Ο Ρίσι Σούνακ, πρώην υπουργός Οικονομικών, θα διαδεχθεί τη Λιζ Τρας στη θέση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, καθώς η Πένυ Μόρντοντ αποσύρθηκε λίγο πριν από την λήξη της προθεσμίας από την κούρσα της διαδοχής.

Το μήνυμα της Πένυ Μόρντοντ

Η Μόρντοντ σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για ιστορική απόφαση, δήλωσε υπερήφανη για την εκστρατεία της και ευχαρίστησε όλους όσους την στήριξαν στην υποψηφιότητά της.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση της Πένυ Μόρντοντ

«Το κόμμα μας είναι τα μέλη μας. Είτε είμαστε εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, είτε ακτιβιστές, είτε χρηματοδότες, είτε υποστηρικτές. Όλοι μας έχουμε ένα μερίδιο στο ποιος είναι ο ηγέτης μας.

Αυτές είναι πρωτοφανείς στιγμές. Παρά το συμπιεσμένο χρονοδιάγραμμα για την ηγεσία, είναι σαφές ότι οι συνάδελφοι θεωρούν ότι χρειαζόμαστε βεβαιότητα σήμερα. Πήραν αυτή την απόφαση με καλή πίστη για το καλό της χώρας.

Τα μέλη πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρόταση αυτή έχει ελεγχθεί δίκαια και διεξοδικά από τη συμφωνημένη διαδικασία.

Ως αποτέλεσμα, έχουμε πλέον επιλέξει τον επόμενο πρωθυπουργό μας. Η απόφαση αυτή είναι ιστορική και δείχνει, για άλλη μια φορά, την ποικιλομορφία και το ταλέντο του κόμματός μας. Ο Ρίσι έχει την πλήρη υποστήριξή μου.

Είμαι υπερήφανος για την εκστρατεία που κάναμε και ευγνώμων σε όλους εκείνους, σε όλες τις πλευρές του κόμματός μας, που με υποστήριξαν. Όλοι μας οφείλουμε στη χώρα, ο ένας στον άλλον και στον Rishi να ενωθούμε και να εργαστούμε μαζί για το καλό του έθνους. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει».

Ποιος είναι ο Ρίσι Σούνακ

Ο 42χρονος, γίνεται  ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας με καταγωγή από τη Νότια Ασία. Γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας από γονείς ινδικής καταγωγής που είχαν μεταναστεύσει από την Ανατολική Αφρική στο Ηνωμένο Βασίλειο και εξαιτίας της θητείας του στο βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, οι αγορές φαίνεται ότι τον βλέπουν με πολύ πιο «ευνοϊκό μάτι» σε σχέση με την προκάτοχό του.

«Είναι απολύτως σαφές ότι ο Ρίσι Σούνακ έχει αυτό που χρειάζεται για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε – είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ηγηθεί του κόμματός μας», δήλωσε ο πρώην υπουργός Σάτζιντ Τζάβιντ στην ανακοίνωση της υποστήριξής του προς το πρόσωπο του Σούνακ, ατάκα που δείχνει και την ισχυρότερη τάση στο εσωτερικό του συντηρητικότερου κόμματος, το οποίο αντιμετωπίζει μία δημοσκοπική καταστροφή με το Εργατικό Κόμμα να πιέζει ασφυκτικά για εκλογές.

«Έχει το ταλέντο, την ακεραιότητα και την ταπεινότητα κάτι που απαιτείται για να μας προσφέρει ένα νέο ξεκίνημα και ένα σταθερό χέρι», έγραψε στο Twitter ο συντηρητικός Γκάβιν Γουίλιαμσον, ενώ άλλοι χαιρέτισαν την «ικανότητα» και την «οικονομική διορατικότητα» του Σούνακ.

Οι υποστηρικτές του επισημαίνουν ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης αναμέτρησης για την ηγεσία εναντίον της  Τρας το καλοκαίρι, η υποψηφιότητά του έλαβε τη μεγαλύτερη υποστήριξη από τους κοινοβουλευτικούς συναδέλφους του. Και πολλές από τις οικονομικές του ιδέες αποδείχθηκαν διορατικές.

Δεν είναι όλοι τόσο ενθουσιασμένοι

Οι επικριτές του  από την άλλη πλευρά υποστηρίζουν ότι πρόδωσε τον Τζόνσον, τον προηγούμενο επικεφαλής του κόμματος, όταν παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών στις αρχές Ιουλίου. Αυτή του η πράξη οδήγησε στην κατάρρευση του υπουργικού συμβουλίου αμέσως μετά και στη συνέχεια στην πτώση του Τζόνσον.

Ο Σούνακ ξεκίνησε την επίσημη προεκλογική του εκστρατεία με μια δήλωση ότι η «διόρθωση της οικονομίας» είναι η προτεραιότητά του, αλλά δεν έδωσε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης ή επίσημο μανιφέστο.

Το βιογραφικό του και ο γάμος με την ζάμπλουτη κληρονόμο

Ο Σούνακ σπούδασε σε ένα από τα πιο φημισμένα ιδιωτικά σχολεία της Βρετανίας, όπως και ο Τζόνσον, και έχει ένα λαμπρό βιογραφικό, με πτυχία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και μια θητεία στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Είναι ένας από τους πλουσιότερους Βρετανούς πολιτικούς, είναι παντρεμένος με την Ινδή κληρονόμο τεχνολογίας Ακσάτα Μέρθι, οι φορολογικές υποθέσεις της οποίας προκάλεσαν στον πρώην υπουργό Οικονομικών πολιτική δυσφορία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την ηγεσία το καλοκαίρι.

Και ένα βιντεοκλίπ από ένα ντοκιμαντέρ του BBC του 2007, στο οποίο ο Σουνάκ υποστηρίζει ότι «δεν έχει φίλους από την εργατική τάξη», το οποίο τις τελευταίες ώρες κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, καθώς δεν είναι λίγοι οι Βρετανοί ψηφοφόροι που αποδοκιμάζουν τους Συντηρητικούς υποψηφίους που προέρχονται από την ανώτερη τάξη.

Παρ’ όλα αυτά, παραμένει δημοφιλής μεταξύ των πολιτικών του κόμματός του, αν και τα πηγαίνει λιγότερο καλά μεταξύ των εθνικών μελών του Συντηρητικού Κόμματος, τα οποία τον Σεπτέμβριο τάχθηκαν υπέρ της Τρας με 57,4% έναντι 42,6%.

Στήριξη στο Black Lives Matter και στην ινδουιστική του πίστη

Μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία στη Μινεάπολη των ΗΠΑ και το κίνημα Black Lives Matter που σάρωσε μεγάλο μέρος του κόσμου το 2020, ο Σούνακ μίλησε για τον ρατσισμό που αντιμετώπισε στη δημόσια ζωή και για τους αγώνες που ξεπέρασε η οικογένειά του ως μετανάστες στη Βρετανία. Έχει επίσης υπερασπιστεί δημόσια την ινδουιστική του πίστη, ορκιζόμενος σε ένα σεβαστό ινδουιστικό κείμενο, την Μπαγκαβάντ Γκίτα, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Για τους υποστηρικτές του, ο Σούνακ είναι ένα σταθερό χέρι στο τιμόνι της οικονομίας, καθώς είχε προβλέψει με απόλυτη επιτυχία την κρίση της αγοράς που προκλήθηκε από τις πολιτικές της Τρας , όταν αυτή μείωσε τους φόρους και έστειλε τη βρετανική λίρα σε πτώση. Αποκάλεσε τις προτεινόμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Τρας «οικονομικά παραμύθια» πριν αναλάβει τα καθήκοντά της, μια εκτίμηση που είναι πιθανό να προσδώσει αξιοπιστία στην εικόνα της δημοσιονομικής του υπευθυνότητας.

Η σύνδεση με το σκάνδαλο Partygate

Μια μαύρη κηλίδα στο μητρώο του, ωστόσο, αποτελεί η σύνδεσή του με το σκάνδαλο «Partygate» που ανέτρεψε την κυβέρνηση Τζόνσον. Όπως και το αφεντικό του, ο Σούνακ είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο από την αστυνομία ενώ βρισκόταν στο αξίωμα επειδή συμμετείχε σε πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία, ενώ οι Βρετανοί βρίσκονταν υπό αυστηρούς περιορισμούς αποκλεισμού από τον κορονοϊό που είχε επιβάλει η κυβέρνηση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αιχμή του δόρατος τους Εργατικούς, ζητούν γενικές εκλογές, ώστε το κοινό της Βρετανία να επιλέξει  ποιος θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

2 × 1 =