Photo by Samuel Regan-Asante on Unsplash

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει «σθεναρή θέση» έναντι των ΗΠΑ, να απαιτήσει την αποφυλάκιση του ιδρυτή του WikiLeaks, του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος παραμένει κρατούμενος από το 2019 στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε χθες Δευτέρα η σύζυγός του Στέλλα Ασάνζ.

«Ελπίζω πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πάρουν καθαρή θέση, έχουν νομιμοποίηση, μέσω του κοινοβουλίου τους, να υιοθετήσουν σθεναρή θέση», εκτίμησε η κυρία Ασάνζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ ήταν υποψήφιος για το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης, που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το βραβείο για το 2022, που θα απονεμηθεί επίσημα στο Στρασβούργο αργότερα σήμερα, θα λάβει ο «θαρραλέος ουκρανικός λαός», που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας από την 24η Φεβρουαρίου.

«Το ότι ήταν φιναλίστ (για το βραβείο Ζαχάροφ) έδειξε, από πολιτική άποψη, πως η υπόθεσή του μετράει για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετράει για τους ευρωπαίους πολίτες», επέμεινε η κυρία Ασάνζ, υπογραμμίζοντας ότι η διεύθυνση της φυλακής υψίστης ασφαλείας στο Μπέλμαρς, κοντά στο Λονδίνο, δεν του επέτρεψε να παρέμβει μέσω βιντεοσύνδεσης.

Ο αυστραλός υπήκοος 51 ετών κινδυνεύει να εκδοθεί από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, όπου οι αρχές του έχουν ασκήσει δίωξη και θέλουν να τον δικάσουν για «κατασκοπεία», εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 και πλέον εμπιστευτικών και απορρήτων αμερικανικών διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Μετά τη σύλληψή του από τη βρετανική αστυνομία το 2019, έπειτα από επτά χρόνια που παρέμεινε στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου είχε καταφύγει το 2012, ο κ. Ασάνζ, έγκλειστος στη φυλακή του Μπέλμαρς, αναμένει την εξέταση της έφεσής του εναντίον της απόφασης του Λονδίνου να προχωρήσει στην έκδοσή του. Η απόφαση της δικαιοσύνης για το εάν θα προχωρήσει η έκδοση «αναμένεται ανά πάσα στιγμή», θύμισε η Στέλλα Ασάνζ.

«Πρέπει να έχουμε συναίσθηση του τι διακυβεύεται εδώ για την Ευρώπη», τόνισε από την πλευρά της η Βιερζινί Λεμαριέ, δικηγόρος του ιδρυτή του WikiLeaks: «η ελευθερία της έκφρασης» και «η ελευθερία του Τύπου».

Τον Νοέμβριο, ο αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι και ο πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο προστέθηκαν σε αυτούς που ζητούν να τερματιστεί η δίωξη σε βάρος του κ. Ασάνζ.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × 4 =