λοχνες

Στον τόπο μας, το νερό δεν είναι απλώς ένα πολύτιμο αγαθό· είναι ένα μυθικό πλάσμα, όπως ο Μονόκερος ή το Τέρας του Λοχ Νες. Ακούς για αυτό, μιλούν για αυτό, αλλά σπάνια το βλέπεις στη βρύση σου. Αν είσαι αρκετά τυχερός για να ζεις σε κάποια από τις «προνομιούχες» περιοχές όπως στα Αλοϊζιάνικα, τα Κυπριωτιάνικα, τα Φριλιγκιάνικα ή τα Καστρισιάνικα, μπορείς να το απολαύσεις για λίγες ώρες, αλλά μην κάνεις το λάθος να το θεωρήσεις δεδομένο. Στην επόμενη διακοπή, μπορεί να ξυπνήσεις και να βρεις τη βρύση σου ξηρή σαν τη Σαχάρα…

Αλλά μην ανησυχείτε, αγαπητοί συμπολίτες. Το νερό υπάρχει! Είναι εκεί έξω, κρυμμένο στους σωλήνες, περιμένοντας τη στιγμή που θα μπορέσει να ξεχυθεί θριαμβευτικά στα σπίτια μας, προτού ξανά εξαφανιστεί με την ταχύτητα ενός καλοκαιρινού μπουρινιού… Οι διακοπές υδροδότησης έχουν γίνει πλέον μια καθημερινή ρουτίνα, σαν να είναι μέρος της κουλτούρας μας. Κάποιοι μάλιστα, πιστεύουν ότι αυτές οι διακοπές είναι μια μοναδική ευκαιρία για να ανακαλύψουμε τις χαρές της στέρησης, να ενωθούμε με τη φύση και να ξαναβρούμε την αρχέγονη μας σχέση με το περιβάλλον! Τι καλύτερο από το να συλλέγεις νερό βροχής ή να σκάβεις πηγάδια στον κήπο σου, έτσι για να δεις ποιο είναι το όριό σου;

Και φυσικά, δεν μπορούμε να παραλείψουμε την εργατική ηγεσία του Δήμου, που είναι πάντα σε επιφυλακή για να «αποκαταστήσουν» τις βλάβες. Είναι τόσο αφοσιωμένοι στη δουλειά τους που έχουν γίνει πραγματικοί ειδικοί στο να κλείνουν την υδροδότηση σε ολόκληρους οικισμούς με προειδοποίηση και να επαναφέρουν το νερό με τη μαεστρία και τη δεξιοτεχνία ενός μάγου. Βλάβη στον κεντρικό αγωγό; Κανένα πρόβλημα, κλείνουμε την υδροδότηση για μερικές ώρες ή, αν είμαστε τυχεροί, για όλη την ημέρα! Και για όσους τολμούν να διαμαρτυρηθούν, υπάρχει πάντα η προειδοποίηση: «Ζητούμε συγνώμη για την ταλαιπωρία».

Ευτυχώς, οι κάτοικοι των Κυθήρων είναι ανθεκτικοί. Έχουν μάθει να εκτιμούν τη στιγμή που το νερό ρέει, να γεμίζουν βιαστικά μπουκάλια, κατσαρόλες, και κουβάδες πριν εξαφανιστεί ξανά. Το νερό, βλέπετε, είναι σαν τον χρυσό — όταν το έχεις, το εκμεταλλεύεσαι στο έπακρο.

Ναι, αγαπητοί φίλοι, νερό υπάρχει! Απλώς πρέπει να έχεις το σωστό timing, την κατάλληλη στρατηγική αποθήκευσης, και φυσικά, την υπομονή ενός Αγίου. Και αν όλα τα άλλα αποτύχουν, μπορείς πάντα να ευχηθείς για μια καλή βροχή. Άλλωστε, σε αυτό το νησί, ποτέ δεν ξέρεις τι θα φέρει η επόμενη μέρα.


Καστελάνης

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × three =