notis-marias

To παντεσπάνι του Ταμείου Ανάκαμψης, προορίζεται για τις βιομηχανίες του πλούσιου βορρά, τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Free Sunday, ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Και συνέχισε, επισημαίνοντας ότι, σε αντίθεση με τη διαχείριση του Σχεδίου Μάρσαλ από τη μεταπολεμική Ουάσιγκτον, το Βερολίνο δεν είναι large στη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης και οι σκληροί μερκελικοί όροι λειτουργίας του Ταμείου τελικά αφήνουν ψίχουλα στους local μνημονιακούς συνεργάτες της Γερμανικής Ευρώπης.

Στη συνέντευξή του, ο Νότης Μαριάς στηλιτεύει την κυβερνητική ανικανότητα αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ και την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Παρατηρεί ότι το περίφημο America is back του Joe Biden, πολύ απλά σημαίνει cold war is back, γεγονός που θα οδηγήσει σε πιέσεις της Ουάσιγκτον για πλήρη ευθυγράμμιση της Αθήνας με τα αμερικανικά σχέδια τα οποία επιφυλάσσουν εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στα όρια της Ουκρανίας και ιδίως στη Μαύρη Θάλασσα όπως ήδη διεμήνυσε με το μήνυμά του για την 25ης Μαρτίου ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό, τόνισε ότι ο Αγώνας για Εθνική Ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη συνεχίζεται, καθώς η χώρας μας βρίσκεται υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στο πλαίσιο της ΕΕ και οι δανειστές έχουν υποθηκεύσει μέσω του υπερταμείου την δημόσια περιουσία μέχρι το 2114. 

Στη συνέχεια, ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι  παρά τα λάθη της κυβέρνησης όχι μόνο σε σχέση με τον χειρισμό των συνεπειών της πανδημίας αλλά και σε σχέση με την  αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, ιδίως την εποχή που το Ορούτς Ρέις έκανε πάρτι επί μήνες σε ύδατα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης αδυνατούν να καρπωθούν πολιτικά τις κυβερνητικές αβελτηρίες. 

Και κατέληξε: «Είναι προφανές ότι ο Ελληνικός λαός αναζητά ένα πειστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία με σαφή ορόσημα αλλά και οράματα. Εμείς ως ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ θεωρούμε ότι η Πατρίδα μας πρέπει να επιδιώξει μετά τη λήξη της πανδημίας μια ειδική σχέση εντός ΕΕ και ευρωζώνης με ειδικές ρυθμίσεις και εξαιρέσεις προκειμένου να μπορέσει να ανασάνει η ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρούμε την ανασυγκρότηση του Αντιμνημονιακού Πατριωτικού Δημοκρατικού Κέντρου με στόχο την πολιτική και εκλογική συμπόρευση». 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης: 

«Ερώτηση: Πριν λίγες συστάθηκε η δεύτερη προκαταρκτική επιτροπή για υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολιτική δίωξη ή αποτέλεσμα της αλαζονείας των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ;

Απάντηση: Ανεξάρτητα από τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στη νέα αυτή σύγκρουση των δύο συστημικών μονομάχων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το μείζον είναι ότι και η σύγκρουση αυτή δεν αναμένεται να λύσει το κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα που είναι η ρυμούλκηση των ΜΜΕ από την εκάστοτε κυβέρνηση με στόχο την πλήρη φίμωση όσων δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις, όπως συνέβη και με το Κίνημά μας ΕΛΛΑΔΑ –Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ το οποίο συστηματικά αποκλείστηκε τα τελευταία χρόνια από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας μας.

Ερώτηση: Βρήκε την Ελλάδα αναβαθμισμένη η 200η επέτειος της επανάστασης;

Απάντηση: 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό ο Αγώνας για Εθνική Ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη συνεχίζεται καθώς η χώρας μας βρίσκεται υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στο πλαίσιο της ΕΕ και οι δανειστές έχουν υποθηκεύσει μέσω του υπερταμείου την δημόσια περιουσία μέχρι το 2114. 

Ερώτηση: Πόσο επιτυχή κρίνετε την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Απάντηση: Η κυβέρνηση έπεσε θύμα της αυταρέσκειάς της λόγω των επιδόσεών της κατά την πρώτη φάση της πανδημίας με αποτέλεσμα να επαναπαυθεί και να χάσει πολύτιμο χρόνο από τον Ιούνιο του 2020 και εντεύθεν για αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προκειμένου να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε αντίθεση με το Βέλγιο και την Πορτογαλία που ενθυλάκωσαν 7,8 δις ευρώ και 5,9 δις ευρώ αντίστοιχα από το πρόγραμμα SURE η κυβέρνηση ζήτησε και πήρε μόνο 2,7 δις ευρώ χάνοντας σημαντικούς πόρους που ήταν απαραίτητοι το καλοκαίρι για τη δημιουργία επιπλέον κλινών ΜΕΘ, αγορά   νοσοκομειακού εξοπλισμού και πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Και μόνο μετά την κριτική που της ασκήθηκε και από την πλευρά μας, ξύπνησε και κατάφερε να πάρει προ ήμερών επιπλέον 2,5 δις ευρώ από το πρόγραμμα SURE  χάνοντας όμως πολύτιμο χρόνο. Αλλά και σε επίπεδο αξιοποίησης άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων η κυβέρνηση υστέρησε έναντι της Πορτογαλίας η οποία ήδη από τον Νοέμβριο μοίρασε δωρεάν 100.000 Η/Υ με το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας να δρομολογεί το voucher των 200 ευρώ για αγορά Η/Υ τις επόμενες ημέρες. 

Ερώτηση: Στις δημοσκοπήσεις δείχνει να μην είναι πειστική η προσέγγιση της αντιπολίτευσης

Απάντηση: Παρά τα λάθη της κυβέρνησης όχι μόνο σε σχέση με τον χειρισμό των συνεπειών της πανδημίας αλλά και σε σχέση με την  αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, ιδίως την εποχή που το Ορούτς Ρέις έκανε πάρτι επί μήνες σε ύδατα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης αδυνατούν να καρπωθούν πολιτικά τις κυβερνητικές αβελτηρίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ασκούν σοβαρή προγραμματική αντιπολίτευση η οποία να στηλιτεύει τις κυβερνητικές αδυναμίες και ταυτόχρονα να προτείνει ένα άλλο δρόμο για την αντιμετώπιση των τεράστιων εθνικών και οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας. Είναι προφανές ότι ο Ελληνικός λαός αναζητά ένα πειστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία με σαφή ορόσημα αλλά και οράματα. Εμείς ως ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ θεωρούμε ότι η Πατρίδα μας πρέπει να επιδιώξει μετά τη λήξη της πανδημίας μια ειδική σχέση εντός ΕΕ και ευρωζώνης με ειδικές ρυθμίσεις και εξαιρέσεις προκειμένου να μπορέσει να ανασάνει η ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρούμε την ανασυγκρότηση του Αντιμνημονιακού Πατριωτικού Δημοκρατικού Κέντρου με στόχο την πολιτική και εκλογική συμπόρευση. 

Ερώτηση: Τι πρέπει να περιμένουμε από την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης;

Απάντηση: Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης επικεντρώνονται κυρίως  στην ψηφιακή οικονομία και στην πράσινη ανάπτυξη με έμφαση στην ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη το μεγαλύτερο μέρος των επιχορηγήσεων θα επιστρέψει στις πλούσιες και βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες του Βορρά για αγορά νέων τεχνολογιών, λογισμικού (software), εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως ανεμογεννήτριες, ηλιακά πάνελ, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, κλπ.

Επομένως μέσα από κανόνες λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης κομμένους και ραμμένους στα μέτρα του Βερολίνου τα σχετικά κονδύλια παρότι ένα μεγάλο τμήμα τους χορηγείται στις οικονομίες του Νότου σε τελική ανάλυση θα επιστρέψουν πίσω στις οικονομίες του Βορρά απ΄ όπου οι Νότιοι θα αγοράσουν τον σχετικό μηχανολογικό εξοπλισμό και τις τεχνολογίες για πράσινες επενδύσεις.

Επίσης σύμφωνα με εκτιμήσεις μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένονται να χρηματοδοτηθούν και οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν γερμανικές και αμερικανικές πολυεθνικές έπιασαν πρώτο τραπέζι πίστα για το ξεκοκάλισμα των ελληνικών κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης κάνοντας τους «τζάμπα μάγκες επενδυτές» με ξένα κόλλυβα.

Eρώτηση: Είναι βάσιμη η ανησυχία ότι ενδέχεται να έχουν την τύχη παλαιότερων προγραμμάτων, όπως του σχεδίου Μάρσαλ;

Απάντηση: Όπως έχει ήδη αποδειχθεί το σχέδιο Μάρσαλ αντί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία σημαντικών υποδομών μεγάλο μέρος του πήγε στις τσέπες ημετέρων ως ένα αντίδωρο για την ρυμούλκηση της ελληνικής κοινωνίας στο άρμα της Δύσης. Έτσι η Ουάσιγκτον έκανε τα στραβά μάτια στην κατασπατάληση των αμερικανικών κονδυλίων μιας και η ντόπια ελίτ ήταν άμεσα προσηλωμένη στα βασικά πολιτικά ορόσημα του τότε ψυχρού πολέμου. Από την άλλη πλευρά στα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνεται η νομιμοφροσύνη  της Ελλάδας στην ευρωζώνη και η εφαρμογή των σκληρών μνημονιακών όρων της απόφασης του Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018 για ιδιωτικοποιήσεις, αλλαγές σε ασφαλιστικό, εργασιακά και κόκκινα δάνεια. Καθώς όμως σε αντίθεση με την μεταπολεμική Ουάσιγκτον το Βερολίνο δεν είναι large, οι σκληροί μερκελικοί όροι λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης τελικά αφήνουν  ψίχουλα στους local μνημονιακούς συνεργάτες της Γερμανικής Ευρώπης με το παντεσπάνι να προορίζεται για τις βιομηχανίες του πλούσιου Βορρά όπου θα καταλήξουν τελικά τα κονδύλια που θα διατεθούν στην καταναλωτική ελληνική οικονομία. 

Ερώτηση: Τι σημαίνει η όξυνση των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας για την Ελλάδα;

Απάντηση: Το περίφημο America is back του Joe Biden πολύ απλά σημαίνει cold war is back. Επομένως καθώς η όξυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας θα εντείνεται η Ουάσιγκτον θα απαιτεί πλήρη ευθυγράμμιση της Αθήνας με τα αμερικανικά σχέδια γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα ασφυκτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση κάθε φορά που θα προσπαθεί να βγει από τη «στρούγκα των ΗΠΑ». Επιπλέον η Ουάσιγκτον είναι βέβαιο ότι θα απαιτήσει στρατιωτικές διευκολύνσεις, πάντοτε τζάμπα εννοείται, καθώς και μεγαλύτερη εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στα όρια της Ουκρανίας και ιδίως στη Μαύρη Θάλασσα όπως ήδη διεμήνυσε με το μήνυμά του για την 25ης Μαρτίου ο Αμερικανός Πρόεδρος. 

Ερώτηση: Τι σημασία θα έχει η πενταμερής για το Κυπριακό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Απάντηση: Το Κυπριακό ήταν, είναι και θα είναι καταλύτης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Καθώς λοιπόν η Άγκυρα στην πενταμερή θα επιδιώξει τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, γεγονός απαράδεκτο για Αθήνα και Λευκωσία είναι προφανές ότι αναμένεται περαιτέρω όξυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας». 

blank

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

fifteen + 6 =