menoume-edo

Με Δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε, ο συνδυασμός “ Κύθηρα Αντικύθηρα Μένουμε εδώ”, κατηγορεί τον δήμαρχο, κο Ευστράτιο Χαρχαλάκη ότι, εν μέσω πανδημικής κρίσης, επιχειρεί να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του Παζαριού στον Ποταμό, μέσω ψήφισης κανονισμού λειτουργίας, «που προβλέπει την  δυνατότητα  μεταφοράς του σε άλλο χωριό», και την ίδια στιγμή οδηγεί σε αφανισμό τους μικροπωλητές χειροποίητων αναμνηστικών και μικρής μεταποίησης.

Παράλληλα, επισυνάπτεται και η εναλλακτική πρόταση του συνδυασμού, η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδυασμού, «αποκρύπτεται απο το φάκελο  της δήθεν διαβούλευσης».

Σε αυτήν, η δημοτική παράταξη “Κύθηρα Αντικύθηρα  Μένουμε εδώ” προκρίνει την διαμόρφωση ενός συνολικού πλαισίου λειτουργίας του Παζαριού, το οποίο θα στηρίζει την πρωτογενή παραγωγή, θα τονώνει τον χαρακτήρα αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών και θα ισχυροποιεί το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας, που θα εξασφαλίσει στον θεσμό ένα ευοίωνο μέλλον.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της παράταξης και η εναλλακτική πρόταση αυτής.

Ο συνδυασμός “ Κύθηρα Αντικύθηρα Μένουμε εδώ”  απορρίπτει ολοκληρωτικά την επιλογή του Δημάρχου να ψηφίσει κανονισμό λειτουργίας του  Παζαριού στον Ποταμό που προβλέπει την  δυνατότητα  μεταφοράς του σε άλλο χωριό !!    απομακρύνει ολους τους μικροπωλητές μικρής μεταποίησης ( μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, τουρσιά , χειροποίητα ζυμαρικά) , εξαιρεί  ακόμα και την πώληση αυγών .  Απομακρύνει τους καλλιτέχνες με τα μικρά χειροποίητα αναμνηστικά .

Αντί να διατηρεί το παζάρι ως έχει  απο το 1927  με την υπάρχουσα εγκριση λειτουργίας και να προσαρμόζει τον κανονισμό στην πραγματική κατάσταση το οδηγεί στην συρρίκνωση και την απαξίωση.

Ο  κ. Δήμαρχος επιλέγει μιά περίοδο με κλειστά τα μαγαζιά, κλειστό το παζάρι,  συνεδριάσεις δια περιφοράς  για να οδηγήσει στην συρρίκνωση μιας αγοράς τετρακοσίων χρόνων που δεν κατάφερε να διαλύσει ούτε ο  μητροπολίτης Μελέτιος.

Επικαλείται μια κατ ευφημισμό διαβούλευση  που κανείς δεν ξέρει τι προτάθηκε και επιπλέον αποκρύπτει την εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε ο συνδυασμός μας εντός προθεσμίας.

Ζητάμε να σταματήσει την επιλεκτική χρήση των άρθρων του νόμου για τις υπαίθριες αγορές ,  να  υλοποιήσει τις υποσχέσεις για  εναλλακτική πρόσβαση στο πάρκινγκ του Ποταμού, και να ακολουθήσει η πεζοδρόμηση τις Κυριακές .

Μόνο με αυτές τις συνθήκες και την επαναφορά της  ομαλότητας στην οικονομική και κοινωνική ζωή συζητάμε για αναγκαίο κανονισμό λειτουργίας.

Σε κάθε περίπτωση την ευθύνη για τις εξελίξεις αναλαμβάνει τόσο ο κ. Δήμαρχος όσο και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας που  στηρίζουν αυτές τις επιλογές .

 

Επισυνάπτουμε την πρόταση που αποκρύπτεται  απο το φάκελο  της δήθεν διαβούλευσης.

Κοντολέων Δημήτρης

Διδυμιώτης  Γιώργος

Μάνος Τριφύλλης

 

Πρόταση συνδυασμού “Κύθηρα Αντικύθηρα  Μένουμε εδώ” για το Παζάρι Ποταμού.

Ο συνδυασμός “Κύθηρα Αντικύθηρα  Μένουμε εδώ ”  επικροτεί την προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πλαισίου λειτουργίας. Αλλωστε αυτό ήταν και  προγραμματική μας επιδίωξη.
Θεωρούμε ότι η αναβάθμιση του Κυριακάτικου Παζαριού στον Ποταμό  πρέπει να στηριχθεί στην προώθηση της ταυτότητας που αφορά την μοναδικότητα του χωριού, της πλατείας, τον δημόσιο χώρο ως υποδοχέα ανάπτυξης συμμετοχικής οικονομίας και όχι ατομικής κερδοφορίας, την πανηγυρική ατμόσφαιρα με όλα τα καταστήματα του χωριού ανοικτά και την ύπαρξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων.  

Τα προϊόντα που προωθούνται στην πλατεία πρέπει να :

  • Στηρίζουν την Πρωτογενή Παραγωγή (ιδιαίτερα προϊόντα υψηλής αξίας και όχι εντατικής καλλιέργειας),
  • Ενισχύουν την στοχευμένη μικρή μεταποίηση συνδυασμένη με την πρωτογενή παραγωγή,
  • Αποδίδουν στον πωλητή προστιθέμενη αξία που προκύπτει από την επεξεργασία των πρωτογενών προϊόντων και όχι απο την απλή διακίνηση και την διάθεση χωρίς μεσάζοντα.
  • Ακολουθούν τους κανόνες ορθής παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης.

Ο αυθεντικός χαρακτήρας του Παζαριού αφορά όλα όσα περιγράφονται στην διακήρυξη του 1961 προς το λαό των Κυθήρων και δεν έχει σχέση με ανιστόρητες προσεγγίσεις και που διαβάζουμε την τελευταία περίοδο.

Αυτή η “Κυριακάτικη πανήγυρις”  απευθύνεται τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες.   Κατά συνέπεια  είναι απαραίτητη και η ύπαρξη αναμνηστικών ειδών και κατάλληλων συσκευασιών και όχι μόνο νωπών αγροτικών προϊόντων.

Με  βάση αυτό το σκεπτικό  προτείνουμε να περιληφθούν τα προϊόντα που προβλέπονται απο το  Άρθρο 7 του νόμου 4497/2017, χωρίς τίς περικοπές που προτείνονται απο το σχέδιο κανονισμού, 

Να εφαρμοστεί το άρθρο 45 του ίδιου νόμου για την πώληση καλλιτεχνημάτων και χειροτεχνημάτων προσωπικής δημιουργίας,

Να εφαρμοσθεί το άρθρο 38 παραγρ. 2 με τις δυνατότητες που δίνει καθορισμού απο τον Δήμο των πωλουμένων ειδών.

Η αρμόδια επιτροπή θα ελέγχει κατά την αδειοδότηση την τήρηση των προϋποθέσεων για χορήγηση άδειας και τον κάθε απαραίτητο έλεγχο στη συνέχεια.

Στο άρθρο 5 του σχεδίου κανονισμού , ζητάμε να ισχύσει ο νόμος 4497 “δικαίωμα συμμετοχής να έχουν οι παραγωγοί που διαθέτουν τα νόμιμα παραστατικά”  καί όχι  μόνο αγρότες.

Για ότι δεν προβλέπεται στον κανονισμό, αρμόδιο να είναι το δημοτικό συμβούλιο και όχι η οικονομική επιτροπή.

         Ζητάμε να αφαιρεθεί  κάθε πρόβλεψη για οριστική μετακίνηση  του  παζαριού  από την πλατεία του Ποταμού.

Η οριοθέτηση του παζαριού πρέπει να προβλέπει δυνατότητα επέκτασης στο μέλλον σε συνδυασμό με την πεζοδρόμηση και να μην αναφέρεται μόνο στην πλατεία, χωρίς  πρόβλεψη για αύριο.!!!!

Η διαβούλευση του Δήμου για τον κανονισμό και τα θέματα που ανακύπτουν να περιλαμβάνει εκτός απο τους πωλητές – παραγωγούς προφανώς και την  γνώμη του Τοπικού συμβουλίου και  των καταστηματαρχών του Ποταμού.

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fourteen + 3 =