o-erdogan-thelei-na-allaxei-tin-geografia-tis-mesogeiou

«Επέστρεψε η λογική της αυτοκρατορίας», πανηγυρίζει ο διευθυντής της Yeni Safak Ιμπραήμ Καραγκιούλ σχολιάζοντας την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. Μια επίσκεψη προκλητική από κάθε άποψη, καθώς ο Ερντογάν θέλησε με αυτό τον τρόπο να «τιμήσει» την 47η επέτειο της  εισβολής του Αττίλα στη Μεγαλόνησο.

«Η Τουρκία σχεδιάζει μια νέα γεωγραφία», γράφει με μπόλικη δόση μεγαλομανίας και αλαζονείας ο Τούρκος δημοσιογράφος. «Από την Κεντρική και τη Βόρεια Αφρική ως τον Περσικό Κόλπο από τα Βαλκάνια έως την Κασπία από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Νότια Ασία τα «δακτυλικά αποτυπώματα» της Τουρκίας γίνονται αισθητά παντού…Η Τουρκία δεν θα σταματήσει… Ακόμη και οι μικρότερες κινήσεις, είναι σχεδιασμένες για να ολοκληρώσουν αυτόν τον μεγάλο υπολογισμό. Έχοντας δημιουργήσει μια κυρίαρχη παρουσία στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία και αναστρέφοντας τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, η Τουρκία κάνει εξαιρετικά γεωπολιτικά βήματα σε μια τεράστια γεωγραφία. Κάθε κίνηση, κάθε πρωτοβουλία, κάθε συμμαχία ή διάσπαση γίνεται με καλά μελετημένα, καλά σχεδιασμένα βήματα. Ακόμα και εκείνα  τα βήματα που φαίνονται λαϊκίστικα, κρύβουν έναν  υπολογισμό πίσω τους»,  λέει ο διευθυντής της Yeni Safak που διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει άλλωστε πως ακολουθεί κατά γράμμα αυτόν τον «σχεδιασμό», σε πείσμα όλων εκείνων που βλέπουν απλώς το «δένδρο» και όχι το «δάσος». Που πιστεύουν ανόητα ότι μπορούν να πείσουν τον Ερντογάν να ακολουθήσει σχέσεις καλής γειτονίας. Ούτε καν την υποτιθέμενη συμφωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σεβάστηκε για  ένα ήσυχο καλοκαίρι προκειμένου να μην πληγεί ο τουρισμός και στις δύο χώρες. Στην καρδιά του καλοκαιριού, έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ ζητώντας την «αποστρατιωτικοποίηση» ελληνικών νησιών ! Την ίδια ώρα που θριαμβολογεί για την εισβολή του Αττίλα και δηλώνει έτοιμος να επεκτείνει την νέο-αποικιακή του πολιτική σε όλη την περιοχή. Και στο Αιγαίο φυσικά.

Πανηγυρίζουν για την πανδημία στη Μύκονο

Πώς βλέπει το καθεστώς Ερντογάν την «καλή γειτονία»; Τουρκικές εφημερίδες πανηγυρίζουν για την έξαρση της πανδημίας σε ελληνικά νησιά και ειδικά στη Μύκονο. «Είναι ευκαιρία να έλθουν οι ξένοι τουρίστες στην Τουρκία», γράφει ανερυθρίαστα η εφημερίδα «Turkiye», υπενθυμίζοντας ότι τέσσερα εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το κοσμοπολίτικο νησί. «Η πόρτα μας είναι ανοικτή σε όλους τους τουρίστες», προσθέτει η τουρκική εφημερίδα τονίζοντας ότι η τουρκική τουριστική βιομηχανία …τρίβει τα χέρια της για την εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Οι Τούρκοι επαγγελματίες του τουρισμού, δηλώνουν ότι η καραντίνα σε ελληνικά νησιά θα ωφελήσει σοβαρά την Τουρκία. Εκατομμύρια τουρίστες που δεν μπορούν να πάνε στην Ελλάδα ή να κάνουν κρατήσεις, θα έρθουν στην Τουρκία», γράφει προκλητικά η τουρκική εφημερίδα . Επικαλούμενη μάλιστα τον Σουρούρι Τσοραμπατίρ πρόεδρο της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (TÜROFED), η Turkiye ισχυρίζεται ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει …πρόβλημα με την πανδημία. Και ας βράζει η Γείτων από τα κρούσματα της πανδημίας… Ελάχιστα ενδιαφέρει το καθεστώς Ερντογάν  αφού μπορεί και διοχετεύει  αναληθή στοιχεία… Παλιά του τέχνη κόσκινο. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει γίνει εξπέρ πλέον στο να ξεπερνά την σκληρή πραγματικότητα στο εσωτερικό της χώρας του με αλαζονικές εμφανίσεις στο εξωτερικό. Από την περασμένη Παρασκευή που ανακοίνωσε ότι θα εξαγγείλει «καλά νέα» κατά την επίσκεψή του στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο ο Ερντογάν άλλαξε την ατζέντα στην Τουρκία. Με τη βοήθεια φυσικά των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση στη συντριπτική τους πλειοψηφία μέσων ενημέρωσης.

Ο νέος «κατακτητής»

Φιλοκυβερνητικές εφημερίδες παρουσιάζουν τον Ερντογάν ως τον νέο «κατακτητή». Όπως λέει επικριτικά ο τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, «ακριβώς 47 χρόνια μετά την εισβολή, στην Τουρκία  υπάρχει ξανά ο ενθουσιασμός της κατάκτησης. Όλη η Τουρκία, από τους  Ισλαμιστές ως τους σοσιαλδημοκράτες, έχει ρίξει και πάλι τα βλέμματα της στην Κύπρο. Αλλά αυτή τη φορά είναι μια διαφορετική προσπάθεια κατάκτησης. Η Άγκυρα επιχειρεί να θέσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα  υπό πλήρη έλεγχο. Μόνο που ακόμη και εκείνοι οι Τουρκοκύπριοι που χειροκρότησαν την πρώτη «κατάκτηση», αυτή τη φορά επαναστατούν. Επειδή κατανοούν ότι πρόκειται για υπαρξιακό πλέον θέμα. Αν θα ζήσουν ή όχι όπως είχε πει και ο Άμλετ», τονίζει ο τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής.

Γύρισαν την πλάτη

Τα δημοκρατικά τουρκοκυπριακά κόμματα στην κατεχόμενη  βόρεια Κύπρο, γύρισαν άλλωστε  την πλάτη στον  Ερντογάν. Τα  αντιπολιτευόμενα κόμματα CTP και TDP,  μποϊκοτάρισαν την ομιλία Ερντογάν στο λεγόμενο «κοινοβούλιο». Ο Τουρκοκύπριος πρώην  ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος είχε υποστηριχθεί από τον Ερντογάν στη διαδικασία του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν το 2004, ενέκρινε επίσης την απόφαση για το μποϊκοτάζ. Το ίδιο και ο τέως ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Οι δημοκράτες Τουρκοκύπριοι βλέπουν πλέον, ότι μετά την εκλογή του αχυράνθρωπου του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ, έχει ενισχυθεί η «κατάκτηση» του ψευδοκράτους από την Αγκυρα.

«Ο Ερντογάν παίρνει όλες τις αποφάσεις σχετικά με την Κύπρο και δεν αφήνει στον Τατάρ παρά τον ρόλο του διαχειριστή» γράφει στην εφημερίδα Duvar, o τούρκος δημοσιογράφος Φεχίμ Ταστεκίν . Και όχι μόνο!  Διαδοχικά οι κυβερνήσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας αντιμετώπισαν τη βόρεια Κύπρο  ως «ζώνη ελεύθερου εγκλήματος με τη βοήθεια της μαφίας. Ο εξόριστος αρχιμαφιόζος, Σεντάτ Πεκέρ, αποκάλυψε επίσης μερικά από αυτά τα γεγονότα. Ο Ερντογάν, όχι μόνο πολλαπλασίασε αυτές τις σχέσεις αλλά αλλάζει επίσης και τη μορφή, δίνοντας στους οπαδούς του μια αίσθηση «νέας κατάκτησης», τονίζει ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Ο Ιμπραήμ Καραγκιούλ της Yeni Safak ονειρεύεται μάλιστα μια «Τουρκική ναυτική βάση στην Αμμόχωστο» ώστε –όπως λέει- «το τουρκικό ναυτικό το οποίο έχει σχεδόν πλήρη κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο θα γίνει το πιο ισχυρό στη Μεσόγειο. Θα είναι η ακαταμάχητη δύναμη της Μεσογείου. Το μυαλό της  αυτοκρατορίας επέστρεψε», θριαμβολογεί αλαζονικά ο Τούρκος δημοσιογράφος εκφράζοντας με κυνικό και αλαζονικό τρόπο τα σχέδια του καθεστώτος Ερντογάν.

Η Αννέτα Βέμπερ, ειδική απεσταλμένη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κέρας της Αφρικής, προειδοποιεί ότι «ο Ερντογάν προσπαθεί να ανοικοδομήσει μια  αυτοκρατορία να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία». Οι νέες φιλοδοξίες της  εξωτερικής πολιτικής Ερντογάν, μπορούν να φανούν στην αφρικανική ήπειρο. Η Σομαλία είναι ο σημαντικότερος αφρικανικός εταίρος της Τουρκίας, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι: η Αιθιοπία και η Κένυα η Σενεγάλη στην άλλη άκρη η Νότια Αφρική η Γκάνα και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για να αναφέρουμε μερικές  μόνο χώρες . Η Άγκυρα  βλέπει την Αφρική ως« ήπειρο ευκαιριών ». Το 2002 ο όγκος συναλλαγών της Τουρκίας με την Αφρική ήταν περίπου 55 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι το 2019 ένα έτος πριν από την πανδημία της κορώνας είχε αυξηθεί πέντε φορές.

Η Τουρκία συνοδεύει την εμπορική επίθεση με την επέκταση του διπλωματικού της δικτύου: ο αριθμός των πρεσβειών της υπερδιπλασιάστηκε σε 44 τα τελευταία χρόνια.

Αναμφίβολα, όπως λέει  ο Ιταλός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Γένοβα Φεντερίκο Ντονέλι, «δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε όσα λέει η Τουρκία. Ορισμένα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης προσπαθούν, φυσικά στη ρητορική τους, να απεικονίσουν την Τουρκία ως σοβαρό ανταγωνιστή για την επιρροή της Κίνας ή της Γαλλίας στην αφρικανική ήπειρο, αλλά αυτό είναι υπερβολικό», τονίζει ο Ντονέλι .

Είναι σαφές όμως, ότι για την Ευρώπη η σημασία της Αφρικής έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι πρώην αποικίες έχουν απελευθερωθεί  όλο και περισσότερο από την Ευρώπη. Οι αφρικανικές χώρες αναζητούν τώρα συνεργάτες σε όλο τον κόσμο που θα τους κάνουν τις πιο ελκυστικές προσφορές. Αυτό ισχύει για την Κίνα εδώ και πολύ καιρό και όλο και περισσότερο για τη Ρωσία και την Τουρκία. Και φαίνεται ότι η Αγκυρα θέλει την Κύπρο ως βάση για τα νέο-αποικιακά σχέδιά της. Σε πρώτη φάση την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο αλλά  η αλαζονική «κατακτητική» διάθεση δεν πρόκειται να σταματήσει εθελοντικά. Με την πολιτική του κατευνασμού απλώς ανοίγουν την όρεξη του Σουλτάνου.

Του Μιχάλη Ψύλου

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

5 × one =