menoume-edo

Παρέμβαση προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή και σύνθεση απόψεων πριν από την ψήφιση του Δημοτικού Προϋπολογισμού του 2022, ζήτησε η παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Για την ακρίβεια, ζητά ειδική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, πριν την τυπική συνεδρίαση της έγκρισης του προϋπολογισμού μια που η διαδικασία αυτή δεν επιτρέπει ουσιαστική συζήτηση και συνθέσεις. Η πρόταση αυτή κατετέθη εγγράφως προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και έχει κοινοποιηθεί και στο κο. Δήμαρχο. Η δημοτική παράταξη επιδιώκει την δημιουργική σύνθεση των επιμέρους προτάσεων προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για το σύνολο του Κυθηραϊκού λαού. Επιπλέον με αυτή την πρόταση επιδιώκεται ο προϋπολογισμός του 2022 να συνταχθεί με διαφάνεια και μακριά από μικροκομματικές παρεμβάσεις.

Η παράταξη  «Κύθηρα – Αντικύθηρα – Μένουμε εδώ», καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση με 4 βασικές κατευθύνσεις και συγκεκριμένες προτάσεις που σκοπεύουν να κεντρίσουν μια τέτοια δημιουργική συζήτηση και να εξειδικευτούν παραπέρα. Καλεί όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του νησιού να συμβάλλουν με τις δικές τους προτάσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

Όπως κάθε χρόνο, το Δεκέμβρη το Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίζει τον ετήσιο προϋπολογισμό, ένα σημαντικό στάδιο για την δραστηριότητα του Δήμου και τις δράσεις του. Κανονικά, η διαδικασία αυτή (που συνήθως ξεκινάει από τα μέσα της χρονιάς) θα έπρεπε να είναι μια κορυφαία στιγμή διαβούλευσης απόψεων όλων των μελών του Δημοτικού Συμβούλιου, με στόχο  τη δημιουργική σύνθεση (περιλαμβανομένων των απόψεων των Τοπικών Συμβουλίων) ώστε ο προϋπολογισμός να μεγιστοποιεί τα οφέλη και να συμβάλλει κατά το βέλτιστο στην ανάπτυξη και τη ζωή στα νησιά μας.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα διαφέρει από τα παραπάνω. Η διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού είναι ένα απλό ναι σε διαμορφωμένες προτάσεις, χωρίς (μέχρι τώρα τουλάχιστον) καμμιά διαδικασία συζήτησης, ανταλλαγής απόψεων και σύνθεσης. Ο προϋπολογισμός, σε ότι αφορά στα ίδια έσοδα (και αναλογούντα έξοδα) του Δήμου, ρυθμίζεται ασφυκτικά από το ρυθμιστικό πλαίσιο διαμόρφωσής, ενώ και το μέγεθος τους είναι πολύ μικρό σε σχέση με το σύνολο του προϋπολογισμού (περίπου 1.6- 2 εκατομμύρια σε σύνολο προϋπολογισμού των 13.5 εκατομμυρίων). Το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα του προϋπολογισμού προέρχεται από επιχορηγήσεις είτε της κεντρικής διοίκησης, της Περιφέρειας, προγραμμάτων κλπ. Είναι βέβαια θετικό το ότι ο Δήμος παίρνει τέτοιες επιχορηγήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές έχουν κάθε φορά ένα πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο (π.χ. αναστυλώσεις παλιών δημοτικών κτιρίων) και δεν είναι κατ’ ανάγκη αυτό που χρειαζόμαστε. Φτάνουμε λοιπόν σε πολλές περιπτώσεις δαπανών / έργων, χωρίς αυτά να εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη στα Κύθηρα και Αντικύθηρα.

Η προσπάθεια μας σαν παράταξη, ήταν και θα είναι η διαμόρφωση μιας τέτοιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, τόσο συνολικά, όσο και κατά κλάδο δραστηριότητας (π.χ. πρωτογενής παραγωγή, υποδομές κλπ.). Σε αυτά τα πλαίσια, πάρα τις γραφειοκρατικές δυσκολίες, κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις, στη βάση των δυνατοτήτων και των διαθέσιμων πόρων και αυτό θα αποτυπωθεί και στις προτάσεις μας για το 2022 όπως κάναμε και πέρσι.

Πιστεύουμε, αξίζει να μοιραστούμε τις βασικές σκέψεις μας για τις κρίσιμες (πέρα από τις λειτουργικές) δράσεις το Δήμου. Σαν τέτοιες, προτείνουμε οι δράσεις, χρηματοδοτήσεις και έργα να κατευθυνθούν στους παρακατω 4 κύριους τομείς με ορισμένα (μη εξαντλητικά) παραδείγματα. Δεν αναμένεται βέβαια να ολοκληρωθούν όλα αυτά μέσα στη χρονιά. Αλλά είναι σημαντικό ο προϋπολογισμός του 2022 να περιλαμβάνει δυνατόν κονδύλια για την ωρίμανσή τους (και για τα ώριμα, κονδύλια  για την υλοποίηση τους)

  1. Κοινωνική Δραστηριότητα και υποστήριξη των Δημοτών.
  • Υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών σε ότι αφορά Δημοτικά τέλη και φόρους
  • Συνέχιση και ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου
  • Διαμόρφωση προοπτικής για φθηνότερο ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά μέσα από την διαμορφούμενη ενεργειακή Κοινότητα
  1. Διαμόρφωση κρίσιμων Υποδομών
  • Δημιουργία Δημοτικής Συγκοινωνίας
  • Ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτων και σε αυτά τα πλαίσια μέσο-προθεσμο πρόγραμμα για την υλοποίηση του σχεδίου της αποχέτευσης όσο και της ύδρευσης
  • Πρόγραμμα ανάπλασης οικισμών, στα πλαίσια  και του ΣΒΑΚ (Σχέδιο βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας)
  1. Πολιτισμός και Αθλητισμός
  • Ολοκλήρωση των υπό εκτέλεση αθλητικών υποδομών
  • Μελέτη για την διαμόρφωση του γηπέδου του Ποταμού
  • Μελέτη για το Πολιτιστικό Κέντρο (παράλληλα με τη δημιουργία Πολιτιστικού Τμήματος / Επιτροπής στο Δήμο)
  • Διαμόρφωση προγράμματος απασχόλησης παιδιών το καλοκαίρι (Summer Camp)
  1. Παραγωγικές επενδύσεις – Ανάπτυξη
  • Προχώρημα της διαμόρφωσης των Δημοτικών Σφαγείων. Επένδυση που θα διευκολύνει την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής (κτηνοτροφία) και της συνδεμένης μεταποίησης (τυροκομία κλπ.). Να σημειώσουμε και πάλι την γνώμη μας για την ανάγκη διαμόρφωσης Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο Δήμο (στελεχωμένη με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό – Γεωπόνος, Κτηνίατρος κλπ.) ώστε ο Δήμος να μπορεί να παίξει το ρόλο στρατηγικού συμβούλου για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής
  • Πρόβλεψη για την επένδυση του Δήμου στο έργο κατασκευής της Ενεργειακής Κοινότητας . Το θέμα είναι σε εξέλιξη και προχωρεί, αλλά θα χρειαστεί επένδυση για την υλοποίησή του. Είναι ίσως το πιο εμβληματικό από τα έργα που έχουμε μπροστά.

Με τις παραπάνω σκέψεις θα συμβάλλουμε στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού. Ελπίζουμε σε μια δημιουργική διαδικασία ανταλλαγής απόψεων για να αποδειχτεί στην πράξη από όλους ότι έχουμε πάνω από όλα στη καρδιά μας το καλό του νησιού. Σε αυτή την κατεύθυνση, ζητήσαμε  ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ανταλλαγή και σύνθεση απόψεων, μια που η τελική διαδικασία ψήφισης δεν το επιτρέπει. Ελπίζουμε να υπάρξει στήριξη στην πρόταση από όλες τις πλευρές. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, αλλά και είναι κρίσιμο για το μέλλον των νησιών μας»

 Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Δημήτρης Κοντολέων

Γιώργος Διδυμιώτης

Μάνος Τριφύλλης

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

seventeen − 15 =