dendias
Φωτογραφία Αρχείου

Απόλυτα σαφής και ξεκάθαρος αναφορικά με το πλέγμα των σχέσεων με την Τουρκία, παρουσιάστηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews.

Ο κος Δένδιας ανέφερε πως «θέληση της Ελλάδας, είναι να δουλέψει πάνω στην σφυρηλάτηση σχέσεων με την γείτονα, οι οποίες θα διέπονται από τον αλληλοσεβασμό και την αμοιβαία επιθυμία για συνεργασία, προς όφελος και των δύο λαών. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει να δομηθεί σε μια βάση από την οποία θα απουσιάζουν οι αρχές και οι προϋποθέσεις. Και η βασική προϋπόθεση, είναι η ανάγκη όλα τα μέρη να αποδέχονται και να συμμορφώνονται με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Το πρόβλημα με την Τουρκία όμως, είναι το γεγονός ότι δεν αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Είναι σαν να έχεις δύο μαθητές σε μία τάξη, οι οποίοι καλούνται να λύσουν μια εξίσωση, και ο ένας να εφαρμόζει ευκλείδεια γεωμετρία, ενώ ο άλλος ελλειπτική γεωμετρία», επισήμανε ο υπουργός των Εξωτερικών.

Ο κος Δένδιας ξεκαθάρισε πως δεν ήταν στις προθέσεις του να πάρει αυτήν την τροπή η συνέντευξη τύπου, όμως ήταν αναγκασμένος λόγω της τοποθέτησης του ομολόγου του, να υπενθυμίσει τις ελληνικές θέσεις. «Ξέρετε, πρέπει να καταστεί σαφές πως σε αυτά τα θέματα δεν υπάρχουν περιθώρια πολλών ερμηνειών. Τα πάντα είναι άσπρο ή μαύρο. Είτε συμβαδίζεις με την διεθνή νομιμότητα είτε όχι. Δεν υφίσταται ενδιάμεσος δρόμος».

Όσον αφορά το μεταναστευτικό – και στην επιμονή του παρουσιαστή να αναπαράγει τις τουρκικές θέσεις περί push backs από πλευράς Ελλάδας – ο Έλληνας ΥΠΕΞ ήταν ξεκάθαρος, θυμίζοντας την προσπάθειες της Τουρκίας για παραβίαση των ελληνικών συνόρων, μέσω εργαλειοποίησης των μεταναστών, το διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου 2020. Στην απεγνωσμένη μάλιστα προσπάθεια του δημοσιογράφου να υποβαθμίσει τις ελληνικές κατηγορίες περί τουρκικών διεκδικήσεων εις βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας, ο κος Δένδιας ήταν για άλλη μια φορά καθηλωτικός. «Το θέμα των υπερπτήσεων, δεν επιδέχεται ερμηνειών κατά το δοκούν. Δεν υπάρχει καμία διεθνής συνθήκη, νομοθεσία ή δίκαιο, που να επιτρέπει σε μαχητικά αεροσκάφη μιας χώρας να διέρχονται από την επικράτεια μιας άλλης», σημείωσε.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

eighteen − eleven =