park for dogs

Σε μια εποχή όπου οι κακοποιήσεις ζώων εμφανίζονται όλο και πιο συχνά με όλο και πιο σοκαριστικό τρόπο, ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας δείχνει την ευαισθησία του και φροντίζει για τους τετράποδους «δημότες» του. Ένα πανέμορφο και περιφραγμένο πάρκο σκύλων δημιουργήθηκε στη Νέα Χαλκηδόνα, ενώ ήδη υπάρχει σχεδιασμός και για δεύτερο, στα βόρεια της πόλης, ώστε να καλύπτει και την άλλη δημοτική κοινότητα.

Η δημοτική Αρχή βρήκε τον κατάλληλο χώρο επί της οδού Δωδεκανήσου και οι εργασίες έγιναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου διαμόρφωσε το παρκάκι με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ζώων συντροφιάς. Καλαίσθητο, περιφραγμένο για ασφάλεια και σε φυσικό περιβάλλον, με τάπητα και χώμα, με βρύσες και μεταλλικά βαθιά πιατάκια για νερό, με καλαθάκια, με τον κατάλληλο φωτισμό, αλλά και με ειδικές ξύλινες κατασκευές, οι οποίες πέρα από τη βόλτα βοηθούν στην άσκηση και στο παιχνίδι.

Ήδη το πάρκο σκύλων στη Νέα Χαλκηδόνα, άνοιξε τις πόρτες του από την περασμένη εβδομάδα, όταν έγιναν και τα εγκαίνια και αμέσως προσέλκυσε τους κατοίκους. Η είσοδος είναι φυσικά ελεύθερη για όλους τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, ενώ αναρτήθηκαν και οι κανόνες λειτουργίας, ώστε να φροντίσουν οι επισκέπτες να παραμείνει το πάρκο ασφαλές, ήσυχο για την περιοχή και κυρίως καθαρό. Ο χώρος έχει χωριστεί σε δύο μέρη, όπου ο ένας προσφέρεται για μεγαλόσωμους σκύλους και ο άλλος για πιο μικρόσωμους, κάνοντας έτσι το πάρκο ακόμη πιο λειτουργικό.

«Είναι η δική μας ευαισθησία, πέρα φυσικά από το γενικότερο κλίμα φιλοζωΐας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιάννης Βούρος και εξιστορεί το πώς κατέληξαν σε αυτή την πρωτοβουλία: «Ουσιαστικά οδηγηθήκαμε σε αυτό από μια τελεσίδικη απόφαση, η οποία υπήρχε από το 2009 και υποχρέωνε το φιλοζωϊκό σωματείο της πόλης να φύγει από το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Όμως, στη συνέχεια δεν είχε γίνει κάτι και είχε παγώσει το θέμα. Όταν αναλάβαμε εμείς, ήρθε ένα έγγραφο, που επανάφερε το ζήτημα και με απειλή μεγάλου προστίμου. Έτσι, μπήκαμε σε αυτή τη λογική και σε συνεννόηση με τον υφυπουργό κ. Αμυρά, αναζητήσαμε και δημιουργήσαμε τον χώρο για το φιλοζωϊκό σωματείο της πόλης και είναι σαν εξοχή για τα ζώα. Εκεί υπάρχει ειδικός χώρος και για τις γάτες και σε 2 με 3 εβδομάδες θα είναι έτοιμος κι αυτός.

Παράλληλα λοιπόν με αυτή την ιστορία, θελήσαμε να δημιουργήσουμε κι έναν άλλο χώρο, που θα εξυπηρετεί τα ζώα συντροφιάς κι έτσι προχωρήσαμε στη δημιουργία του πάρκου σκύλων».

Πάνω σε αυτό, ο κ. Βούρος λέει: «Είναι ένας ιδανικός χώρος για τους τετράποδους φίλους μας, μέσα στο φυσικό περιβάλλον, οριοθετημένος και ασφαλής. Διαθέτει βρύσες, καλαθάκια, έχει τον κατάλληλο φωτισμό και ξύλινες κατασκευές. Είναι χωρισμένος στα δύο, το ένα μέρος για τα πιο μεγαλόσωμα σκυλιά και το άλλο μέρος για τα μικρόσωμα. Το πάρκο προσφέρεται λοιπόν για τη βόλτα τους, το παιχνίδι τους, την άσκηση και την επικοινωνία μεταξύ τους. Ήταν μια δέσμευσή μας και την υλοποιήσαμε. Εν τέλει το αυτονόητο κάνουμε. Στην είσοδο υπάρχουν οι κανόνες λειτουργίας, που θα πρέπει να τηρούνται. Εδώ είναι και η βοήθεια των δημοτών, γιατί χρειάζεται και η δική τους βοήθεια, να τηρούν τους κανόνες και να φροντίζουν ώστε να παραμένει καθαρός ο χώρος».

Και στο σημείο αυτό προσθέτει: «Έχει βρεθεί χώρος και στο βόρειο τμήμα της πόλης και θα δημιουργήσουμε ένα πάρκο σκύλων και στη δημοτική ενότητα της Νέας Φιλαδέλφειας».

Όλα αυτά για τα δεσποζόμενα ζώα, αλλά μοιραία προκύπτει το ερώτημα και με τα αδέσποτα τι γίνεται;… «Υπάρχει ειδική μέριμνα στην πόλη μας και για τα αδέσποτα», απαντάει ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας και εξηγεί: «Κατ’ αρχήν είμαστε σε συνεργασία με κτηνίατρο για τις στειρώσεις, οι οποίες γίνονται συστηματικά, για την ιατρική και τη φαρμακευτική βοήθεια, αν και με τους σκύλους δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στον δήμο. Περισσότερο γάτες υπάρχουν, αλλά υπάρχει ειδικό πρόγραμμα και για τις γάτες και σχεδιασμός που ήδη υλοποιείται.

Στο σχέδιο θα περιλαμβάνεται και κινητή κτηνιατρική μονάδα, ένα βαν δηλαδή κατάλληλα εξοπλισμένο, αλλά και σχέδιο για ταΐστρες». Και ο κ. Βούρος καταλήγει: «Όλα τελικά είναι κομμάτι του φιλότιμού μας, αλλά είναι και η αισθητική που μας ορίζει τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε. Η δουλειά για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας θα συνεχιστεί, παρά τα όποια εμπόδια και τις τρικλοποδιές που προκύπτουν. Χρειάζεται φυσικά και η βοήθεια των δημοτών στο θέμα αυτό, να έχουν φιλοζωϊκή συνείδηση και να φροντίζουν από τα δικά τους ζώα να αφήνουν καθαρούς τους χώρους μέσα στην πόλη».

Δημ. Βασιλόπουλος

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eighteen + fourteen =