Ενδιαφέρον έχει το τελευταίο διάστημα η συζήτηση για την αξιοποίηση των λιμανιών του νησιού. Όπως έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν το Kythera.News, ο Δήμος Κυθήρων έχει διεκδικήσει ήδη αρκετές χρηματοδοτήσεις για έργα αναβάθμισης στα λιμάνια Καψαλίου, Αυλέμονα, Διακοφτίου, Αγίας Πελαγίας και Πλ. Άμμου. Μέχρι αυτή την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει γίνει γνωστό από την Δημοτική Αρχή σε τι στάδιο βρίσκονται τα περισσότερα από αυτά τα έργα. Ίσως το επόμενο διάστημα υπάρξει νεότερη σχετική ενημέρωση.
Σε κάθε περίπτωση η δρομολογούμενη αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων θα προσελκύσει το ενδιαφέρον και των επενδυτών. Μια τέτοια περίπτωση είναι το λιμάνι του Διακοφτίου, που μετά την φημολογούμενη διευθέτηση του ζητήματος που είχε προκύψει με τους δασικούς χάρτες, φαίνεται πως μπορεί να οδηγήσει σε τροχιά ανάπτυξης όλη την περιοχή.
Μαζί με την συζήτηση για τα λιμάνια ακούγεται όλο και πιο συχνά η υπόθεση δημιουργίας μαρίνας στο Διακόφτι. Ψιθυρίζεται μάλιστα από μερικούς ότι το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον real estate στον οικισμό του Διακοφτίου μπορεί να συνδέεται και με την προοπτική δημιουργίας μεγάλης μαρίνας και αναβάθμισης του κεντρικού λιμανιού του νησιού στο άμεσο μέλλον.
Τέτοιου είδους και μεγέθους επενδύσεις φαίνεται αδύνατον να τρέξουν από την Δημοτική Αρχή δεδομένου, ότι δεν έχει ούτε την υποδομή, ούτε το προσωπικό να ανταπεξέλθει σε τέτοιες απαιτήσεις. Αν σε μερικά χρόνια έχουμε συνενώσεις και στη συνέχεια ιδιωτικοποιήσεις των λιμενικών ταμείων, σύμφωνα πάντα με τους σχεδιασμούς του κεντρικού κράτους, είναι πιθανό να δούμε αρκετά σενάρια να απασχολούν την περιοχή στο Διακόφτι.
Ένα λιμενικό ταμείο που θα έχει συνενωθεί με εκείνα της Λακωνίας και θα έχει μετασχηματισθεί σε ανώνυμη εταιρεία ίσως δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Επί παραδείγματι, το λιμάνι του Διακοφτίου μαζί με τη νησίδα των Μακρυκυθήρων θα αποτελέσει ένα ελκυστικό «οικόπεδο» για επενδύσεις, μιας και έχει στρατηγική γεωγραφική θέση. Βρίσκεται στην από δυσμάς πύλη του Αιγαίου, την θάλασσα Κυθήρων, και θα μπορούσε να προσφέρει έναν ασφαλή σταθμό ελλιμενισμού και ανεφοδιασμού σκάφων αναψυχής και κρουαζιερόπλοιων σχεδόν τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Στη νησίδα υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθεί μία υπερσύγχρονη μαρίνα, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και παραθεριστικές κατοικίες, πάρκα, χώροι αναψυχής, αθλητισμού και εστίασης.
Ένα τέτοιο σενάριο σηκώνει μεγάλη συζήτηση, στην οποία κυρίαρχο λόγο πρέπει να έχει η τοπική κοινωνία. Ασφαλώς τίθενται ζητήματα περιβαλλοντικών και πολεοδομικών όρων, αλλά και συσχέτισης με την τοπική οικονομία και τον τουρισμό του νησιού.
Με βάση λοιπόν αυτό το σενάριο μπαίνουν ερωτήματα που έχει ενδιαφέρον να απαντηθούν:
Η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας έχει άποψη πάνω σε μία τέτοια εξέλιξη; Θα παραχωρούσε τόσο μεγάλες εκτάσεις για μεγάλη ιδιωτική επένδυση και με ποιους όρους; Τι όφελος οικονομικό θα μπορούσε να αποκομίσει και με τι μορφή; Ο Δήμος Κυθήρων πώς θα έβλεπε αυτήν την προοπτική; Και οι δύο οργανισμοί ως τοπικό κράτος, θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την τήρηση των όρων που αναφέρθηκαν παραπάνω; Πόσες θέσεις εργασίας θα μπορούσε να προσφέρει ένα τέτοιο έργο κατά την κατασκευή του, αλλά και την λειτουργία του; Επίσης, θα μπορούσε να υπάρξει ένα πλαίσιο όπου θα συμβαδίζει η τουριστική αναβάθμιση του λιμανιού και του οικισμού του Διακοφτίου, με την εξέλιξη του κρατικού αερολιμένα; Η συνέργεια είναι αναγκαία σε τέτοιες επενδύσεις. Και αναγκαία κατ’ επέκταση είναι η ωφέλεια για όλο το νησί.
Όπως και να το δούμε αυτή τη στιγμή, η υπόθεση του Διακοφτίου φαντάζει ακόμη μακρινή αλλά όχι απίθανη. Και θα πρέπει να απασχολήσει τις τοπικές πολιτικές δυνάμεις και αρχές ώστε να διαπιστωθεί πρώτα τι θέλει – χρειάζεται η τοπική κοινωνία και οικονομία, τι σχέδιο μπορεί να καταρτιστεί, τι πλεονεκτήματα θα αποκομίσει ο τόπος. Είναι αρκετά ενδιαφέρον λοιπόν να γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβεί, πριν συμβεί, για να συμβεί σωστά. Ένας τέτοιος διάλογος είναι αναγκαίος, όσο κι αν για κάποιους ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός φαντάζουν πράγματα δύσκολα και ακατόρθωτα.