kyriakos mitsotakis
Φωτογραφία Αρχείου

Στα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, που ανακοινώθηκαν χθες και στοχεύουν κυρίως στους ανεμβολίαστους πολίτες, χωρίς νέο γενικό lockdown, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19», την οποία διοργανώνει η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε, ειδικότερα, ότι το πλέγμα μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κινείται πάνω σε τρεις αρχές.

Πρώτον, ξεκαθάρισε ότι: “Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν”.

Δεύτερον, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης: “Οι εμβολιασμένοι δεν θα χάσουν τα δικαιώματα που απέκτησαν”.

Και τρίτον, επισήμανε: “Όσοι δεν θωρακίζονται ακόμα με το εμβόλιο, θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο με περισσότερα τεστ για να προστατεύονται και οι ίδιοι και οι γύρω τους.”

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, ζήτησε από όσους το σκέφτονται, να εμβολιαστούν αύριο κιόλας, “για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες, για να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία μας και να ξεφύγουμε από αυτή την περιπέτεια.” Υπογράμμισε, δε, ότι: “Μόνο έτσι θα χτίσουμε ανθρωποκεντρικό και όχι ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας για να μην νοσούν οι συμπολίτες μας και να προλαβαίνουν τον κίνδυνο.”

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, άλλωστε, ότι η πρόληψη αποκτά ξεχωριστή σημασία σήμερα, καθώς οι δομές υγείας εξακολουθούν να δοκιμάζονται από τις νοσηλείες ασθενών με Covid.

“Αυτές οι δομές υγείας δεν μπορούν να γίνουν ξανά μονοθεματικές, παραμερίζοντας τις ανάγκες των πολιτών, ούτε όμως οι τελευταίες να αυξάνονται συνεχώς με περιπτώσεις που θα είχαν αντιμετωπιστεί, αν είχαν διαγνωστεί έγκαιρα”, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να ενταθούν οι εμβολιασμοί, ειδικά των ηλικιωμένων και επέμεινε στη γρήγορη ολοκλήρωση του κύκλου της ενισχυτικής τρίτης δόσης, υπενθυμίζοντας ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει για τους άνω των 18 την Παρασκευή. Ενθάρρυνε, όσους έχουν το δικαίωμα, να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση, παραδεχόμενος ότι είναι πιο εύκολο η πολιτεία να εστιάσει σε αυτούς και να τους πείσει, σε σχέση με όσους ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το εμβόλιο.

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι: “Η σημερινή εκδήλωση γίνεται δυστυχώς στη σκιά της μεγάλης απώλειας της Φώφης Γεννηματά και ενώ η υγειονομική κρίση έχει μετατραπεί σε πανδημία που αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους.” Τόνισε ότι η διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και ο προσυμβατικός έλεγχος, αποκτά επείγοντα χαρακτήρα και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού που πήρε το όνομα της Φώφης Γεννηματά και στο πλαίσιο του οποίου, γυναίκες από 50 έως 69 ετών θα ειδοποιούνται ψηφιακά για το ραντεβού τους σε διάφορες δομές υγείας. Αυξάνονται και οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις..

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πολλοί πρόωροι θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αφενός με έγκαιρη διάγνωση αλλά και με ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Αναφέρθηκε στην απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, καθώς και σε μία έρευνα που είχε διαβάσει και η οποία καταδείκνυε την τεράστια διαφορά στο προσδόκιμο ζωής για όσους κάνουν πράξη την υγιεινή ζωή. Σημείωσε ότι πέντε είναι οι κρίσιμες παράμετροι: Περισσότερη άσκηση. Περιορισμός αν όχι εξάλειψη του καπνισματος. Αλκοολ. Βάρος. Σωστή διατροφή

“Τα σχετικά προγράμματα θα έχουν την απόλυτη στήριξή μου, θα χρειαστούμε και πολιτική ομόνοια αλλά και την στήριξη των επιστημόνων για να καταλάβει η κοινωνία τι σημαίνει υγιεινός τρόπος ζωής”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

14 + fourteen =