 ανελλιπώς λαμπρύνει τον εορτασμό του Αγ. Μύρωνος. Αν κάποιον ξέχασα ζητώ συγνώμη. Όλοι θα αναφερθούν αναλυτικά σε σχετική δημοσίευση από αύριο.

Πέρα, όμως, από τις καθαυτές εργασίες της ανακαίνισης, το έργο αυτό μας προσέφερε και κάτι ακόμα πιο πολύτιμο. Σημαντικές και άγνωστες μέχρι σήμερα ιστορικές πληροφορίες, όπως η χρονολογία 1693 πάνω από την εξώθυρα του αυλόγυρου αλλά και η ανακάλυψη τμήματος του αρχικού χτιστού τέμπλου του Ναού με ζωγραφική επιφάνεια του πρώιμου 14ου αιώνα, ακριβώς πίσω από την εικόνα του Τιμίου Προδρόμου. Όλα αυτά, μαζί με πολλές ακόμα ιστορικές πληροφορίες, θα ενσωματωθούν στην 2η έκδοση του ιστορικού και της Ακολουθίας του Αγ. Μύρωνος ευελπιστώ στον επόμενο χρόνο.

Αφήνω για το τέλος το σημαντικότερο, στρέφοντας τη σκέψη μου τόσο στον οικείο Μητροπολίτη όσο και στον κ. Μαρτίνο υπό την ιδιότητά του ως Πολιτικού Διοικητού και Αγίου Όρους. Ο χώρος αυτός έχει μοναστική παράδοση παλαιόθεν και μέχρι τη δεκαετία του 1950 όταν εγκαταβίωσαν εδώ οι 2 τελευταίες μοναχές. Αυτή η παράδοση πρέπει να συνεχιστεί, τόσο για λόγους πνευματικούς όσο και πρακτικούς, αφού όλες αυτές οι υποδομές που δημιουργήθηκαν χρειάζονται συντήρηση, καθημερινή εποπτεία και κυρίως φροντίδα. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εγκατάσταση μιας μικρής αδελφότητας που με κύριο έργο την προσευχή και την πνευματική οικοδομή του νησιού, θα δώσει αληθινή πνοή στον τόπο μας, θα δημιουργήσει επισκεψιμότητα θρησκευτικού τουρισμού και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αποτροπή του κινδύνου ερήμωσης των Αντικυθήρων που δυστυχώς είναι ορατός. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν ερημώσει περισσότερα από 60 μικρά ελληνικά νησιά. Ας μην είναι αυτή η μοίρα των Αντικυθήρων.

Πριν λίγες ημέρες με ρώτησε κάποιος αν πίστευα ποτέ ότι ένα τόσο σπουδαίο έργο ανακαίνισης θα γινόταν στον χώρο αυτό. Απάντησα ναι, το περίμενα, ήμουν σίγουρος από ετών ότι ο χώρος αυτός θα εξυψωθεί. Δεν γνώριζα ούτε τον τρόπο ούτε τον αίτιο, ήμουν βέβαιος, όμως, για το αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, σήμερα μπορώ να πω πλέον ενσυνείδητα, περαίνοντας τις σκέψεις μου, το «νυν απολύεις τον δούλον σου».

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eighteen − two =