Μπορείς κανείς να φανταστεί να περπατά στα πλακόστρωτα σοκάκια κάποιου ελληνικού νησιού και να μην ακούσει το νιαούρισμα μιας γάτας; Λίγο δύσκολο!
Γι’ αυτό και μια αξιολάτρευτη γάτα είναι η κατάλληλη πρωταγωνίστρια για το δίγλωσσο παιδικό βιβλίο «Πιάστε αυτή τη γάτα! / Catch that cat!» της Μελίνας Μάλλου.
Το βιβλίο αποσκοπεί να φέρει σε επαφή τα παιδιά με την ελληνική πολιτιστική κληρονομία. «Πολλά παιδιά δεν έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα. Και ενώ οι γενιές ωριμάζουν, οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους δεν τους μιλούν καν στα ελληνικά» λέει η Μελίνα». Γι’ αυτό και το βιβλίο αυτό δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να συνδεθούν μα την Ελλάδα, αλλά και με τη γλώσσα, και να τους κινήσει το ενδιαφέρον να επισκεφτούν την χώρα και να μάθουν περισσότερα για τον πολιτισμό της».
Η Μελίνα Μάλλου, που ζει και εργάζεται στο Brisbane του Kουίνσλαντ, εμπνεύστηκε το «Πιάστε αυτή τη γάτα!» το 2007, στη διάρκεια ενός ταξιδιού της στα Κύθηρα, το νησί καταγωγής των γονιών της.
«Η θεία μου ζούσε στην Αθήνα και είχε μια γάτα στο διαμέρισμά της. Αποφάσισε να την πάρει στα Κύθηρα και να την αφήσει εκεί, όπου την φροντίζουν οι γείτονες».
Tο πιο σημαντικό για την πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα είναι ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδέσει την εμπειρία της στην προσχολική εκπαίδευση με τον πάθος της για την τέχνη. Κι αυτό διότι εργάστηκε με την Αθηναία εικονογράφο και μεταφράστρια, Τέτη Σόλου, η οποία εικονογράφησε το βιβλίο. Αυτό έγινε και σε συνεργασία και με εκδότες από την Ένωση Κυθηριανών.
Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις: η μία είναι και στα Αγγλικά και Ελληνικά και η δεύτερη μόνο στα Αγγλικά, και αυτό δίνει την ευκαιρία και στους μη ελληνικής καταγωγής αναγνώστες να έρθουν σε επαφή με την ελληνική κληρονομιά.
Η Μελίνα ασχολείται επίσης και με κοινοτικά και πολιτιστικά προγράμματα για παιδιά. Μοιράζει τις εμπειρίες με Αυστραλούς γονείς και από προγράμματα που έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε πολιτιστικά θέματα μέσα από αναρτήσεις της σε ηλεκτρονικές εφημερίδες, τη συγγραφή άρθρων, δημόσιες ομιλίες και προγράμματα κατάρτισης.
«Βοηθώ τα παιδιά να συνδεθούν με την κοινότητα και τον πολιτισμό. ώστε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να έρθουν σε επικοινωνία με τους γύρω τους», λέει η Μελίνα.
Το βιβλίο πρωτοπαρουσιάστηκε στο περυσινό Ελληνικό Φεστιβάλ του Brisbane και έλαβε καλές κριτικές στην Αυστραλία και την Ελλάδα. Η συγγραφέας ετοιμάζει και δεύτερο σε συνεργασία με την Ένωση «Φίλων της Γάτας» των Κυθήρων.
* Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.catchthatcat.com και για την δίγλωσση έκδοση με ηλεκτρονική επιστολή στο: secretary@kytherianassociation.com.au