Στο πλαίσιο των αντιπλημμυρικών έργων που πραγματοποιούνται στην Αττική, ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς πραγματοποίησε σήμερα αυτοψία στο ρέμα του Ποδονίφτη, με αφορμή την έναρξη των εργασιών καθαρισμού των κλειστών τμημάτων του ρέματος. Η συγκεκριμένη παρέμβαση έχει στόχο την ενίσχυση της παροχετευτικότητας του ρέματος, απομακρύνοντας φερτά υλικά και αυτοφυή βλάστηση, κάτι που αναμένεται να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων στις γειτονικές περιοχές.
Οι εργασίες αφορούν τους Δήμους Πεντέλης, Βριλησσίων, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Φιλοθέης – Ψυχικού και Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, με τον κ. Χαρδαλιά να δηλώνει πως οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν κομβικό βήμα για την πρόληψη πλημμυρών στην περιοχή. Ο καθαρισμός των κλειστών τμημάτων του Ποδονίφτη αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει ο καθαρισμός στο ανοικτό τμήμα του από τα διοικητικά όρια του Δήμου Πεντέλης.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, τόνισε τη σημασία των συστηματικών ενεργειών για την προστασία των πολιτών:
«Στην Περιφέρεια Αττικής αποδεικνύουμε ότι εργαζόμαστε συστηματικά για την προστασία των πολιτών. Οι σημερινές εργασίες καθαρισμού στα πλακοσκεπή τμήματα του Ποδονίφτη, ενός από τους σημαντικότερους υδάτινους πόρους του λεκανοπεδίου, έχουν ως κύριο στόχο την αποκατάσταση της ροής και τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν με το συγκεκριμένο ρέμα».
Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε πως η σημερινή παρέμβαση στον Ποδονίφτη δεν είναι μια μεμονωμένη ενέργεια, αλλά μέρος μιας συνολικής στρατηγικής της Περιφέρειας που αφορά τον καθαρισμό ποταμών και ρεμάτων σε όλη την Αττική. Όπως δήλωσε, η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής προχωρά σε διάφορα σημεία ταυτόχρονα:
«Όταν βρέθηκα πριν από 10 ημέρες στον Κηφισό για να έχω μια πλήρη εικόνα της επιχείρησης καθαρισμού των πλακοσκεπών τμημάτων εκεί, είχα πει πως αυτή ήταν μόνο η αρχή και πως θα προχωρούσαμε άμεσα σε αντίστοιχες ενέργειες και στα υπόλοιπα ποτάμια και ρέματα, χωρίς να μας πτοούν οι όποιες τεχνικές δυσκολίες. Θα προχωρήσουμε με την Πικροδάφνη, θα προχωρήσουμε με τον Ιλισό, θα προχωρήσουμε με τον Βριλησσό και θα παρεμβαίνουμε σε κάθε περιοχή που υπάρχει ανάγκη».
Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης για την επιτυχία των παρεμβάσεων, αναγνωρίζοντας το ρόλο των δημάρχων και των τοπικών αρχών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων:
«Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, γιατί οι δήμαρχοι είναι εκείνοι που βρίσκονται καθημερινά κοντά στα προβλήματα, εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα την πόλη τους από οποιονδήποτε άλλο και νομίζω ότι η προσπάθεια αυτή θα έχει συνέχεια. Αξία έχει να είμαστε χρήσιμοι, να είμαστε στο πεδίο και σε συνεργασία με τους δημάρχους μας, όπως εδώ με τον Δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, και τους ανθρώπους κοινωνίας να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις».
Παράλληλα με τους καθαρισμούς, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν σημειακές παρεμβάσεις όπου χρειάζεται, προκειμένου η Αττική να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται. Ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι οι καθαρισμοί δεν θα είναι περιστασιακοί, αλλά θα γίνονται σε τακτική βάση, ώστε να αποφεύγεται η επανάληψη των πλημμυρικών φαινομένων:
«Κάθε χρόνο από ‘δω και πέρα θα κάνουμε το αυτονόητο, θα καθαρίζουμε ρέματα και ποτάμια που έμεναν ασυντήρητα. Θα τα εντάσσουμε σε εργολαβίες. Δεν θα τα καθαρίσουμε φέτος και θα περιμένουμε να περάσουν δεκαετίες για να επιληφθούμε και πάλι, όπως συνέβαινε παλαιότερα».
Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε την αρωγή της πολιτείας, επισημαίνοντας πως, αν και η Περιφέρεια έχει την ευθύνη για τα ρέματα, χρειάζεται και τους απαραίτητους πόρους για να ολοκληρώσει αποτελεσματικά τα έργα αυτά. Η αυτοψία συνοδεύτηκε από την παρουσία τοπικών αξιωματούχων και στελεχών της Περιφέρειας, ενώ οι εργασίες καθαρισμού συνεχίζονται με στόχο την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλες τις ευαίσθητες περιοχές της Αττικής.