Με “σύνθημα” την αύξηση των μισθών θα δώσει τη μάχη των εκλογών για μία δεύτερη τετραετία η Νέα Δημοκρατία, καθώς το ζήτημα αυτό θα αποτελέσει τον κεντρικό άξονα του γαλάζιου προεκλογικού προγράμματος.

Για αυτό και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, μετά τη συνάντηση τους για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης για τη δημιουργία κέντρου του Οργανισμού στην Κρήτη, επισήμανε το σημείο της έκθεσης του ΟΟΣΑ, που συνδέει την αύξηση της παραγωγικότητας με τους μισθούς, τονίζοντας:

“Την πρώτη τετραετια αυξήσαμε το εισόδημα των Ελληνων μέσω της μείωσης φόρων και εισφορών. Το επόμενο στοίχημα μας θα είναι οι καλύτεροι μισθοί, που θα συγκλίνουν με τους ευρωπαϊκούς και θα αντανακλούν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά στο πλάισιο μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής, με προσιτή στέγη ιδίως για τους νέους και πολιτικές ενεργούς γήρανσης, ένα από ζητήματα που θα μελετήσει το νέο κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη”.

Η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, τα Ινστιτούτα τους, την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΚΕΠΕ.

Οι πρώτες πληφορορίες κάνουν λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού από 8,5% έως 9,5%, δηλαδή για αύξηση στα 770 με 780 ευρώ. Σημειωτέον ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά 650.000-700.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός Υγείας, Κωστής Χατζηδάκης, σχολίασε πάντως (Real FM): “Σημειώνω με έκπληξη την αυτοσυγκράτηση του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για 780 ευρώ. Περίμενα ότι θα υπερέβαιναν τα 1000 ευρώ γιατί ΣΥΡΙΖΑ είναι, ό,τι θέλει λέει. Μακάρι οι μισθοί να είναι 2000 και 3000 ευρώ. Όμως, όπως δεν υπάρχουν επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κατανοήσουν οι επιχειρήσεις, έτσι δεν υπάρχουν και εργαζόμενοι χωρίς εργοδότες. Γιατί αν μια επιχείρηση παύσει να είναι ανταγωνιστική, θα κλείσει”.

Ο κ. Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ εκτίμησε πάντως επίσης ότι “η χώρα μας έχει αφήσει οριστικά πίσω τον κατήφορο των μνημονίων” και ότι “υπάρχουν τα αναχώματα ώστε η οικονομία μας να είναι ανθεκτική και το 2023”.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές ότι εφόσον οι Έλληνες πολίτες εμπιστευτούν τη ΝΔ και για δεύτερη τετραετία, η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης θα είναι προτεραιότητα για ταχύτερη επίλυση των επιχειρηματικών- επενδυτικών υποθέσεων.

Σημείωσε ότι το ενεργειακό και πληθωριστικό σοκ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το αισθάνθηκαν πιο έντονα οι ευρωπαϊκές χώρες- μέλη του ΟΟΣΑ. Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε ειδικές προκλήσεις, που αφορούν τις δυσκολίες οικονομικής ανάταξης μετά από μία μακρά περίοδο καθήλωησης και τπροκλήσεις που συνδέονται με τη γειτονιά μας, την ανατολική Μεσόγειο και τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

“Συνεπώς είναι αξιοσημείωτο το συμπέρασμα της έκθεσης ότι κατά τη διάρκεια μίας ταραγμένης περιόδου η ελληνική οικονομία ξεπέρασε τις προσδοκίες και προβλεψεις του Οργανισμού αποδείχθηκε η θετική έκπληξη της Ευρώπης”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπενθύμισε ότι το 2021 η ανάπτυξη έφτασε το 8,4%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, σημείωσε ότι το 2022 θα ξεπεράσει το 5,5%, ποσοστό πάλι σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, και εκτίμησε ότι η ανάπτυξη το 2023 θα είναι πιο κοντά στο 2%, παρά στο 1%, τονίζοντας ότι εφόσον αυτή η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, και πάλι το ποσοστό θα είναι τριπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός επιχείρησε να διασκεδάσει τους προβληματισμούς από τις προβλέψεις του Οργανισμού για το 2023. Αν και η κυβέρνηση επικαλείται την έκθεση του ΟΟΣΑ ως επιβεβαιώση της οικονομικής πολιτικής της, ο Οργανισμός επισημαίνει την κορύφωση του πληθωρισμού στο 12,1% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και 25 χρόνια, και προβλέπει βουτιά της ανάπτυξης στο 1% του ΑΕΠ το 2023, με πιθανότητα ανάκαμψης στο 2% το 2024.

Ο Οργανισμός ασκεί επίσης κριτική στην κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων ενεργειακής στήριξης, σημειώνοντας ότι καθυστερεί το στόχο της επιστροφής σε δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ, γεγονός που όπως αναφέρει επιβαρύνει την ικανότητα της Ελλάδας να έχει πρόσβαση σε λιγότερο ακριβή χρηματοδότηση επενδύσεων. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε ως αναγκαία και ισορροπημένη την πολιτική των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, υπογραμμίζοντας ότι τα χρήματα προέρχονται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρεται επίσης στο μικρότερο ποσοστό εργαζόμενων νέων σε σχέση με άλλες χώρες μέλη, αλλά και στο γεγονός ότι οι γυναίκες πρακτικά μένουην πίσω στην αγορά εργασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

6 + sixteen =