Πληγές, ζημιές και σπασμένα τζάμια μετρούν το πρωί της Παρασκευής οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου μετά τις εκκωφαντικές εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή, που είχαν ως συνέπεια να εκκενωθούν το απόγευμα της Πέμπτης όλες οι περιοχές σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων.

«Πηγές» του ΓΕΑ ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι «δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή» και ισχυρίζονται ότι είχαν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα πυροπροστασίας, πλην όμως το στρατόπεδο «εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι η χώρα καίγεται από άκρη σε άκρη εδώ και δέκα ημέρες, σε σημείο να έχουν μείνει απροστάτευτες ακόμη και ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και να κινδυνεύουν χιλιάδες άνθρωποι. Οι διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη για “ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού” κατέρρευσαν και αποκαλύφθηκε η πλήρης ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Κάναμε το καλύτερο δυνατό», λέει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σαν να ζει σε άλλη χώρα, ο Β. Κικίλιας παραβλέπει το απόλυτο χάος και την εικόνα κατάρρευσης του «επιτελικού κράτους» κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι… «κάναμε το καλύτερο δυνατό σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες»

Η κατάσταση στα μέτωπα

Το πρωί της Παρασκευής πάντως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά στη Μαγνησία παρουσιάσει καλύτερη εικόνα, καθώς χθες (Πέμπτη) αργά το βράδυ το πρόβλημα εντοπιζόταν στις Μικροθήβες, όπου υπήρχε αναζωπύρωση η οποία ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική πάντα, έχει αντιμετωπιστεί και προς το παρόν υπάρχουν κάποιοι διάσπαρτοι καπνοί. Όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να ανακόψουν τις αναζωπυρώσεις ενώ με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα έχουν ξεκινήσει τις ρίψεις νερού. Στο σημείο επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 31 οχήματα και από αέρος μέχρι στιγμής 5 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Υπενθυμίζεται πως χθες, Πέμπτη, εκκενώθηκαν πολλοί οικισμοί στη Μαγνησία (περιοχές Νέας Αγχιάλου, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο, Κριθάρια, Σώρο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και ‘Αγιο Γεώργιο, Καστράκι, Κόκκινο και Περίβλεπτο), ενώ ιδίως στη Νέα Αγχίαλο εκτυλίχθηκαν – δυστυχώς όχι πρωτόγνωρες – σκηνές απομάκρυνσης πολιτών διά θαλάσσης, με ιδιωτικά σκάφη να μεταφέρουν κατοίκους στον Βόλο. Το Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου υποδέχτηκε περισσότερα από 1000 άτομα καθώς μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των πολιτών που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που απείλησε η πυρκαγιά.

Στα υπόλοιπα μέτωπα

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει και η φωτιά στη Ρόδο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική. Χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας, σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις σε δύσβατη περιοχή στο Βάτι αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα, χωρίς να κινδυνεύουν οικισμοί. Μάλιστα, χθες οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των περιοχών Μαλώνα, Χαράκι, Μάσσαρι, Ασκληπειό, Κιοτάρι, Βάτι, Γεννάδι, Λαχανιά, Πλημμύρι ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 ότι αίρεται ο κίνδυνος λόγω των πυρκαγιών και μπορούν να επιστρέψουν στις εν λόγω περιοχές. Παρόμοιο μήνυμα στάλθηκε και προχθές για τις περιοχές Λίνδο, Κάλαθο και Πεύκους.

Τα καταστροφικά αποτελέσματα της φωτιάς στη Ρόδο σε βίντεο από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ:

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν χθες και στο βόρειο τμήμα της Λαμίας ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική η εικόνα είναι καλύτερη και οι αναζωπυρώσεις έχουν αντιμετωπιστεί.

Αναφορικά με την Κέρκυρα σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχει καλύτερη εικόνα και δεν αντιμετωπίζεται κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Κάρυστο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

14 + one =