Δύο ιστορικά εκπαιδευτικά ιδρύματα άρρηκτα συνδεδεμένα με τους Έλληνες της Πόλης, την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή και το Ζωγράφειο Λύκειο, επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο πλαίσιο της διήμερης παρουσίας του στην Κωνσταντινούπολη, προσκεκλημένος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε το γεγονός ότι ενώ το 1964 στην Κωνσταντινούπολη λειτουργούσαν 49 σχολεία με 3.000 μαθητές, σήμερα απέμειναν 7 σχολεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ίμβρου, με συνολικά 300 μαθητές.
«Κάποιοι άνθρωποι δίνουν καθημερινά τιτάνιο αγώνα και έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους καθηγητές, τους σχολάρχες και τους μαθητές. Για εμάς είναι πρώτη προτεραιότητα να συνεχίσει να χτυπά δυνατά η καρδιά του Ελληνισμού εδώ, να υπάρχουν τα σχολεία μας, ο πολιτισμός και η κουλτούρα μας», ανέφερε με έμφαση ο κ. Ανδρουλάκης.
Ο διευθυντής της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, Δημήτρης Ζώτος, και ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου, Γιάννης Δεμιρτζόγλου, ξενάγησαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στις εγκαταστάσεις και συζήτησαν επί μακρόν μαζί του.
«Δεσμεύομαι ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε την προσπάθειά τους και να συμβάλλουμε να επιλυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν, προκειμένου να διευκολυνθεί το σημαντικό έργο που επιτελούν εδώ στην Πόλη» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Συνάντηση Ν. Ανδρουλάκη με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας Κωνσταντινούπολης
Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.
«Κάποτε ήσασταν χιλιάδες, σήμερα λιγότεροι Έλληνες διατηρούν μια πολύ ισχυρή πολιτιστική κληρονομιά εκπαιδεύοντας εκατοντάδες ελληνόπουλα», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στο έργο που επιτελούν τα ελληνικά σχολεία.
«Φαίνεται ότι ο καθημερινός σας αγώνας καρποφορεί. Είμαστε εδώ να ακούσουμε τους προβληματισμούς σας και, από τη δική μας πλευρά, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να σταθούμε δίπλα σας. Διότι έχουμε χρέος να είμαστε αρωγοί», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δίνοντας έμφαση στις πρωτοβουλίες, που αναπτύσσουν οι Έλληνες της Πόλης για τη δυναμική παρουσία της ομογένειας.
Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, είχε νωρίτερα, σήμερα, στο Φανάρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.
«Ήσασταν ένα δώρο Θεού για την Ορθοδοξία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη και πρόσθεσε: «Σε πολύ δύσκολους καιρούς δώσατε μεγάλους αγώνες και δείξατε ότι βλέπετε τα προβλήματα της ανθρωπότητας με μια οικουμενικότητα. Όπως τα θέματα της οικολογίας, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι πολύ μεγάλη μου τιμή, που σήμερα μας δώσατε τη δυνατότητα να περάσουμε μαζί τη γιορτή των Θεοφανείων».
«Είμεθα ευτυχείς που επιλέξατε την Κωνσταντινούπολη για τα ‘Αγια Θεοφάνεια» τόνισε από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης. «Πληροφορήθηκα ότι επισκεφθήκατε τα ιστορικά Λύκεια μας. Δυστυχώς έχουμε λίγους μαθητές και ολιγάριθμο ποίμνιο λόγω της συρρίκνωσης της ομογένειας. Οι λόγοι και τα αίτια είναι γνωστά αλλά αγωνιζόμεθα. Δεν μας λείπει το αγωνιστικό φρόνημα. Αισιοδοξούμε. ‘Τάχ᾽ αὔριον ἔσσετ᾽ ἄμεινον’, που έλεγαν και οι πρόγονοι μας» κατέληξε.
Όμως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επικαλέστηκε στη συνέχεια ένα προσωπικό του βίωμα, συγκεκριμένα ως μαθητής της Β’ Γυμνασίου βρισκόταν στην προκυμαία του Ηρακλείου κατά την επίσκεψη του κ.κ. Βαρθολομαίου στην Κρήτη το 1992. «Ήμουν 52 ετών τότε», παρατήρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ακούγοντας την αφήγηση του κ. Ανδρουλάκη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής δώρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη την πρώτη έκδοση του βιβλίου «Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο άνθρωπος, ο ηγέτης» του Νικ. Εμμ. Παπαδάκη καθώς και την έκδοση του Μουσείου Μπενάκη, «Σχέδια εργασίας των ζωγράφων μετά την ‘Αλωση. Ο φάκελος Ανδρέα Ξυγγόπουλου».
Νωρίτερα, ο κ. Ανδρουλάκης είχε παραστεί στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και, κατόπιν, στον Αγιασμό των Υδάτων στον Κεράτιο κόλπο.
Σε δηλώσεις του, τέλος, επεσήμανε πως «εδώ από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, όπου είχα την τιμή και τη χαρά να εορτάσω τα Θεοφάνεια με τους Έλληνες της Πόλης, θέλω να ευχηθώ το νέο έτος να είναι ένα φωτεινό έτος, υγείας, χαράς, κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες απανταχού της γης».