Μενού με γκρίζες ζώνες, αποστρατιωτικοποίηση νησιών και εναέριο χώρο σέρβιρε την Ελλάδα η Τουρκία στις διερευνητικές επαφές στην Κωνσταντινούπολη στις οποίες συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν.

Διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως συμφωνήθηκε ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών να λάβει χώρα στην Αθήνα.

Τα θέματα που έβαλε η Τουρκία

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η τουρκική αντιπροσωπία έθεσε στους Έλληνες συνομιλητές της θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, θέματα γκρίζων ζωνών, δηλαδή νησιά που δεν έχουν ονομαστικά ανατεθεί στην Ελλάδα, θέμα εναέριου χώρου και ζήτησαν την δημιουργία μηχανισμού για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, η ελληνική αποστολή αναχώρησε από το παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ, από τα γραφεία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου έγιναν οι επαφές.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν γύρω στις 11 και ολοκληρώθηκαν σχεδόν μετά από 3,5 ώρες. Πληροφορίες από τη γείτονα αναφέρουν πως το τουρκικό ΥΠΕΞ σε λίγη ώρα θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση για το αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, τα μέλη της ελληνικής αποστολής αναμένεται να ενημερώσουν άμεσα την Αθήνα για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Σημειώνεται ότι οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις, αλλά άτυπες συζητήσεις που καταγράφονται οι θέσεις της κάθε πλευράς.

Όπως εξήγησε νωρίτερα ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Υφαντής, ένα πρώτο δείγμα του πώς εξελίσσονται οι διερευνητικές επαφές θα είναι αν δοθεί γρήγορα ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση στην Αθήνα.

Σχολιάζοντας την παρουσία του εξ απορρήτων του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, στις διερευνητικές, ο κ. Υφαντής τόνισε μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή: «Δεν είναι ελκυστικό για την Τουρκία το μοντέλο των διερευνητικών. Θα ήθελε κάτι σε υψηλότερο επίπεδο, σε πολιτικό. Θεωρεί ότι έτσι θα μπορούσε να στριμώξει περισσότερο την ελληνική πλευρά, και με την ατζέντα και με άλλα ζητήματα». «Η παρουσία του Καλίν δείχνει το στίγμα της Τουρκίας ως προς την ουσία», πρόσθεσε.

Τι μπορούμε να περιμένουμε από τις διερευνητικές; «Περιμένουμε να δούμε αν η Τουρκία προσέρχεται στη συζήτηση με καλή πίστη και με ειλικρινή διάθεση, ή είναι προσχηματική η παρουσία της. Το ‘χει κάνει δύο φορές (να τορπιλίσει τις διερευνητικές), άρα υπάρχει ένα ζήτημα εμπιστοσύνης. Αυτό θα φανεί σύντομα. Θα δούμε αν η Τουρκία δέχτηκε προσχηματικά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και προσπαθήσει να τις κρατήσεις ζωντανές για λίγο διάστημα και στη συνέχεια ρίξει ευθύνες στην Ελλάδα και ζητήσεις άλλη διαδικασία».

Η πρώτη αντίδραση του Βερολίνου

Την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι καλό να μην σχολιάσουμε από έξω μια διαδικασία που τώρα ξεκινάει». Εξέφρασε πάντως την ελπίδα να καταστεί εφικτή η εξεύρεση καλής λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

«Χαιρόμαστε που οι απευθείας συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, σήμερα ξεκινούν και πάλι και ναι, στο πλαίσιο της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ στηρίξαμε πολύ και εργαστήκαμε προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες απευθείας συνομιλίες», δήλωσε η Μαρία ‘Αντεμπαρ και υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας βρέθηκε και πάλι στην ‘Αγκυρα ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

«Ποια θέματα, ποιες λύσεις, ποια βήματα θα συμφωνηθούν τώρα εκεί, είναι υπόθεση των (δύο) πλευρών. Και πιστεύω ότι είναι καλό να μην σχολιάσουμε τώρα απέξω για μια διαδικασία που ξεκινάει, αλλά το αντικείμενο συζήτησης και όλα τα περαιτέρω να τα συνεννοηθούν οι πλευρές μεταξύ τους. Και ελπίζουμε ότι θα καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί και πάλι αμοιβαία εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλον, με αξιοπιστία ώστε να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», κατέληξε η κυρία ‘Αντεμπαρ.

Ταραντίλης: Δεν συζητάμε για την εθνική μας κυριαρχία

«Δεν είναι διαπραγματεύσεις και δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα από το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλησης για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί, αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Είναι ξεκάθαρο όπως άλλωστε έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας. Είναι αυτονόητο πως η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και είναι αυτονόητο πως το ίδιο ελπίζει να πράξει και η τουρκική», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης στη διάρκεια του briefing των πολιτικών συντακτών αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές που ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη.

Όσον αφορά την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας σημείωσε: «Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως είναι ήδη γνωστό ψηφίστηκε στη Βουλή η προμήθεια 18 Ραφάλ. Σήμερα βρίσκεται στη χώρα μας η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Θα ακολουθήσει συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα αναχωρήσουν για τη Γαλλία για εκπαίδευση οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας. Η παραλαβή των πρώτων έξι αεροσκαφών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο».

Για το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Έχουμε πει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρείται είδηση μία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Να πραγματοποιηθούν οι διερευνητικές και γιατί όχι να γίνει μία συνάντηση. Δεν πρέπει να αποτελεί είδηση μία τέτοιου τύπου συνάντηση».

Για τη συμμετοχή του Ιμπραήμ Καλίν: «Δεν γνωρίζουμε εμείς τον τρόπο σύνθεσης της τουρκικής ομάδας».

«Η λογική που έχουμε είναι να συζητήσουμε πάνω σε θέματα που αφορούν πιθανές συγκλήσεις για μελλοντική τυχόν διαπραγμάτευση πάνω στο γνωστό θέμα, το μοναδικό θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 + eighteen =